reisleider stories
Reisverhalen

VERHALEN VAN DE REISLEIDER #1 | Over dagdromen, doorhakken en doen

Reizen. Alleen het woord al laat mijn adem stokken. Mijn handen beven. Het idee dat ik heel binnenkort mag boarden met al mijn hebben-en-houden en me naar nieuw-te-ontdekken-paradijzen laat voeren. Heerlijk. Ik zie die azuurblauwe zee al voor me. Wuivende palmbomen. Zongekuste locals. Voel al bijna het strandzand onder mijn voeten branden. De zon op mijn bol.

Ik kan me zo verliezen in zulke warme gedachtes. Wat een heerlijke dagdroom. Tot zo’n vier jaar geleden was dat zo ongeveer mijn dagelijkse bezigheid. Dagdromen over verre oorden waarvan ik het bestaan niet eens afwist. Nieuw te ontdekken uitzichten, talen en culturen. Ik wilde het allemaal proeven, ontdekken, beleven. En dus deed ik dat. In mijn dagdroom. Want ik had al een baan en een huis en een auto. En het was eng, en boe en bah. En waar haal ik de tijd vandaan om de wereld te bereizen? Ehh.. En daarnaast: van welk geld?

Inzichten, vergezichten en uitzichten

Het was op een ik-ontvlucht-de-realiteit-trip naar Portugal, twee jaar terug in januari. Ik was alleen en liet me ontzettend inspireren en meevoeren door alle mensen die ik onderweg ontmoette. Door alle inzichten, uitzichten en vergezichten. Porto, Lissabon, de hoge berg van Sintra. Het bracht me allemaal zo in vervoering. Hier stond ik dan, op mijn spreekwoordelijke crossroad.
Toen het vliegtuig de Nederlandse bodem weer aantikte was het voor mij meer dan duidelijk: ik wil reizend en ontdekkend door het leven gaan. En daar dan mensen over vertellen en ze dan net zo in vervoering brengen als dat ik zelf ben. Maar hoe gaan we dat aanpakken?

De knoop doorhakken

Ik vond van mezelf dat ik eerst nog meer reiservaring op moest doen. Leuk, al die stedentripjes die door duizenden mensen geboekt, gelopen en gereden worden. Maar wat maakt daar verslag van doen nou speciaal? En wat maakt jou dan de expert?
Ik vond dat ik eerst echt meer moest erváren. In het buitenland moest wonen. De cultuur, de taal en de weg leren. En dat dan weer aan anderen vertellen. Tijdens het formuleren van deze doelen kwam ik erachter dat daar gelukkig al een naam, een functie en een baan voor bestaat: reisleider.

Ik besloot om mijn veilige journalistieke omgeving te verruilen voor een vreemd land – enige eis: zee en palmbomen – en me volledig over te geven aan alles wat te ontdekken viel.  En zo hakte ik de knoop door, sprong in het diepe. En dus woonde en werkte ik de afgelopen jaren in Turkije, Ibiza en Kroatië. Dat is het beste wat ik tot nu toe voor mezelf heb gedaan.

Verhalen van de Reisleider

Binnen Avonturista neem ik jullie dan ook graag mee op reis door de Verhalen van de Reisleider. Wil ik jullie graag adviseren. Informeren. Enthousiasmeren. Iets wat ik tijdens mijn werk face-to-face doe, wil ik graag hier aan jullie geven. Hebben jullie vragen, willen jullie meer weten? Laat dat mij dan alsjeblieft weten!

 

  * * *

VOLG AVONTURISTA VIA
INSTAGRAM Avonturista Instagram  FACEBOOK Avonturista Facebook  PINTEREST Avonturista Pinterest 

34 thoughts on “VERHALEN VAN DE REISLEIDER #1 | Over dagdromen, doorhakken en doen”

 1. Blogs naar mijn hart, heb nog even doorgelezen hoor! 🙂
  Wat super stoer van je om in het diepe te springen, ik denk dat velen het willen, maar het niet durven. (Incl. ikzelf.. )
  Ik hou je in de gaten, ben nog niet uitgelezen.

 2. Goed bezig! Je maakt echt werk van je droom en daar heb ik enorme bewondering voor. Leven van reizen trekt mij ook maar ik weet ook dat ik voor de zekerheid ga en daarom nooit die stap zal zetten.

 3. Gaaf hoor en ik geef je groot gelijk. Toen ik 20 jaar geleden een een jaar ging backpacken in Australië had ik na dat jaar een gevoel van ‘ik moet weer weg’. Na twee jaar werken nam ik weer ontslag en reisde 6 maanden door Amerika. In 2011 ging ik 7 maanden met mijn gezin rondtrekken door Amerika en Canada. Ik hoop dat ik mijn reis genen aan mijn kinderen heb overgedragen :). Doe wat je kan doen, dit neemt niemand je meer af!

  1. Ohh, Lodi! Wat fantastisch! Jouw verhaal motiveert me alleen nog maar meer om te gáán. Geweldig dat je dat allemaal hebt gedaan 🙂

 4. Oewwh ik ben benieuwd. Zo leuk dat je je dromen gewoon achterna bent gegaan! 🙂 Zoals je zelf al zegt: it takes guts to do that, want het is best eng. Waar zit je tegenwoordig trouwens, weer op Ibiza toch?

  1. Ahwww, wat lief Jessica! 😀 Ben net terug uit Kroatië en ga inderdaad zo weer door naar Ibizaaaa! En jij nog lekker in Jordanië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *