Ervaar eens
alleen op reis 

 

Sta je dan, in je eentje aan de andere kant van de wereld. Backpack op je rug, de wereld aan je voeten. Vers geland, klaar voor avontuur. Maar: in realiteit sta je als een soort bevroren tussen de chaos van mensen, verkeer en hitte. En weet jij het eigenlijk ook allemaal niet meer. Wáárom moest je nu alleen op reis gaan?! Nou, hierom. En met deze tips trippel jij binnenkort zelf, helemaal in je uppie, zelfverzekerd de wereld rond. 

Oké, je bent dus net in het Nieuwe Land gearriveerd en hebt ongeveer úren en úren ‘wat ben ik nu toch weer aan het doen’ in jezelf gepreveld. Je wil alleen op reis, anders zou je hier nu niet staan (of dit artikel lezen, ha!) maar je hebt geen idee hoe dan. Of waar te beginnen. Girl, fear no more. Ik ben hier om jou te helpen! 

 

Alleen op reis is zowel eng als bevrijdend

Alleen de wereld in stappen is net zo eng en zo bevrijdend als dat het klinkt. Weg uit je comfortabele leventje, weg bij alle mensen die je zo goed kent en vertrouwt. Maar dus ook weg uit jouw ‘ bubbel’, ‘ dagelijkse sleur’ of hoe je het ook noemen wilt. En dat is precies wat je wil, als je ten minste nieuwe dingen wil ervaren. En wil groeien. Avonturen wil beleven. Het onbekende in wil duiken. Klinkt het eng? Goed zo. Daag jezelf uit om uit die comfortzone te komen en eens iets heel engs te gaan doen, zoals: te vertrekken. Alleen.

 

Ja maar, ik ben bang om alleen te zijn..

Girl, je gaat wel alleen maar je bent niet alleen. Trust me. In (en om) elk hostel, hotel en ander soort verblijf zijn andere mensen te vinden. En wat dacht je van het vliegtuig of de bus? Dat je de enige bent? En op straat of op het strand dan? Ha, alleen op de wereld bestaat niet ècht, hoor.  Oké, tenzij je Into The Wild wil nadoen. Dan wel.

Het gaat hier puur om jouw eigen sociale skills – en behoefte. Want als je alleen op reis bent bepaal jij lekker waar jij zin in hebt. En als je dagen niet met andere mensen wil kletsen, dan doe je dat lekker niet. En wil je dat wel, dan knoop je gewoon een gesprekje aan. Uit ervaring weet ik dat de sociale drempel op reis echt stúkkennnn lager ligt, en dat je met een simpel ‘hallo, waar ben jij allemaal al geweest?’, of ‘hey, hoe lang ben jij al in dit hostel/dorpje/(ei)land?’ je meteen tonnen aan reisvrienden erbij hebt. Voor je het weet bewandel jij met je nieuwe reisvrienden die vulkaan/boulevard/tempeltour. No worries. Gewoon gaan. Doen. En meemaken.


Ja maar, wat als ik me ga vervelen?

Heb je zojuist bovenstaande gelezen? Read it again. Als jij het allemaal even niet meer weet zijn er altijd wel mensen om je heen die met een fantastisch voorstel komen. Zelfs in situaties waarin je het niet verwacht.

Ooit zat ik gedeprimeerd in Phuket aan een hostelkeukentafel (het is een woord) omdat ik heel ziek was geweest, niemand kende en ook echt geen zin had om m’n best te doen om mensen te gaan leren kennen. Toen schoven er als vanzelf twee dames bij mij aan tafel aan die uitvoerig hun reisplannen door Thailand met mij begonnen te bespreken. Daar kwamen weer andere mensen op af en binnen no time zat de hele tafel vol met mensen die elkaar niet kennen, maar uitvoerig tips aan het uitwisselen waren. Meestal komt er dan wel een plan op tafel, en dan is de volgende – logische – vraag: zullen we hier morgen/vandaag/dan-en-dan naartoe gaan? En: ga je mee?!

En natuurlijk ga je dan mee. Want je verveelt je (zeg je hierboven). Of je wil nieuwe reisvrienden. Of je wilde er toch al heen. En als je er dan na een dag achterkomt dat je die mensen toch niet zo leuk vindt (zoals bij mij toen), dan ga jij weer lekker verder. Boeiend. Als dat het ergste is wat er kan gebeuren. Heb jij die hotspot weer gezien, een (levens)les geleerd en heb je weer een lekker verhaal. Die je dan weer aan andere (leuke) mensen kan vertellen. Zie je, ga nou maar gewoon.

Heb je nou nog steeds zoiets van, ‘ja maar, Daph..’? Dan kan ik je misschien nog geruststellen met de gedachte dat verveling maar tijdelijk is en dat je best mag beseffen dat je nu eindelijk eens rust hebt. En anders: luister naar je verveling. Die vertelt je waarschijnlijk dat je niet (genoeg) geïnteresseerd bent in deze omgeving/plek/hostel of dat het simpelweg niet bijzonder genoeg voor je is. Dus: wat staat je nu te doen? Opstaan en wegwezen! Onthoud: jij bent alleen op reis. Jij bepaalt waar je bent, slaapt of eet. En als je je ergens stierlijk verveelt (ook als het de hotspot is waar iedereen het over heeft) dan neem jij dus de regie in handen en neem je een besluit. On to the next one.

✈ Wil je graag nog meer tips? En nog meer kennis? Meld je aan voor het Alleen op Reis Programma!

 

 

Ja maar, wat als ik me niet veilig voel? 

Dat is natuurlijk een belangrijk punt. En daar kunnen we lang of kort over zijn: maar dat ligt helemaal aan de situatie waarin jij je bevindt en hoe dat voor jou aanvoelt. Puntje bij paaltje ligt het allemaal aan jouw intuïtie. Vertrouw op dat oergevoel. Heb je het idee dat er iets niet klopt? Dan is dat ook meestal zo. Voelt het niet helemaal oké? Niet doen dan. Houd wel in de gaten dat je hier realistisch in blijft. Jezelf gek maken is namelijk ook een vak.

Ik heb me geen moment onveilig gevoeld tijdens mijn alleen-reizen, maar bij kwistige situaties hield ik wel mijn koppie erbij. Dat kan gaan van in een donker steegje lopen (maar die heb je best veel in de wereld en sommigen zijn echt heel leuk omdat er kekke bars te vinden zijn) tot dubieuze voorstellen van anderen (‘je kunt wel hier slapen’, ‘de massage kan ook op jouw ho(s)telkamer plaatsvinden’, ‘maar dan heb ik wel je paspoort nodig’).
Wil je toch wat meer zekerheid? Dan kun jij je natuurlijk voorbereiden met allerlei tools, trucs en gadgets. En daar kan ik jou bij helpen. Hoe? Dat lees je hier.

 

 

 

 

 

Ja maar, Daph..
Hoe dan?

We zetten samen jouw reis op: waarheen, hoe lang en – inderdaad – hoe dan. Daarna help ik je met de voorbereiding (wat heb je nodig? wat moet je zien? doen? weten? hoe werkt het met de lokale bussen? met het eten? met je telefoon?) en met je budgetplan (hoeveel heb je dan eigenlijk nodig per dag?). We stellen samen een hulpplan op, gebaseerd op jouw behoeftes (dus heb je angst voor het missen van een vliegtuig/bus/trein, dan kom ik met een oplossing hoe je de situatie aan zou kunnen pakken) zodat jij zelf in je eentje de wereld trotseert. Zie mij als je reiscoach, je reishulp of je reismaatje en laten we die alleen-op-reis van jou gaan boeken! 

 

 

 

 

Ja maar, hoe red ik het alleen op reis? 

Jij redt het sowieso alleen. Je bent er alleen nog niet van overtuigd. Je hebt op reis geen zekerheden, álles is onbekend en hoe weet jij nou weer hoe de lokale bus werkt (in een andere taal en met een andere valuta en regels en afspraken). Krijg je hier de rillingen van? Goed zo. Onthoud dat je jezelf zou uitdagen om iets ‘engs’ te gaan doen.
Wil jij die alleen-op-reis-ervaring, maar zou je niet weten hoe? Laat mij je helpen. Ik help jou met alle onzekerheden weg te nemen, zodat jij zelfverzekerd alleen op reis kunt.

 

 

 

 

 

Ja maar, ik wil mijn ervaringen delen..

Die deel je sowieso! Zeggen dat je dat niet kunt is echt een huge excuus. Anno deze technologische eeuw kun je sowieso alles online delen en kun je best op die vulkaan even videobellen met je lovers in Nederland. Kies je ervoor om zonder technologie op pad te gaan (waar ikzelf niet zo’n voorstander van ben), dan kun je het altijd achteraf nog delen. En laat staan als je weer thuis bent. Dan heb je verhalen for days.

‘Ja maar, Daph.. Ik bedoel gewoon mijn ervaringen delen daar direct op bestemming’. Deel ze met je nieuwe reisvrienden! Grote kans dat jullie dezelfde interesses hebben (aangezien jullie allemaal met een backpackie op avontuur zijn gegaan) en dat je de ervaringen zo nog intenser kunt maken.
Is er echt helemaal niemand waarmee je het kunt of wilt delen? Prima. Richt dan alle aandacht op jezelf. Wat vind jíj er eigenlijk van? Is dit wat je verwachtte? Ben je overdonderd of doet het je eigenlijk niet zoveel? Wees eerlijk naar jezelf. Zo leer je jezelf beter kennen én heb je een autenthiek reisverhaal te pakken.

 

 

 

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.