ALLERGIE OP REIS

China was echt een van m’n grootste uitdagingen. Ik was bang voor alle onbekende ingrediënten en voor de taalbarrière. Voor de gerechten, de smaken en voor de sporen. Zouden ze mij begrijpen? Zou het allemaal goed gaan? Na 21 dagen eten en drinken in China, zijn dit – naar mijn beleving – de allergie-vrije gerechten in China.

Mijn ‘geluk’ was dat ik met een gids door China reisde. Plus dat ik mijn allergieën in het Chinees heb laten vertalen. Eerlijk: ik had het nooit zonder die gids gered. Dankzij hem heb ik de meest goddelijke Chinese gerechten mogen en kunnen proeven en is mijn wereld verrijkt met smaken. En dit zijn die allergie-vrije gerechten in China.

CHINESE PROOF

China was een uitdaging, maar mijn hemel wat heb ik er heerlijke gerechten kunnen proeven. Laat je trouwens niet misleiden door de Chinees in Nederland. Als je door China hebt gereisd besef je dat de meeste gerechten van onze Chinees uit Indonesië (!) komen. Denk aan: babi pangang, babi goreng, babi ketjap. In China zelf heb je dus echt totáál nieuwe smaken, gerechten en ingrediënten. En deze zijn Miss Mega Allergisch proof (melk-, ei-, noten- en pindavrij).

Dit zijn de ‘veilige’ gerechten (ik heb ze allemaal meerdere malen gegeten):


Stir fried vegetables (gewokte groenten in zoetzure saus);
Pittige aubergines in zoetzure saus;
 Cassave kroepoek;
Mihoen met Chinese garnalen (even opletten met de sausjes);
Koe Loe Yuk (zoetzuur varkensvlees, bestel het zonder beslag (want: ei en gluten) en kijk uit voor sesamolie);
Cha Sieuw (geroosterd varkensvlees, kijk uit met de marinade: ei, sojasaus en sesampasta).

TYPISCH CHINEES TAFELEN

Het is typisch Chinees om met een gezelschap aan een ronde tafel te zitten, waar een ronddraaiende plaat op staat met allerlei hapjes. Het ziet er ongelofelijk feestelijk uit, maar het is Russisch Roulette voor AllergischenDe bedoeling is namelijk dat iedereen met zijn stokjes in de gerechten prikt, en zo van schaal naar schaal gaat. Hallo sporen. Hallo kruisbesmetting. Hallo allergische reactie.

Altijd communiceren
Misschien is Chinees niet je voertaal of voel je schaamte over je allergie. No worries. Komt het op eten aan, dan is veiligheid het allerbelangrijkste (en dat je er zorgeloos van kunt genieten). Vind je het lastig om hierover te praten? Laat je allergieën vertalen voordat je op reis gaat. Schrijf ze op, druk ze op een pasje en geef deze aan de betreffende kok. Vraag van tevoren aan je gids welke gerechten veilig voor jou zijn. Laat je tafelgemeenschap weten dat je allergisch bent en geef aan dat je graag als eerste zou opscheppen. 

Liever ‘ongezellig’ een hele verzameling hapjes op je eigen bord, dan telkens panisch opletten wie waar in prikt en of jij nog wel veilig uit dat schaaltje kunt eten.

PEKING DUCK IN PEKING

Een van de eerste avonden in Beijing (en überhaupt in China) zijn we onderweg naar een múst do in China: Peking Duck eten in Peking.

In het restaurant zelf gaat er een heel ritueel aan vooraf:
1) je pakt een soort doorzichtig velletje (waarschijnlijk van rijst of tapioca); 
2) en daar rol je de huid (!) van de duck in, de duck zelf, komkommer en de lente-ui; 
3) en topt ‘m af met een soort oestersaus-achtig-sausje.
4) Oprollen en opeten maar!

Ikzelf heb geen idee hoe deze combinatie smaakt, want mijn regel is: bij twijfel niet doen. Is de communicatie onduidelijk? Weet de chefkok het zelf allemaal niet zeker? Vertrouw je het zelf niet? Laat het lekker aan je voorbijgaan. 

Wat ik wel vertrouwde: de duck en de huid. En hoewel me dat niet zo aansprak wilde ik het toch proberen. Eerlijk? Ik vind het helemaal niks. Vooral de structuur van de huid niet. Moet wel zeggen dat ik niet zo’n enorme vleesliefhebber ben. Maar moet ook eerlijk zeggen dat het niet gebruikelijk is om het ‘op mijn manier’ te eten. Wellicht dat het een groter succes is als je ‘m in je rolletje met komkommer en sausjes rolt.

DOWNLOAD DE ALLERGIE OP REIS CHECKLIST

Heb jij ook een allergie en vind je op reis uit eten gaan net zo spannend? Download dan hier m’n gratis checklist en ga goed voorbereid op reis! Hopelijk kan ik jou er ook mee helpen. Laat je inspireren en bemoedigen. En ga veilig en zelfverzekerd op reis. Je gaat ECHT NIET veilig thuisblijven omdat jij een allergie hebt. Er is een hele wereld out there die wacht om ontdekt te worden. En jij gaat! Hoe? Zo.

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.