De horror in 
Thailand

Leven met een avondklok, verplicht mondkapjes op áls je naar buiten gaat en gearresteerd worden als je je in een groepje bevindt. Geen grap – hier in Thailand zwaait de politie met de scepter. Hostels binnenvallen om samenscholende toeristen achter de tralies te smijten, dat klinkt als een horrorverhaal. Hier is het de realiteit. Een gestrande mede-lander vertelt ons met grote ogen hoe de politie tien toeristen in het hostel oppakte. Samenscholing. Ten strengste verboden. Onder de toeristen bevindt zich een Nederlands meisje, die zo’n €3000,- zou moeten betalen om haar vrijheid terug te kopen. Twee weken later mag ze de bak uit. Twee. Weken. Met lange tanden eten we onze fried rice. Het gevoel van vrijheid ebt weg. Nog niet wetende dat dit onze laatste vrije-uit-eten-ervaring in tijden zal zijn.

De noodtoestand 
in Thailand

In Thailand leek het lang koek en ei: strenge gezondheidscontroles, gesloten bars en massagesalons, maar dat was het dan ook wel. In april nemen de maatregelen plotseling een sneltreinvaart. Thailand stopt met vliegen. Met varen. Met verkoop van alcohol. Thailand verplicht je om buitenshuis mondkapjes te dragen – zo niet: €550,- boete. Thailand voert een avondklok in: verboden om buiten te komen tussen 22:00 en 04:00 uur – zo wel: de gevangenis in. Dagelijks lezen we nieuwsberichten over honderden avondklok-verzuimers, die allemaal de bak in worden gesmeten. Hoe dan?Deze gekke maatregelen ontnemen mijn gevoel van vrijheid. Plus het idee dat er geen boten én geen vliegtuigen meer van dit eiland vertrekken.

Opgesloten. Dat is precies het punt, ik snap het. Maar het idéé om niet van een eiland af te kunnen, berooft mijn gevoel van vrijheid. Gelukkig zitten we nog steeds in dat heerlijke appartement bovenop de berg, en merken we niets van al die gekkigheid in onze zelf-quarantaine. 


_____________________

✈ Benieuwd hoe ik in corontaine op dit Thaise eiland terecht kwam? Lees het hier.

_____________________

Strenge 
lockdown

Over al deze gekkigheid gesproken: ik heb er nog twee voor je. Laten we beginnen met de cijfers. En let op, want die zijn opmerkelijk. Op dit moment (april 2020) zijn er 2826 besmettingen in Thailand, volgens de Bangkok Post. Dat cijfer wekt sowieso al meer vraagtekens op dan dat er besmettingen zijn. Daarnaast komen er dagelijks minder dan 10 besmettingen bij – gemeten over heel Thailand. Serieus? Naar mijn ervaring krioelt de Thai gewoon door elkaar en wordt er nog steeds op marktjes gegeten en gedronken. Maar oké, wie weet heeft die verzengende hitte inderdaad effect op het virus – en verspreidt het zich daardoor niet of nauwelijks. Maar als het echt allemaal zo kalmpjes gaat, waarom dan die ‘overdreven’ strenge lockdowns in alle provincies? 

Ik zal mijn kritische noten bij me houden, voordat die scepter mijn huis op de berg vindt. Laten we het maar op voorzorgsmaatregelen houden. Nog iets opmerkelijks: de communicatie van de overheid. Check bijvoorbeeld bovenstaande afbeelding. En daarnaast vertellen ze de Thai dat ze hun kleren moeten wassen. Een douche moeten nemen. Op hun hygiene moeten letten. Mijn enorme verbazing is alleen terug te leiden naar de westelijke maatschappij, die diep in mij geworteld zit. Ik schaam me bijna wanneer ik verwijtend naar de flyer roep dat ‘dat toch logisch is!’. Dat is hier dus niet zo. Het is niet logisch. Dit is een andere wereld. En het verbaast mij dat dit mij – nog steeds – verbaast.
_____________________

 Wil jij je ook verbazen over andere culturen? Ga alleen op reis! Eng? Goed zo. Hier lees je hoé je gewoon gáát.

_____________________

Het nieuwe 
normaal

De wereld verandert, het leven verandert, maar in ons zelf-quarantaine-huis leiden we ons vertrouwd bestaan. Het maakt eigelijk niet veel uit waar je dit huis op de wereld had neergezet (oké, misschien voor het uitzicht dan), binnen speelt zich hetzelfde leven af. Het veilige, vertrouwde leven. Dat van routine. Van herkenning. Wat eerst nog spannend en nieuw was, wordt inderdaad het ‘nieuwe normaal’. 


