CINQUE TERRE

Cinque Terre: vijf kleurrijke dorpjes, gebouwd op de weelderige rotsen van Ligurië. Slinger en slenter door de knusse straatjes van Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso, laat je verleiden door Italiaanse schoonheid en maak je klaar voor een flink partij schattigheid op je netvlies.

Zuchtend stampt er een lange Nederlander voorbij. “Dit gaat echt nergens heen!!”, roept hij uitgeblust. Ik zit in de hoofdstraat van Manarola, tussen een partij kleurige gevels die zich langzaam een weg naar boven banen. Mensen slenteren van links naar rechts voorbij. De Nederlander zucht ontevreden. Zweet parelt van zijn voorhoofd. Dan draait hij om. “Hier is niks.”

En ik ga helemaal stuk. Hier is niks?! Heb je gezien waar je bent?! Ja, het is godsknetterallesverstikkend heet. En ja, die fakking heuvels zijn knetterstijl. Maar: WAUW.

Ik besluit het pad te volgen dat de Nederlander heeft opgegeven. Een paar meter verder (en zesendertig zweetaanvallen) word ik getrakteerd op de allercuteste steegjes, die ik helemaal voor mezelf heb. Ik kijk uit op de vallei, op de haven, de huisjes en de zee. Wauw.

Remember: je weet nóóit wat zich na de volgende bocht bevindt.

Voordat je vertrekt..
Voordat je vertrekt richting deze parels van dorpjes: laat de auto staan. Ga voor de trein en de ouderwetse benenwagen. Zo haal je het meeste uit je ontdekkingsreis door Cinque Terre. Extra fijn om te scoren: de Cinque Terre Card. Hiermee mag je onbeperkt gebruikmaken van de treinen en bussen tussen de dorpjes en krijg je toegang tot de wandelpaden. Door Cinque Terre wandelen geeft een extra dimensie aan je avontuur. Zo kun je van Corniglia naar Vernazza lopen (doen!) En dan de trein nemen naar Riomaggiore of waar je ook naartoe wilt – ‘gratis’.

Scheelt een hoop geld, want voor een los treinkaartje mag je 4 euro neertellen. Voor een ritje van twee minuten. De Cinque Terre Card kost 16 euro per dag (of 41 euro per drie dagen). Tel uit je winst! Je kunt ‘m online bestellen of gewoon ter plekke op het treinstation scoren.

Goed, nu ben je klaar voor vertrek. Klaar om Cinque Terre tips tot je te nemen!

RIOMAGGIORE


“Ja, maar Daph? Wat kun je dan doen in Cinque Terre?” Mijn ultieme Cinque Terre tip aan jou? Ga dwalen. Slinger rond. Maak zesduizend foto’s. Neem een bocht. Klim nog iets hoger. Kijk met open mond om je heen. Maak filmpjes. Wees nieuwsgierig en ga eropaf! Vind je eigen weg.

Ga vooral naar elke haven (marina) die je tegenkomt, want daar heb je dat prachtige en typerende uitzicht op die kleurrijke huisjes op de rotsen. De fotospot van Riomaggiore? Die vind je aan het eind van de hoofdstraat, links het trappetje af (en dan weer trappetje op tot aan de balustrade, je ziet ’t wanneer je er bent). Kom je vanuit het station? Ga je gewoon recht’ndeur. Wil je dan nog ‘beneden’ op de rotsen staan? Kun je een stukje doorlopen, trappetje af en dan meteen rechts weer het trappetje af. Et voilá!

Eten in Riomaggiore
Dwaal door de hoofdstraat van Riomaggiore, en je zult feestelijke fruitwinkels zien, fijne pizzeria’s, terrassen vol Aperol Spritz en iets wat lijkt op puntzakken met friet. Waag je je iets dichterbij, dan zul je zien dat de puntzakken gevuld zijn met gefrituurde ansjovis, garnalen, inktvis of kip. Good to know: heb dit verder nergens in Italië gespot (lees: tourist food?). Maar hé: als het je jam is, ga ervoor!

Twee absolute aanraders als je zin hebt in goddelijke pizza:
➸ Ristorante Pizzeria Da Dulin
➸ Pizzeria Veciu Muin.

