Tenerife
 tenerife


Tenerife: het eiland waar je je op één dag in de groene subtropen, in de ijzige sneeuw én op het zonovergoten strand waant. Thanks to die mega-vulkaan: El Teide. Met zijn immense hoogte deelt hij het eiland op in micro-klimaatjes. En zo kun je dus zonnen, skiën en hiken op één dag. Goed, wat nu (nog meer) te doen en te zien op Tenerife?

Eén jaar heb ik er gewoond, op dit veelzijdige eiland. Eén jaar op een vulkaan in de Atlantische Oceaan. Want dat is Tenerife: één mega-vulkaan, met honderden kleine vulkaantjes erbovenop. Mijn ‘stoffige rots’, noemde ik haar ook wel eens liefkozend. Na een tijdje kon ik dat vulkaangesteente niet meer zién en snakte ik naar knapperige bossen en glooiende bergen. Oplossing? Een uurtje richting het noord-oosten karren en vlak na de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife, het Anaga-gebergte in rijden. Ádembenemend mooi, dat sappige groen.

Tenerife: van alle werelden thuis

Goed, Tenerife drááit dus allemaal om die mega-vulkaan El Teide. Je ziet en hoort (nee, geintje, alleen ‘ziet’) haar overal. Met haar bijná 4 kilometer hoogte (3.718 meter voor de pietje-preciezen onder ons) torent ze trots boven de wolken uit.

Kom je met het vliegtuig vanuit Europa? Verwacht dan spectaculaire uitzichten op het Dak van Europa. Boek een stoeltje aan het linkerraam, en je krijgt zo een rondje eiland cadeau. Bijna op gelijke hoogte met die vulkaan. Wat een binnenkomer.


Mocht je het eiland weer verlaten: boek wederom een stoeltje aan de linkerkant, aan het raam, en je kunt de vulkaan uitzwaaien. Tenzij de wind opeens draait en je de andere kant opstijgt – dan heb je pech.

Maar goed, je bent er net en je wil het eiland leren kennen. El Teide staat dus letterlijk centraal op Tenerife. En staat die vulkaan niet centraal, dan zie je wel spóren van haar: zwarte zandstranden, vulkanische rotsen, stenen en barranco’s (uitlopers van de vulkaan).

Hoe dan ook: je kunt bijna niet om die vulkaan heen. Ha! Grappige woordspeling, want je kunt er letterlijk ómheen. En dat wil je, want zo ontdek je alle klimaten, alle kanten – alle werelden, op Tenerife.
Dankzij die enorme vulkaan is het eiland in tweeën te delen: het zonnige, droge zuiden en het sappige, groene noorden.

Het komt dus best vaak voor dat het in het noorden regent dat het giet, en dat het in het zuiden stralend weer is.

 

Wil je op zonvakantie? Dan raad ik je aan om in het zuid-westen te verblijven. Daar liggen de toeristische badplaatsen Costa Adeje, Playa de Las Americas en Los Cristianos met opgespoten (witte) zandstranden, bars, clubs en restaurants. Helemaal prima dat je daar gaat chillen, maar beloof mij – of jezelf of je oma – alsjeblieft dat je ook de andere kanten van Tenerife gaat ontdekken.

Tenerife is dus van alle werelden thuis, maar er is ook voor iedereen wat te doén. Waar heb je zin in? U vraagt, wij draaien.

Zie Tenerife zo: El Teide is het middelpunt van het eiland, en daaromheen heb je drie andere gebieden waarin je helemaal los kunt gaan: Anaga, Masca en Adeje. Maar waar ga je nou heen, op Tenerife?

 

Waar ga je heen op tenerife?

Ontdek het ruige middelpunt van Tenerife: de mega-vulkaan El Teide met haar maanlandschap.

In Adeje (zuid-westen) wil je zijn voor het bruisende (toeristen) leven en parels van stranden. 

Anaga (noord-oosten) en Masca (westen) zijn adembenemende natuurgebieden vol ruige bergen en glooiende valleien.

Tenerife: #1 het adembenemende anaga 

Maak je klaar voor groene bossen, glooiende bergen, kronkelende bergweggetjes en waanzinnige kustlijnen (noord-oost). Die je dan vanuit de bergen ziet. Je kunt ook helemaal naar beneden rijden, zoals naar m’n favoriet: Taganana. Even autootje parkeren, het zwarte vulkaanzand tussen je tenen voelen en een visje eten. Of Papas Canarias. Met een neutje honing rum. Je bent wel op de Canarische Eilanden, hè. Disfrutar!Kom je vanaf de Costa Adeje? Dan rijd je in zo’n 1,5 uur richting Anaga. Eenmaal daar rijd je dus Anaga ín, wat met al die fantastische haarspeldbochten zo nog een uurtje kan kosten om bij Taganana te komen. Liever even pauze houden voordat je Anaga inrijdt? Je kunt stoppen in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, of je maakt een pitstop aan het meest uitgestrekte strand van Tenerife: Playa de las Teresitas (10 km buiten de hoofdstad).

