ABDIJ ROLDUC

Ontwaak met een parel van een kerk op je netvlies. Dompel je onder in het meest bijzondere Rijksmonument van Nederland: Abdij Rolduc. Waar monnikengezang denkbeeldig door de holle abdij-gangen zweeft. En jij ook. Van die hemelse nacht daar.

Abdij Rolduc is absoluut adembenemend. Haar torens doemen statig op zodra je de poort doorrijdt. Sterker nog: je kunt de abdij al zien shinen vanaf de doorlopende weg. ’s Avonds is ze indrukwekkend verlicht, zoals een Rijksmonument toekomt. Abdij Rolduc gaat je absoluut verrassen. Maar de omgeving ook. Ontdek hieronder wat je in het zuiden van Limburg, in en om de abdij, kunt doen.

CLASSY DINEREN

 

Wie zich in Zuid-Limburg waagt, is haast verplicht zich over te geven aan het Bourgondisch genot. Oftewel: lekker eten. Rijkelijk tafelen. Het is een feest voor fijnproevers, bierliefhebbers en wijnfanaten. Vergeet even het typische zoervleisj (Limburgs zuurvlees) en de vlaai. In Abdij Rolduc laaft de kloosterbrasserie De Kanunnik zich aan een andere culinaire klasse. Denk aan bisque met scampi, boterzachte zalmforel of salade van eend. Vegetarische opties zijn er ook: carpaccio van biet, pompoensoep of een goddelijke spinazieburger. 

Twee absolute aanraders voor je trip naar deze parel:
➸ Erg leuk: bestel een Abdij Rolduc-biertje uit eigen brouwerij;
➸ Ook absoluut doen: eten bij De Posthoorn! Verderop in dit artikel lees je er meer over.

SLAPEN IN KLOOSTERSFEREN

 

Na dat heerlijke bourgondische diner rol je zo je bedje in (of de hotelbar, jouw feestje). Je kunt kiezen uit een economy kamer, comfort kamer of suite. Die eerste heeft een gedeelde badkamer op de gang. De comfort kamers hebben een eigen badkamer. En eerlijk: het is pretty luxe. Heerlijke bedden, een vernieuwde badkamer en een prachtig uitzicht op de kloosterkerk.

Saillant detail: die holle abdij-gangen zorgen voor eindeloze echo’s, waardoor je je absoluut in (hogere?) kloostersferen waant;
➸ Boek lekker twee nachtjes in Abdij Rolduc: zo kun je de ene dag de abdij, haar kerk en haar kloostertuinen ontdekken en de andere dag de omgeving van Zuid-Limburg.

DOEN IN ABDIJ ROLDUC

 

Wat je nog meer in de abdij kunt doen behalve heerlijk eten en slapen? Komt even een lijstje op je beeldscherm:

➸ Proef lokale biertjes in de bierbrouwerij;
➸ Probeer te ontsnappen uit de escaperoom;
➸ Neem een historische rondleiding door de abdij;
➸ Huur een fiets en ontdek de glooiende heuvels van Zuid-Limburg;
➸ Wandel door de kloostertuinen;
➸ Of kies een wandeltocht rondom de abdij!

Abdij Rolduc lijkt een klein stadje an sich. Hier vind je naast hotelkamers en horeca ook gevestigde bedrijven, woningen, een middelbare school en een priesteropleiding. Bijzonder stukje Nederland om absoluut eens te ontdekken.

DOEN RONDOM ABDIJ ROLDUC

 

Zuid-Limburg heeft zoveel moois voor je in petto! Abdij Rolduc vind je in Kerkrade. En das de perfecte uitvalsbasis om een dagje naar een ander stadje te gaan. Deze liggen allemaal binnen een half uurtje rijden:

➸ Aken (Duitsland! Wandel je door het Duivelsbos (rechtsaf als je het hotel uitloopt, naar beneden langs de vijver) dan vind je daar de landsgrens met Duitsland);
➸ Valkenburg (het mergelstadje);
➸ Vaals (het Drielandenpunt);
➸ Heerlen;
➸ Maastricht.

Persoonlijk vind ik Valkenburg een absolute aanrader. Dit mergelstadje is naast schattig ook super avontuurlijk. Je kunt er rodelen op een rodelbaan, met de kabelbaan de berg op, grotbiken (!), grottentochten maken, kasteelruinen bezoeken, steenkolenmijn bezoeken, eindeloos veel terrasjes pakken en gewoon rondstruinen en rondneuzen.

Wat is nog meer leuk om te doen rondom Abdij Rolduc?

➸ Ga naar het Leisure Dome in Kerkrade waar je kunt lasergamen, bowlen of glowgolfen;
➸ Ga fietsen richting Heuvelland en ontdek de glooiende heuvels van Zuid-Limburg;
➸ Wandel door het Duivelsbos (zit even een pittige afdaling in, vandaar de naam gok ik zo) gelegen naast Abdij Rolduc;
➸ Ga borrelen bij cocktailbar Juliette op de Markt in Kerkrade;
➸ Ga eten of borrelen bij Gusto Bistrobar in Kerkrade;
➸ En ga absoluut eten in De Posthoorn in Kerkrade.

Eten in De Posthoorn
Dit restaurant verdient à la minute een reservering van je. Zelden kom je zulke hartelijke en begripvolle vakmensen tegen als in De Posthoorn. Deze Miss Mega Allergisch werd zo liefdevol onthaalt. In plaats van ‘probleem, probleem’ was het: ‘Ik begrijp het helemaal! Gewoon vers koken, simpel toch?’ Met dit gemak uit eten is een feestje. De tafel werd volgezet met allerlei schaaltjes vol verse groenten, gebakken aardappeltjes, frietjes en de allerzachtste zalm die je ooit zult eten. Het was een waar smulfestijn. En voor de mensen die op zoek zijn naar dat typische zuurvlees: hier moet je wezen.

Goed, mijn lofzang over Zuid-Limburg, Abdij Rolduc en De Posthoorn moge duidelijk zijn (zelf geboekt en betaald, niet gesponsord). Ga het zelf ervaren! Boek een weekendje in eigen land en waan je op vakantie.

Geniet ze!

ZIN IN EEN REISJE?

 

Abdij Rolduc bezoeken? Zin om Zuid-Limburg te ontdekken?  

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.