Beiden in de hoofdstraat van Riomaggiore (stukje verder omhoog, aan de rechterkant). Praktisch buren van elkaar. Maar zo goed.

MANAROLA

 

Menig reiziger stoomt meteen door richting Marina di Manarola. ‘Cause she got it all: een amazing view op het prachtige Manarola, een ‘strand’ (lees: rotsen), een zee, fantastische fotospots en dé foodhotspot van Cinque Terre: Nessun Dorma.

Maar, ho effe. Niet meteen die meute uit de trein achterna. Tuurlijk ga jij ook naar de Marina om honderdduizend foto’s te maken. Maar wat vind je ervan om éérst rechtsaf te gaan, in plaats van links (met de meute mee)?

Rechtsaf vind je een klim richting schattige steegjes. Die je praktisch voor jezelf alleen hebt. Het is Cinque Terre op een presenteerblaadje. Eenmaal boven slenter je van links naar rechts. Verdwaal. Parels op je netvlies gegarandeerd.

Eten in Manarola
Zin om lekker te tafelen op een plek waar je gewoon niet wéét waar je moet kijken, zo mooi? Ga voor Nessun Dorma. Verwacht simpel maar goed Italiaans eten. En verwacht het mooiste uitzicht: Manarola op de rotsen. 

Zin in nog zo’n parel, maar dan met uitzicht op de vallei van Manarola? Ga voor La Regina di Manarola. Verwacht terrassen met eindeloze vergezichten op de huisjes van Manarola, de bergen vol wijnranken en in de verte aan de horizon: de zee.

CORNIGLIA

 

Meet Corniglia: een dorpje ín de bergen van Cinque Terre – zonder haven of schattige boulevard. En zonder: ‘gemakkelijke toegang’. Corniglia vraagt eerst van je of je a) meer dan 350 treden omhoog wil klimmen of b) zweterig in de wachtrij wil gaan staan om zo met het shuttlebusje naar boven te gaan. Lees: shuttlebusJE. Als er net een volle trein is uitgestapt, kun je zo een paar busjes wachten. En dat is weinig ‘busje komt zo’. Maar goed, dan heb je dat – of de driemiljoen treden die op je wachten.

Eenmaal in de straten van Corniglia is het slingeren en slenteren. Klim naar ‘boven’, richting kerk. En volg de trappen dan nog iets hoger. Daar wacht je een waanzinnig uitzicht op de Ligurische Zee en op het schattige buurdorpje, Manarola.

Houd rekening met de hoogzomer, want dan is het zesduizend peentjes zweten en in de straatjes krioelt het van de zesduizend mensen.

Wil je snel door naar het volgende dorpje? Dan heb je de keus om met het shuttlebusje terug naar het station te gaan (tis flink dringen) of die +350 trappen richting de trein te nemen.

Klaar voor avontuur?
Wandel dan naar het volgende dorpje! Binnen twee uurtjes wandel je van Corniglia naar Vernazza en kom je langs adembenemende vergezichten. Je gaat een stukje bergop en een stukkie bergaf. Let op: verboden voor slippers. Zorg voor een lekker profiel onder je schoenen, je Cinque Terre Card op zak, drinken erbij en gaan met die banaan!

VERNAZZA

 

Vernazza: de plek om twee knettermooie uitzichtpunten na te jagen. De één leidt je via kleine steegjes, een zandpad en via bergen vol wijnranken naar een waaaaanzinnig uitzicht op het knusse Vernazza. Wel even opletten: voor deze fotospot moet je wel even een hekje over klimmen. Naar mijn weten breek je niet in op iemands terrein, ofzo. Het staat er meer voor de veiligheid. Echt even opletten dus! Je staat dan op een klein stukje braakliggend aarde, gesandwiched door struiken én het fantastische Vernazza achter je. Twirl een partij voor je camera en je kunt aaaaapetrots trots zijn op het resultaat.

Het andere punt vind je als via de andere kant honderduizend treden omhoog gaat, op weg naar de beroemde bar La Torre. Via allerlei knusse steegjes kom je bij een grote trap die je opeens deze parel van een uitzicht op je netvlies gooit. Wauw!

