Van dagdromen
over die wereld
tot gewoon gaan

Reizen. Alleen het woord al laat mijn adem stokken. Mijn handen beven. Het idee dat ik heel binnenkort mag boarden met al mijn hebben-en-houden en me naar nieuw-te-ontdekken-paradijzen laat voeren. Heerlijk. Ik zie die azuurblauwe zee al voor me. Wuivende palmbomen. Zongekuste locals. Voel al bijna het strandzand onder mijn voeten branden. De zon op mijn bol.

Ik kan me zo verliezen in zulke warme gedachtes. Wat een heerlijke dagdroom. Tot zo’n vijf jaar geleden was dat zo ongeveer mijn dagelijkse bezigheid. Dagdromen over verre oorden waarvan ik het bestaan niet eens afwist. Nieuw te ontdekken uitzichten, talen en culturen. Ik wilde het allemaal proeven, ontdekken, beleven. En dus deed ik dat. In mijn dagdroom. Want ik had al een baan en een huis en een auto. En het was eng, en boe en bah. En waar haal ik de tijd vandaan om de wereld te bereizen? Ehh.. En daarnaast: van welk geld?


Hoe ik mijn
spullen pakte en die
wijde wereld introk

Het was op een ik-ontvlucht-de-realiteit-trip naar Portugal, vijf jaar terug in januari. Ik was alleen en liet me ontzettend inspireren en meevoeren door alle mensen die ik onderweg ontmoette. Door alle inzichten, uitzichten en vergezichten. Porto, Lissabon, de hoge berg van Sintra. Het bracht me allemaal zo in vervoering. Hier stond ik dan, op mijn spreekwoordelijke crossroad.

Toen het vliegtuig de Nederlandse bodem weer aantikte was het voor mij meer dan duidelijk: ik wil reizend en ontdekkend door het leven gaan. En daar dan mensen over vertellen en ze dan net zo in vervoering brengen als dat ik zelf ben. Maar hoe gaan we dat aanpakken?


De knoop doorhakken

Ik vond van mezelf dat ik eerst nog meer reiservaring op moest doen. Leuk, al die stedentripjes die door duizenden mensen geboekt, gelopen en gereden worden. Maar wat maakt daar verslag van doen nou speciaal? En wat maakt jou dan de expert?

Ik vond dat ik eerst echt meer moest erváren. In het buitenland moest wonen. De cultuur, de taal en de weg leren. En dat dan weer aan anderen vertellen. Tijdens het formuleren van deze doelen kwam ik erachter dat daar gelukkig al een naam, een functie en een baan voor bestaat: reisleider.

Ik besloot om mijn veilige journalistieke omgeving te verruilen voor een vreemd land – enige eis: zee en palmbomen – en me volledig over te geven aan alles wat te ontdekken viel.  En zo hakte ik de knoop door, sprong in het diepe. En dus woonde en werkte ik de afgelopen jaren in Turkije, Ibiza, Kroatië en Tenerife. En dat was de beste keus voor mijzelf tot dan toe. 


Vijf jaar later.. 

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en realiseer ik me dat ‘altijd weg zijn’ (in het buitenland) het ook niet echt helemaal is. Het is heel belangrijk om een warme basis te hebben, met een fijn huisje, fijne vrienden en een fijn levensdoel (of dat nou werken voor je baas, voor jezelf of voor the Universe is). In het buitenland wonen, werken of reizen zijn fantastische ervaringen, waanzinnige leermomenten en je doet er een berg aan persoonlijke ontwikkeling mee op.  Echt, gá! Wil je dat, maar heb je geen idee hoe? Laat mij je helpen! Na al die jaren reisleiden, regelen en uitpluizen ga ik jou zelfverzekerd op reis helpen. 

Landen

eilanden

Steden

Continenten

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.