Allergie op reis
 allergie op reis


Stikkend boven de wc hangen omdat je een allergische reactie hebt. Het is de horror op reis: doodziek worden van (lokale) gerechten. Maar helaas is het wel de realiteit als je Miss Mega Allergisch bent. Laat je je daardoor tegenhouden om op reis te gaan? Hell no! Hier behoed ik je voor de no-go’s in Azië.

En die no-go’s zijn gebaseerd op mijn allergie voor gluten, melk, ei, noten en pinda’s. Ik heb alle gerechten eigenhandig uitgeprobeerd en daar eeuwige gesprekken over gevoerd. Het is niet alleen maar ellende, soms is het feest! En dus deel ik ook de ‘YES PLEASE’ gerechten met je. Hopelijk kan ik je hiermee helpen en ga jij veilig met een allergie op reis.

Delicieus dineren in thailand

Thailand was de eerste plek ever waar ik oosters eten proefde, en waar echt een wéreld voor me open ging. Al die nieuwe smaken. Geuren. Kleuren. Fántastisch.

Ik was wel heel lang bang om iets te bestellen (want: begrijpen ze me wel?!), maar al doende leert men vertrouwen. Inmiddels eet ik zonder paniekaanval in Thaise restaurants, maar kan ik nog wel flink in paniek raken van markten en kleine food kraampjes langs de kant van de weg. Waarom? 

Omdat alle ingrediënten door elkaar liggen en er overal sporen rond dwarrelen. Zeker met ei en noten kan dat levensgevaarlijk zijn. Dus die marktjes bekijk ik altijd met een kunstig oog: het is een feest om naar te kijken. Maar om eten veilig binnen te krijgen zoek ik een restaurantje op waar ik word begrepen door chef en serveerster.

Tip: laat je allergieën vertalen in het Thais, dat maakt de communicatie zóveel makkelijker. En vertrouw erop dat het goed komt. Die Thai weten wat koken is.

✗ NO-GO:
Pad thai (gluten, ei en noten), massaman curry en papaya salade (allebei met noten en pinda’s).

⍨ PAS OP:
Fried rice (met ei, maar dat kunnen ze weglaten) en cocktails (kunnen ze kippeneiwit doorheen shaken)

✓ YES PLEASE:
Rode curry’s, sweet ’n sour chicken en garlic & pepper pork.

Meer veilige en goddelijke gerechten in Thailand ontdekken? Lees het hier!

Mooie maleisische maaltjes

Maleisië is ook weer zo’n mooie mix aan culturen. Denk aan: Chinees, Thais, Indisch en Moslim. Vanwege die laatste zul je in sommige restaurants geen varkensvlees vinden. Maar: keuze genoeg!

Zelf heb ik vooral op de stranden (van Langkawi) gegeten, kookte ik verder zelf (ik huurde een appartementje met keuken in Penang) en at ik Indisch in Kuala Lumpur. Op de stranden bestelde ik steeds hetzelfde: seafood, seafood en nog eens seafood. 

Denk aan gegrilde gamba’s, gamba’s in knoflook (kijk uit met boter), inktvis met sambal en viscurry’s. Dat at ik dan met rijst, gegrilde groenten of salades. Genieten!

✗ NO-GO:
Murtabak (gevulde omelet-pannenkoek met groenten) en nasi lemak (het nationale gerecht, met pinda’s en ei)

✓ YES PLEASE:
Gegrilde gamba’s, viscurry’s en Indiase curry’s.

Smakelijk smikkelen in singapore 

In Singapore heb je van die hippe hawkers (food courts) waar je meestel een gemixte keuken van Chinees, Thais en Maleisisch vindt.

Zelf heb ik veel over deze hawkers gestrolled, op zoek naar iets wat ik durfde te eten. Eindstad: ik ben er één keer gaan eten, en eindigde met een droge salade met tomaatjes. Niet bijzonder spannend dus. Ik heb het idee dat ik daar niet goed begrepen werd door de chefs en daardoor durfde ik het niet aan om iets te proberen. Mocht je een dare devil zijn, dan raad ik je aan om seafood van de barbecue te proberen.

Zelf ben ik dan weer mega-bang voor de marinade (wat zit daar in?!) en voor alle sporen die op zo’n markt rond dwarrelen. Maar een feest voor het oog is het zeker.

Eten deed ik dan weer in m’n vertrouwde Thaise keuken. Zo at ik daar, net als in Thailand, fried rice zonder ei en rode curry’s zonder noten.

✗ NO-GO:
Streetfood van een hawker.

✓ YES PLEASE:
Thaise restaurants met Engelssprekend personeel.

In indonesië aan de smul 

In Indonesië spot je óveral van die heerlijke eetstalletjes. In deze variant: Bakso Malang.
Ook wel: Indonesische gehaktballetjes (met gluten en ei).

Ik heb geen flauw idee hoe deze geurende snack smaakt, want als Miss Mega Allergisch mag ik dit natuurlijk allemaal weer niet hebben. Maar: het ziet er heerlijk knus uit. Iemand ooit zo’n balletje geproefd? En, hoe smaakt ‘ie?