Eten in Vernazza
Wil je graag een happie eten bij de populaire Bar La Torre? De pandemie leert dat je álles in Italië flink op tijd moet reserveren, dus ook je plekje in deze bar. Júist je plekje in deze bar, want volgens mij is dit dé Instagrammable hotspot van Cinque Terre.

Tijdens deze reis had ik de kunst van het reserveren nog niet zo onder de knie (beetje á la: ‘ach, joh! We kijken wel. Lekker op de bonnefooi allemaal’). Ben ik flink voor afgestraft. Kwam onder geen mogelijkheid La Torre binnen. Dus toen ging ik voor een fotoshoot op de trappen en een pizza uit het vuistje. Ook feest.

MONTEROSSO

 

Zin in een heerlijke ‘zon-zee-strand-en-good-food-dag’ in Cinque Terre? Dan is Monterosso a Mare je beste vriend. Het ‘laatste’  (of ‘eerste’, ’t is maar hoe je het ziet) dorpje van Cinque Terre staat bekend om luilekkerstrand: een lang strand vol parasols – met roodverbrande toerist eronder.

Houd rekening met flinke kiezels en steentjes op het strand. Niet zozeer op de plek waar je op je bedje ligt, maar meer in de branding en in zee. Love het amusement om mensen halfdronken over die steentjes te zien wiebelen (including me). Mocht je jezelf pijn willen besparen: bring the waterschoentjes.

De les: reserveer!!!@!#!!
Ook flink oppassen geblazen voor: het hoogseizoen. De ervaring met reizen-in-corona-tijd leert: RESERVEREN. Dus ook je strandbedje. Zélfs je strandbedje. Die heb je dan wel voor de hele dag. Dus besluit je even lekker te gaan winkelen, uitgebreid te gaan lunchen, zwemmen of wandelen? Dat bedje is en blijft van jou. Die dag.

Schets van het hoogseizoen: denk aan rijen en rijen aan parasols die voor je opdoemen. Het stikt van de mensen, maar er is hoop: sommige bedjes zijn leeg. Toch prijkt bij elke ‘entree’ een handgeschreven blaadje: ‘fully booked’, ‘completely full’, ‘today full’. Onderhandelen met Italianen of opties bespreken blijkt totaal onmogelijk te zijn. Het enige vocabulaire wat de Italiaanse Bay Watch beheert is ‘NO!’

Oké.

De lege bedjes zijn gereserveerd voor toeristen die misschien wel/misschien niet nog gaan komen, de stad in zijn, een hapje zijn eten of gewoon voor de lol bedjes bezet houden ‘omdat het een optie is’. Ik kom er met geen mogelijkheid achter hoe wij dan ingodsnaam zo’n bedje kunnen reserveren.
Ik word doorverwezen naar een ‘public beach’. Helemaal aan het eind van de boulevard, tegen een gebouw in de steigers, ploeg ik door het kiezelstrand. Of we gereserveerd hadden? Are u kidding me?! ‘Vanwege covid.’ De paar palen die het zand zijn ingetimmerd moeten de badgasten ‘scheiden’.

Blijkbaar zie ik eruit alsof ik zojuist finaal verslagen ben. De vrouw wijst naar een paal, waar ik kan blijven totdat de ‘originele reserveerders’ op komen dagen. Lucky me: de héle dag mag ik genieten van mijn handdoekje bij de paal, de woeste branding en verkoelend lekkere zee.

Eten in Monterosso
Zin om lekker Italiaans te tafelen? Waar tafellinnen over tafels drapeert en waar de vrouw des huizes de chefkok is? En route naar Ristorante Via Venti. Je vindt dit knusse restaurant in een steegje in het oude gedeelte van Manarola. Hier mag je kwaliteit verwachten. Versgemaakte pasta met truffel. Chique, verse vis. Tongstrelende tiramisu’s. Persoonlijke service. Maak je klaar voor een avondje culinair genieten.

ZIN IN EEN REISJE?

 

Cinque Terre bezoeken? Zin om lekker naar Italië op vakantie te gaan? Zorg dat je goed op de hoogte bent van de coronomaatregelen. Zoals ze nu gelden heb je zowel bij de heenreis als de terugreis naar Nederland een geldig coronobewijs nodig (vaccinatie of PCR-test). 

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.