ALLERGIE ITALIË

Pizza’s, pasta’s en dampende risotto’s. En dat met een flinke berg kaas, prosciutto en olijfolie. Is Italië veilig voor mensen met een allergie? Miss Mega Allergisch zocht het eigenhandig voor jou uit.

Allergisch voor alles wat los en vast zit, maar toch graag Italië (culinair) ontdekken? Ik ben nu al mega trots op je. Want reken maar van yes dat dit een spannende en moedige stap is. Vertrouw op de passievolle nonna in die bruisende Italiaanse cucina, en laat je blinde paniek in Nederland. Bereid je voor (kennis is macht), communiceer goed en geniet lekker van al die Italiaanse goddelijkheden. 

Dit zijn de Italiaanse gerechten die ik zelf eigenhandig heb besteld, geproefd en gegeten.

Mocht je je afvragen waar deze Miss Mega Allergisch allemaal allergisch voor is? Ik ga heel slecht op melk, ei, noten en pinda’s – en sinds kort niet meer op gluten, feest!

GLUTENLAND


Italië is absoluut het land van de gluut. Het was voor mij een feestje om hier voor het eerst van m’n leven een pizza te proeven (I kid you not). Krakend vers, tussen de olijfbomen – in de glooiende heuvels van Verona. Het was een aangepaste pizza Marinara met tomatensaus, prosciutto en kappertjes. Geen kaas voor deze Miss Mega Allergisch.

Maar goed, terug naar de gluut. Je báádt erin. Pizza, pasta, lasagne, gnocchi, broodjes, bruschetta. Dat bieden ze je óveral aan. Op sommige plekken zag ik glutenvrije opties staan, maar het is helaas geen standaard. Glutenvrije pizzabodems, broodjes en pasta’s zijn absoluut vindbaar in Italië. Communiceer goed over jouw serieuze allergie. Wees niet bang voor de taalbarrière. Voel geen gêne. Dit gaat om jouw gezondheid. 

 Italiaans voor gluten is..
Het Italiaanse woord voor gluten is: glutine, grano (tarwe) of farina (meel). Het Italiaanse woord voor allergie is: allergia. Desnoods zeg je superplat ‘farina allergia’. Willen ze je niet begrijpen? Dan is het tijd om naar een volgende plek te gaan, waar ze jou wél begrijpen (heb ik ook weleens gedaan).

Twee absolute aanraders als je zin hebt in goddelijke pizza:
➸ Ristorante Pizzeria Da Dulin (Cinque Terre);
➸ Pizzeria Veciu Muin (Cinque Terre).

 

EI IN DE PASTA?

 

Hier moest een Italiaanse nonna gigantisch om gieren. Of er ei in de pasta zit? No, no, no! Echte pasta wordt gemaakt van meel en water. Zonder ei. Hoe durfde ik het te vragen. Toen ik vertelde dat sommige pasta’s in de Nederlandse supermarkten wel degelijk ei bevatten, schudde ze vol ongeloof haar hoofd.

Voordat ik de foodpolitie op m’n dak krijg: in sommige pasta’s hoort wel degelijk ei. Het zou een pasta smeuïger maken. De volgende pasta’s bevatten naar mijn ervaring ei: tagliatelle, pappardelle en fettuccine (ver uit de buurt blijven, dus).

Ei levensgevaarlijk?
Mocht ei gigantisch gevaarlijk voor je zijn, stel de vraag dan zeker bij elk restaurant waar je bestelt. No shame. Het Italiaanse woord voor ei is: uovo. En het Italiaanse woord voor allergie? Precies. Allergia.

NOTEN IN DE KEUKEN?

 

In mijn ervaring gaat de Italiaan heel chill om met een allergie. Ze zien het als een uitdaging (chefs in Nederland trouwens ook!), denken met je mee of serveren een aangepaste versie van hun gerecht.

Een enkele keer zijn we weggestuurd bij een restaurant. Omdat ze het niet aandurfden. Omdat er ‘noten in de keuken’ waren, en dus sporen. Superlief bedoeld natuurlijk, maar op een mega hangry-moment kun je ze wel de ogen uitklauwen. Geef. Me. Gewoon. Een. Salade. Maar alle begrip natuurlijk voor deze restauranthouders. Het is fantastisch dat ze jou in bescherming nemen. Dus, hangry of niet, door naar de volgende.

Nieuwsgierig waar ik ben weggestuurd? In het adembenemende Locorotondo in Puglia (zuiden). Tot twee keer toe, wat wás ik chagrijnig – maar hé: alle begrip. En in het pittoreske Vernazza (Cinque Terre) bij een pizzatent die het niet helemaal vertrouwde. En daar gaat het om: vertrouwen.

Noten in het Italiaans? Noccioline, noci en arachidi (pinda).

WAT TE ETEN?

 

Benieuwd naar de gerechten die je zorgeloos (met overleg) kunt bestellen? Komen ze:

Pizza Marinara (met tomatensaus, knoflook, oregano en olijfolie – standaard zonder kaas);  
Pizza Napoletana (met ansjovis, zwarte olijven en kappertjes – wel even de kaas weglaten);
Pizza Riomaggiore (met zeevruchten en rucola – wel even de kaas weglaten);
Pasta Orecchiette (met broccoli en tomatensaus, vooral in Puglia te vinden);
Pasta Farfalle (met broccoli en paprika);
Spaghetti Vongole (met mosselen, pepertjes, knoflook en wijn);
Prosciutto (parmaham, gedroogd);
Olijven; 
Pasta met zee-egel (niet per se aan te raden);
Octopus van de barbecue (ook niet per se aan te raden);
Ceviche met perzik (mega lekker);
Verse vis als: zwaardvis, garnalen;
Salades met garnalen (en komkommer, tomaatjes);
Gegrilde groenten (reken op courgette, aubergine en tomaat);
Salade caprese (even de kaas weglaten).

Ga je op culinaire reis naar Italië? Dan hoop ik dat je ontzéttend geniet van alle goddelijkheden. Blijf communiceren en ontdek! Benieuwd waar je in Cinque Terre lekker en veilig kunt eten? Ontdek het hier!

ZIN IN EEN REISJE?

 

Culinair Italië bezoeken? Zin om lekker naar Italië op vakantie te gaan? 

FOOD | Eten afhalen en bezorgen in Eindhoven

Eten afhalen of laten bezorgen in Eindhoven? Steun de plaatselijke horeca vanaf jouw bank! Kaarsjes aan, voetjes omhoog en bestellen maar. Met dit handige overzicht van Avonturista.nl haal je de Eindhovense restaurant beleving naar binnen én kun je lekker coronaproof uit eten in..

ALLERGIE OP REIS | Ontdek allergie-vrije gerechten in China

China was echt een van m’n grootste uitdagingen als Miss Mega Allergisch. Want: zeer onbekende en enge ingrediënten én de typische ronde tafel met ronddraaiende plaat, met daarop allerlei hapjes. Het ziet er ongelofelijk feestelijk uit, maar het is Russisch Roulette voor..

ALLERGIE OP REIS | Dit zijn de no-go’s in Azië

Stikkend boven de wc hangen omdat je een allergische reactie hebt. Het is de horror op reis: doodziek worden van (lokale) gerechten. Maar helaas is het wel de realiteit als je Miss Mega Allergisch bent. Laat je je daardoor tegenhouden om op reis te gaan? Hell no! Dit zijn de..