Verder vind ik het eten in Indonesië echt een feest! 

✗ NO-GO: 
Gado gado (ei en pinda’s), katjang goreng (gebakken pinda’s), bakso malang (gluten en ei) en alles met telur (ei) in de naam.

⍨ PAS OP:
Babi guleng (kan gluten in de sojasaus zitten), soto ayam (met ei, maar dat kunnen ze weglaten) en nasi goreng (ei en kroepoek weglaten).

✓ YES PLEASE:
Ayam bakar (gegrilde kip), kolobak (sweet ’n sour met pork) en tempeh goreng (gebakken soja).

Food feestje in de filipijnen 

Wat ik vooral hoorde over de Filipijnen was ‘dat het eten er echt niet lekker is’. Ik vond het dus echt rete-spannend om naar dat land te reizen, want wat kon ik daar ingodsnaam eten?

Ik reisde van Cebu naar Bohol naar Palawan naar El Nido – en moest daar het land ontvluchten door het coronavirus, maar dat is een ander verhaal (benieuwd? Lees het hier). Op al deze bestemmingen had ik één favoriet gerecht: pinakbet. Een groentegerecht vol aubergine, pompoen, zoete aardappel en groene bonen. Yam!
Daarnaast was ik ook fan van de adobo pusit: intkvis met met sojasaus.

Wat mij opviel aan de Filipino keuken is dat ze er zóveel met ei doen. Ze serveren zelfs popcorn met ei (?). Wat me ook opviel is dat de Filipino’s verrassend goed Engels spreken, dus blijf vooral communiceren over je allergieën. Zo at ik heerlijke seafood fried rices (zonder ei), gebakken inktvissen en verrassend lekkere groentegerechten.

✗ NO-GO:
Sissig (hoofd, oren en lever van een varken) en Kare Kare (met pinda’s).

✓ YES PLEASE:
Pinakbet (groentegerecht) en adobo pusit (inktvis met sojasaus).

Tiptop tafelen in china 

China was echt een van m’n grootste uitdagingen. Ik was bang voor alle onbekende ingrediënten en voor de taalbarrière. Mijn ‘geluk’ was dat ik met een gids door China reisde. Plus dat ik mijn allergieën in het Chinees heb laten vertalen.

Eerlijk: ik had het nooit zonder die gids gered. Dankzij hem heb ik de meest goddelijke Chinese gerechten mogen en kunnen proeven en is mijn wereld verrijkt met smaken.

Het is typisch Chinees om met een gezelschap aan een ronde tafel te zitten, waar een ronddraaiende plaat op staat met allerlei hapjes. Het ziet er ongelofelijk feestelijk uit, maar het is ook wel een beetje Russisch Roulette voor Allergischen. De bedoeling is namelijk dat iedereen met zijn stokjes in de gerechten prikt, en zo van schaal naar schaal gaat. 

Reuze gezellig allemaal. Maar: hallo sporen. Hallo kruisbesmetting. Hallo allergische reactie.

Tip: vraag van tevoren aan je gids welke gerechten je mag hebben. Laat je tafelgemeenschap weten dat je allergisch bent en geef aan dat je graag als eerste zou opscheppen. Dan maar ongezellig een hele verzameling hapjes op je eigen bord, dan telkens panisch opletten wie waar in prikt en of jij nog wel uit dat schaaltje kunt eten.

✗ NO-GO: 
Alles met noten, dim sum (ei en meel), dumplings (gluten), wontons (gluten) en noodles (meestal gluten en ei).

✓ YES PLEASE:
Pittige aubergines in zoetzure saus, ma po tofu (pittige gebakken soja) en stir fried groentes (soms met kip).

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt
en heb je een beetje vertrouwen gekregen
in de Aziatische keuken.
 

NIEUW: BESTEL MIJN ALLERGIE OP REIS BOEK!

Heb jij ook een allergie en ga je op reis naar Azië? En vraag je je af welke ingrediënten ze gebruiken? Welke olie? Sauzen? Sporen? Pre-order dan hier mijn Allergie Op Reis boek. Met super waardevolle tips over wáár te eten (inclusief adres), wát te eten (inclusief ingrediënten), wát de alternatieven zijn en dus met wat voor oliën ze in welk land bakken.

Alle gerechten, restaurants en bars heb ik eigenhandig ontdekt én uitgeprobeerd, dus ik weet echt waar ik het over heb. Laat mij je helpen om goed voorbereid en veilig met een allergie op reis te gaan. Hopelijk haal je hier vertrouwen en moed uit, en ga jij zelfverzekerd met je allergie op reis! 

DOWNLOAD DE ALLERGIE OP REIS CHECKLIST

Heb jij ook een allergie en vind je op reis uit eten gaan net zo spannend? Download dan hier m’n gratis checklist en ga goed voorbereid op reis! Hopelijk kan ik jou er ook mee helpen. Laat je inspireren en bemoedigen. En ga veilig en zelfverzekerd op reis. Je gaat ECHT NIET veilig thuisblijven omdat jij een allergie hebt. Er is een hele wereld out there die wacht om ontdekt te worden. En jij gaat! Hoe? Zo.

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.