_____________________

Op zoek naar corona-spanning? Lees in corona-storie #2 ’Vluchten uit de Filipijnen’ hoe World War Z bijna werkelijkheid werkt.

_____________________Maar soms moeten we naar buiten. Voor boodschappen. En dan wordt die veilige bubbel

doorprikt. Bepakt met mondkap – en tegenwoordig poncho, want het regent dat het giet hier in dat land – banen we ons een weg naar de supermarkt. Naar grote ketens. Waar de Thai doorheen banjert alsof het uitverkoop is. Heisa. Waar is de 1,5 meter gebleven? Sorry mevrouw, maar het is geen 1,5 CENTImeter. Raak me niet aan. En blijf allemaal alsjeblieft uit elkaars buurt. Maar buurten is juist wat ze graag doen. Mijn hemel. Grappig dat die prikkel teveel is. Eerst stonden we met z’n allen te springen op festivals, en nu kan ik een drukke supermarkt al niet meer aan.

 

De lockdown 
verlengen
 

 De noodtoestand in Thailand wordt gezellig een maandje verlengd. Bijzonder wel toch, met zulke cijfers? Voorzorgsmaatregelen. Het zijn voorzorgsmaatregelen. Tot 31 mei gaan er geen vliegtuigen van of naar Thailand. Wordt er niet gevaren, in restaurants gegeten en ’s avonds laat op straat gewandeld. Er gaat informatie rond over de versoepeling van de regels, in fases. Bars en massagesalons zullen pas 15 juni opengaan. Maar ja, geruchten. Sommige hotels blijven gesloten tot eind oktober. Anderen zeggen dat de hotels die nu gesloten zijn, nooit meer open zullen gaan. Geruchten. Op welke informatie kun je vertrouwen? Hopelijk op die van de huisbaas. Zodat we nog een maandje langer in onze veilige, westerse bubbel in zuid-oost Azië mogen bivakkeren.

_____________________

✈ Ook bivakkeren in Thailand? De goedkoopste vliegtickets vind je hier!

_____________________


Wil je graag meer weten over Thailand?

 

Wil je graag een reis maken door Thailand? Laat me je helpen! Als reisleider ken ik als geen ander de meest ideale routes, spots en fijne slaapplekjes daar in Thailand. 

Neem hier contact met me op! 

Liever alles zelf doen, maar geen idee waar te beginnen? Word je eigen reisleider en ontpop je tot ware wereldreiziger.
Meld je aan voor mijn online programma HOE OVERLEEF IK: ALLEEN OP REIS


Geen corona stories meer missen?

Ontdek meer corona stories en sappige reisverhalen, met maandelijks het magazine in je mailbox!

* indicates required


Meer lezen?

TENERIFE | 5x oogstrelend mooie stranden

Tenerife is ruig, rumoerig en razend populair. Maar ze is ook rustgevend. Al moet je daar wel de juiste plekjes voor kennen. Met deze 5 oogstrelend mooie strandjes heb je voor elke strandliefhebber wat wils: avontuurlijk, ontspannend, adembenemend, knus of typisch Tenerife: het..

KRETA | De strandroute van Kreta in één week

Slenter door het dorp van Piskopiano, langs geurende taverna’s, waar met kasseien geplaveide straatjes zich een weg naar boven banen. Of tour naar Agios Nikalaos en trakteer jezelf op een vers visje, blakend van de knoflook en olijf, en geniet van de knusse boulevard waar schattige bootjes..

BATAVIA | Ontdek Oud-Nederland in het verre Indonesië

Meet een oud stukkie Nederland, in het verre Indonesië. Waar scooters ronkend tussen het Jakartaanse verkeer door jakkeren, bloeit plots een parel uit het verleden: Batavia. Wandel tussen de Oud Nederlandsche grandeur, dan waan je je honderden..

KEN JIJ DE AVONTURISTACADEMIE AL?

Avonturista presenteert: de Avonturista Academie. Stap in de wereld van cursussen en online programma’s en investeer in zelfontwikkeling. Leer reizen plannen, omgaan met noodsituaties of leer reisverhalen schrijven. Reisleider en journalist Daphne geeft de cursussen en voorziet jou de hele reisroute van feedback en tips.
VERTEL ME MEER!