Tenerife: #2 het ruige gebergte masca

Meet the wild side van Tenerife: de Masca (westen). Een adembenemend ruig gebergte vol weelderige natuur, die alleen verstoord wordt door de weg die er doorheen kronkelt. Geen hoogbouw, laagbouw of überhaupt een gebouw. Besef dat hier tot aan de jaren ’90 geen weg doorheen liep, en je hier alleen te voét kon komen. De moderne tijd ging aan Masca voorbij. Inmiddels kun je in het bergdorpje – middenin de kloof – á la tourist een honing rummetje achterover slaan. Of een colaatje, dat kan ook.

Toeristisch druk zal het er trouwens niet zijn, een paar toeristenbussen daargelaten. En dat is heel spannend, als je zelf de Masca gaat rijden. Houd rekening met mega-kronkelwegen. Ik ben daar echt mega-gek op, behalve als een toeristenbus je tegenligger is. Dan moet jij dus áchteruit de berm in, want ja: het grootste gevaarte wint. En, ja: dat is een paar keer voor gekomen. Maar met wat gegil en gevloek komt dat allemaal goed. 


Ook zelf de Masca rijden maar geen toeristenbus willen tegenliggen? Rijd dan in de ochtend de kloof in. De meeste bussen komen later in de middag van de eilandtoer of de vulkaan, en pakken effe die mooie Masca mee. 


Tenerife: #3 het bruisend gezellige adeje

Hier in Adeje (zuid-west) liggen die toeristische badplaatsen Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Cristianos. Maar gelukkig is het nog veel meer dan één strook gezelligheid aan hotels, bars en clubs. In Adeje vind je ook de allerleukste baaitjes en strandjes. Goed verstopt, wel. Dat zijn de leukste. Dus brutaliteit of contact met een local is een must.

De strandjes die je sowieso even gedag moet zeggen zijn: La Caleta, Playa Abama en Playa de Alcalá. En rijd ook even verder omhoog richting de Los Gigantes. Geen strand en helemaal niet geheim, maar een párel van een uitzichtpunt.Benieuwd naar nog meer strandjes? Scroll it, baby.

De geheime stranden van Tenerife

Tenerife kent nóg meer geheime strandjes, waar ik zelf echt heel graag kom. Om me even te verstoppen voor de menigte. Om alleen maar zee te horen ruisen. Om ongegeneerd naakt op de rotsen te bakken. Om te picknicken. Om wijn te drinken. Om van de natuur te genieten.

Deze plekken zijn uniek, en niet voor iedereen. En ik ga ze ook niet zomaar met iedereen delen – voordat heel Holland op m’n favoriete rots zit. Maar als je echt geïnteresseerd bent, dan wil ik het met liefde met je delen.

Download hier de Tenerife Strandgids en ontdek de geheime stranden. Disfrutar!

Meer lezen?

Rondreis Zuid-Italië: 8x genieten in Puglia

Puglia roadtrip-gids op je beeldscherm. Ga voor een rondreis Zuid-Italië! Maak je klaar voor adembenemende baaitjes, azuurblauwe zeezichten, eindeloze olijfboomgaarden, witte stadjes en klik als een bezetene tienduizend foto’s – omdat je gewoon niet kunt geloven hoe..

Leuke restaurantjes in Parijs: 8x genieten

Parijs is.. Ho, stop. Nee. Niet je tekst beginnen met de uiterst saaie zin ‘dat Parijs altijd een goed idee is’ of ‘dat je Parijs echt moet zien’. Wie zegt dat?! Ga Parijs gewoon lekker zelf beleven! Dans, flaneer, huppel of schrijd langs goddelijkheden van restaurants, bistro’s en bars

Cinque Terre: ontdek de parel van Italië

Vijf kleurrijke dorpjes, gebouwd op de weelderige rotsen van Ligurië: Cinque Terre. Slinger en slenter door de knusse straatjes van Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso, laat je verleiden door Italiaanse schoonheid en maak je klaar voor een flink partij schattigheid op je netvlies.