Allergie op reis
 allergie op reis


China was echt een van m’n grootste uitdagingen. Ik was bang voor alle onbekende ingrediënten en voor de taalbarrière. Voor de gerechten, de smaken en voor de sporen. Zouden ze mij begrijpen? Zou het allemaal goed gaan? Na 21 dagen eten en drinken in China, zijn dit – naar mijn beleving – de allergie-vrije gerechten in China.

Mijn ‘geluk’ was dat ik met een gids door China reisde. Plus dat ik mijn allergieën in het Chinees heb laten vertalen. Eerlijk: ik had het nooit zonder die gids gered. Dankzij hem heb ik de meest goddelijke Chinese gerechten mogen en kunnen proeven en is mijn wereld verrijkt met smaken. En dit zijn die allergie-vrije gerechten in China.

Goedgekeurde chinese gerechten

China was een uitdaging, maar god wat heb ik er heerlijke gerechten kunnen proeven.

Laat je trouwens niet misleiden door de Chinees in Nederland. Als je door China hebt gereisd besef je dat de meeste gerechten in onze Chinees uit Indonesië (!) komen. Denk aan: babi pangang, babi goreng, babi ketjap.
In China zelf heb je dus echt totáál nieuwe smaken en gerechten (en ingrediënten), en deze zijn Miss Mega Allergisch proof (gluten-, melk-, ei-, noten- en pindavrij):

 

Weten wat je nog meer kunt doen om goed voorbereid en zelfverzekerd met een allergie op reis te gaan?

Download hier gratis mijn Allergie Op Reis Checklist. Hopelijk kan ik je ermee helpen!

Dit zijn ze (en ik heb ze allemaal meerdere malen gegeten):


Stir fried vegetables (gewokte groenten in zoetzure saus);
Pittige aubergines in zoetzure saus;
 Cassave kroepoek;
Mihoen met Chinese garnalen (kijk uit voor de sausjes);
Koe Loe Yuk (zoetzuur varkensvlees, bestel het zonder beslag (want ei en gluten) en kijk uit voor sesamolie);
Cha Sieuw (geroosterd varkensvlees, kijk uit met de marinade: ei, sojasaus en sesampasta).

Typisch chinees tafelen

Het is typisch Chinees om met een gezelschap aan een ronde tafel te zitten, waar een ronddraaiende plaat op staat met allerlei hapjes. Het ziet er ongelofelijk feestelijk uit, maar het is Russisch Roulette voor Allergischen.

De bedoeling is namelijk dat iedereen met zijn stokjes in de gerechten prikt, en zo van schaal naar schaal gaat. Hallo sporen. Hallo kruisbesmetting. Hallo allergische reactie.

 

Tip: vraag van tevoren aan je gids welke gerechten je mag hebben. Laat je tafelgemeenschap weten dat je allergisch bent en geef aan dat je graag als eerste zou opscheppen.

Dan maar ongezellig een hele verzameling hapjes op je eigen bord, dan telkens panisch opletten wie waar in prikt en of jij nog wel uit dat schaaltje kunt eten.

Peking Duck in peking 

Een van de eerste avonden in Beijing (en überhaupt in China) waren we onderweg naar een múst do in China: Peking Duck eten, in Peking.

In het restaurant zelf ging er een heel ritueel aan vooraf:
1) je pakt een soort doorzichtig velletje (leek op zo’n ding van een loempia, en dus gluten)
2) en daar rol je de huid (!) van de duck in, de duck zelf, komkommer en de lente-ui
3) en topt ‘m af met een soort oestersaus-achtig-sausje.
4) Oprollen en opeten maar!

 

 

Ikzelf heb GEEN IDEE hoe deze combinatie smaakt, want dat mocht ik natuurlijk weer niet eten als Miss Mega Allergisch.

Wat wel mocht was de duck en de huid, en hoewel me dat niet aansprak wilde ik het toch proberen. Nou, jongens. Ik vind het helemaal niks. Vooral de structuur van de huid niet. Moet wel eerlijk zeggen dat ik niet zo’n enorme vleesliefhebber ben. Maar moet ook eerlijk zeggen dat het niet gebruikelijk is om het ‘zo’ te eten, maar dus lekker verwerkt in je rolletje met komkommer.

Jullie weleens geprobeerd?

NIEUW: BESTEL MIJN ALLERGIE OP REIS BOEK!

Heb jij ook een allergie en ga je op reis naar Azië? En vraag je je af welke ingrediënten ze gebruiken? Welke olie? Sauzen? Sporen? Pre-order dan hier mijn Allergie Op Reis boek. Met super waardevolle tips over wáár te eten (inclusief adres), wát te eten (inclusief ingrediënten), wát de alternatieven zijn en dus met wat voor oliën ze in welk land bakken.

Alle gerechten, restaurants en bars heb ik eigenhandig ontdekt én uitgeprobeerd, dus ik weet echt waar ik het over heb. Laat mij je helpen om goed voorbereid en veilig met een allergie op reis te gaan. Hopelijk haal je hier vertrouwen en moed uit, en ga jij zelfverzekerd met je allergie op reis! 

DOWNLOAD DE ALLERGIE OP REIS CHECKLIST

Heb jij ook een allergie en vind je op reis uit eten gaan net zo spannend? Download dan hier m’n gratis checklist en ga goed voorbereid op reis! Hopelijk kan ik jou er ook mee helpen. Laat je inspireren en bemoedigen. En ga veilig en zelfverzekerd op reis. Je gaat ECHT NIET veilig thuisblijven omdat jij een allergie hebt. Er is een hele wereld out there die wacht om ontdekt te worden. En jij gaat! Hoe? Zo.

Meer lezen?

Rondreis Zuid-Italië: 8x genieten in Puglia

Puglia roadtrip-gids op je beeldscherm. Ga voor een rondreis Zuid-Italië! Maak je klaar voor adembenemende baaitjes, azuurblauwe zeezichten, eindeloze olijfboomgaarden, witte stadjes en klik als een bezetene tienduizend foto’s – omdat je gewoon niet kunt geloven hoe..

Leuke restaurantjes in Parijs: 8x genieten

Parijs is.. Ho, stop. Nee. Niet je tekst beginnen met de uiterst saaie zin ‘dat Parijs altijd een goed idee is’ of ‘dat je Parijs echt moet zien’. Wie zegt dat?! Ga Parijs gewoon lekker zelf beleven! Dans, flaneer, huppel of schrijd langs goddelijkheden van restaurants, bistro’s en bars

Cinque Terre: ontdek de parel van Italië

Vijf kleurrijke dorpjes, gebouwd op de weelderige rotsen van Ligurië: Cinque Terre. Slinger en slenter door de knusse straatjes van Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso, laat je verleiden door Italiaanse schoonheid en maak je klaar voor een flink partij schattigheid op je netvlies.