Tenerife: het eiland waar je je op één dag in de groene subtropen, in de ijzige sneeuw én op het zonovergoten strand waant. Thanks to die mega-vulkaan: El Teide. Met zijn immense hoogte deelt hij het eiland op in micro-klimaatjes. En zo kun je dus zonnen, skiën en hiken op één dag. Goed, wat nu (nog meer) te doen en te zien op Tenerife?

Eén jaar heb ik er gewoond, op dit veelzijdige eiland. Eén jaar op een vulkaan in de Atlantische Oceaan. Want dat is Tenerife: één mega-vulkaan, met honderden kleine vulkaantjes erbovenop. Mijn ‘stoffige rots’, noemde ik haar ook wel eens liefkozend. Na een tijdje kon ik dat vulkaangesteente niet meer zién en snakte ik naar knapperige bossen en glooiende bergen. Oplossing? Een uurtje richting het noord-oosten karren en vlak na de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife, het Anaga-gebergte in rijden. Ádembenemend mooi.

WERELDRIJK

Tenerife drááit dus allemaal om die mega-vulkaan El Teide. Je ziet en hoort (nee, geintje, alleen ‘ziet’) haar overal. Met haar bijná 4 kilometer hoogte (3.718 meter voor de pietje-preciezen onder ons) torent ze trots boven de wolken uit.

Dankzij die enorme vulkaan is het eiland in tweeën te delen: het zonnige, droge zuiden en het sappige, groene noorden. El Teide staat dus letterlijk centraal op Tenerife. En staat die vulkaan niet centraal, dan zie je wel spóren van haar: zwarte zandstranden, vulkanische rotsen, stenen en barranco’s (uitlopers van de vulkaan) waar je prachtig kunt wandelen.

Hoe dan ook: je kunt bijna niet om die vulkaan heen. Ha! Grappige woordspeling, want je kunt er letterlijk ómheen. En dat wil je, want zo ontdek je alle klimaten, alle kanten – alle werelden, op Tenerife. Het ene moment bevind je je in de regen (noorden) of de sneeuw (El Teide) en het andere moment bak en braad je in de volle zon (zuiden).

Wil je op zonvakantie? 
Dan raad ik je aan om in het zuid-westen te verblijven. Daar liggen de toeristische badplaatsen Costa Adeje, Playa de Las Americas en Los Cristianos met opgespoten (witte) zandstranden, bars, clubs en restaurants. Ga daar lekker chillen en genieten van al het moois, maar beloof jezelf dat je ook de andere kanten van Tenerife gaat ontdekken. Adembenemend mooi!

Vliegtuig-tip: het perfecte uitzicht op El Teide
Kom je met het vliegtuig vanuit Europa? Verwacht dan spectaculaire uitzichten op het Dak van Europa. Boek een stoeltje aan het linkerraam, en je krijgt zo een rondje eiland cadeau. Bijna op gelijke hoogte met die vulkaan. Wat een binnenkomer.
Mocht je het eiland weer verlaten: boek wederom een stoeltje aan de linkerkant, aan het raam, en je kunt de vulkaan uitzwaaien. Tenzij de wind opeens draait en je de andere kant opstijgt – dan heb je pech.

#1 ANAGA

Maak je klaar voor groene bossen, glooiende bergen, kronkelende bergweggetjes en waanzinnige kustlijnen (noord-oost). Je rijdt dóór de bergen, over de tóppen van de bergen en door prachtige valleien. Rijd helemaal naar beneden, naar m’n allerfavorietste plek: Taganana. Houd rekening met enorme haarspeldbochten en parels van uitzichten op je netvlies. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Eenmaal beneden: parkeer je auto, voel het zwarte vulkaanzand tussen je tenen en eet een vers visje bij Casa Africa (aan de boulevard). Of bestel die typische Papas Canarias met mojo-saus en een honingrum met ijs. Om je vingers bij af te likken, zo lekker. Disfrutar!

Kom je vanaf de (omgeving van) Costa Adeje?
Dan rijd je in zo’n 1,5 uur richting Anaga. Eenmaal daar rijd je dus Anaga ín, wat met al die fantastische haarspeldbochten zo nog een uurtje kan kosten om bij Taganana te komen. Liever even pauze houden voordat je Anaga inrijdt? Je kunt stoppen in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, of je maakt een pitstop aan het meest uitgestrekte strand van Tenerife: Playa de las Teresitas (10 km verder rijden na de hoofdstad).

#2 MASCA

Meet the wild side van Tenerife: de Masca (westen). Een adembenemend ruig gebergte vol weelderige natuur, die alleen verstoord wordt door de weg die er doorheen kronkelt. Geen hoogbouw, laagbouw of überhaupt een gebouw. Besef dat hier tot aan de jaren ’90 geen weg doorheen liep, en je hier alleen te voét kon komen. De moderne tijd ging aan Masca voorbij. Inmiddels kun je in het bergdorpje – middenin de kloof – á la tourist een honing rummetje achterover slaan. Of een colaatje, dat kan ook.

Toeristisch druk zal het er trouwens niet zijn, een paar toeristenbussen daargelaten. En dat is heel spannend, als je zelf de Masca gaat rijden. Houd rekening met enórme kronkelwegen. Ik ben daar echt gek op, behalve als een toeristenbus je tegenligger is. Dan moet jij dus áchteruit de berm in, want ja: het grootste gevaarte wint. En, ja: dat is een paar keer voor gekomen. Maar met wat gegil en gevloek komt dat allemaal goed.

Ook zelf de Masca rijden maar geen toeristenbus willen tegenliggen? Rijd dan in de ochtend de kloof in. De meeste bussen komen later in de middag van de eilandtoer of de vulkaan, en pakken effe die mooie Masca mee.

#3 ADEJE

Hier in het zonovergoten Adeje (zuid-west) liggen die toeristische badplaatsen Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Cristianos. Het is één strook gezelligheid aan hotels, bars en (beach)clubs. Je kunt de 10km lange boulevard helemaal in één keer bewandelen: van Costa Adeje naar Los Cristianos.

Maar er is méér in dit bijzondere gebied! In Adeje vind je de meest adembenemende baaitjes en strandjes. En dan heb ik het niet over die (toegankelijke) strandjes aan de boulevard. Ik heb het over geheime strandjes. Goed verstopt voor de massatoerist. Alleen te bereiken via geklim en geklauter. Soms alleen te vinden via coördinaten. 

De strandjes die je sowieso even gedag moet zeggen zijn: La Caleta, Playa Abama en Playa de Alcalá. Deze strandjes zijn goed bereikbaar en hier zul je locals en verdwaalde toeristen spotten. Rijd ook even verder omhoog richting Los Gigantes. Geen strand en helemaal niet geheim, maar een párel van een uitzichtpunt.

Benieuwd naar nog meer geheime strandjes? Scroll it, baby.

GEHEIME STRANDJES

Tenerife kent nóg meer geheime strandjes, waar ik zelf echt heel graag kom. Om me even te verstoppen voor de menigte. Om alleen maar zee te horen ruisen. Om ongegeneerd naakt op de rotsen te bakken. Om te picknicken. Om wijn te drinken. Om van de natuur te genieten.

Deze plekken zijn uniek, en niet voor iedereen. En ik ga ze ook niet zomaar met iedereen delen – voordat heel Holland op m’n favoriete rots zit. Maar als je echt geïnteresseerd bent, dan wil ik het met liefde met je delen.

Download hier de Tenerife Strandgids en ontdek de geheime stranden. Disfrutar!

Meer Tenerife?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.