Ontdek de
Griekse droom

Het klinkt naar ‘chorizo’ en het lijkt op zonovergoten Madurodam. Ra-ra, wat is het? Juist, een dróóm van een eiland. Kastellorizo is een Grieks eilandje in de Middellandse Zee en vind je op 2km varen van de Turkse zuidkust.

De dromerige huisjes schitteren je als een oase tegemoet, als de boot langzaam aanmeert in de haven van Kastellorizo. De Turkse zon – of is het hier de Europese? – doet goed haar best. Ik spring als een stuiterbal op en neer – mag ik al van de boot af? Maar ik moet me goed gedragen. We hebben zojuist de belangrijke oversteek van Azië (ja, want dit deel van Turkije is Azië) naar Europa gemaakt en zijn door de superstrenge paspoortcontrole gekomen. Nu nog Europa in.

Bijzonder
eilandje

Hoe bijzonder is het om op Europese bodem te staan terwijl je uitzicht hebt op de Turkse Zuidkust? Ik word hier dus helemaal lyrisch van, hè. Het is maar twee kilometer, je zou het zo kunnen zwemmen. Al zou ik dat niet proberen, want dan word je eruit gevist door de marine. En ook vast flink in de boeien geslagen enzo. Het is en blijft een grensovergang naar een andere wereld: Europa.

De oversteek maak je vanuit de Turkse haven van Kas. Dan is het zo’n 20 minuutjes varen naar de overkant. Wat ik helemaal bijzonder vind is dat Kas een soort baai is, waar Kastellorizo als een balletje in ligt. Zit je dus op het ‘uitsteeksel’ van Kas, dan kun je Kastellorizo bijna aanraken. En dan met zo’n grens ertussen. Jongens, besef even dat dit de grens met Europa en Azië is. Qué?! Afijn, terug naar de dromerige wereld op Kastellorizo.

Kastellorizo is het kleinst bewoonde eiland van Griekenland. Het eiland kent één stad, telt zo’n 500 inwoners en heeft één bus en één taxi.
Dat is toch geweldig. Die laatsten zijn er vooral voor het vervoer van en naar het vliegveld, want jawel, dat heeft Kastellorizo wél. Wel alleen in verbinding met Rhodos, maar vanuit daar kun je prima verder vliegen.

Waan je in een
Grieks sprookje

Nou, goed. Je bent aangekomen op dit bijzonder gelegen droomeiland. En nu? Eigenlijk kun je Kastellorizo in één oogopslag zien. Je hóeft niet eens die boot af. Maar natuurlijk wil je dat wel want je wil ook eten, enzo. En dat kun je voortreffelijk, op dit eiland.

De haven met haar baai in de vorm van een hoefijzer vormt het centrum van Kastellorizo. Je kunt dus zo naar de overkant turen en al het schattigs vanaf een afstandje bewonderen. De kade (het is echt te klein om het een boulevard te noemen) is bezaaid met terrasjes. Het is soms wel spannend om aan de rand te zitten – geen reling – want die stoelen zijn zó dicht op het water gezet dat soms je voeten overstromen als er een bootje aanmeert. Maar ach, het is warm en we bevinden ons op een droomeiland, dus wat geeft het.

Varen naar de
Blue Cave

Naast heerlijk tafelen biedt het eiland natuurlijk de perfecte optie om een boottochtje te maken. Eigenlijk kun je ook niet veel anders. Er worden vanaf de kade verschillende boottochtjes naar de Blue Cave aangeboden en ik zou zeggen: doen!

De Blue Cave zegt het al: het is een best wel blauwe grot. Wat er niet gezegd wordt is dat de ingang van de Blue Cave bijna onmogelijk te doorkomen is. Wie dat ooit tot ingang heeft gebombardeerd snapt niemand.
Het gaat als volgt: de captain vraagt je om met zijn allen ín het bootje te gaan liggen en vooral heel goed je knieën omlaag te houden. Je ligt gezellig oor-aan-oor met een stel toeristen als sardientjes in een bootje en dan vaar je die ellendige grot binnen. Nou, mijn neus was nog net niet geschaafd. En dat zegt niets over de vorm van mijn neus, maar over de claustrofobische ingang. Mijn. Hemel. Maar: het is het waard. 

Na de grot-ervaring krijg je de keus om op een apart eilandje te gaan strandhangen of om terug te gaan naar Kastellorizo. Laatstgenoemde heeft namelijk geen strand. Die vind je op St. George (in de baai van Kastellorizo) en godman wat kan je daar ook lekker eten. Geen honger? Ga er dan alsjeblieft alsnog naartoe, want het uitzicht op Griekenland en Turkije is adembenemend.

 

Slenteren door
Kastellorizo

Natuurlijk ga je daar niet de hele middag met luie ass op het strand lopen luieren. Je wil ook een beetje verdwalen tussen die dromerige huisjes. Wil je dat niet, dan doe je dat toch. Want dit is echt iets wat van je bucketlist moet. Tussen de pastelkleurige huisjes door kun je poppige trapjes omhoog die je dan weer naar schitterende uitzichten over het eiland brengt.

Er is ook een archeologisch museum en een oude kerk aanwezig, maar deze beloven helaas niet veel meer spectaculairs dan buiten al te vinden is. Ik zou zeggen: loop dat rondje Kastellorizo, verdwaal, geniet en verwonder je.

Ik schreef al eerder over een sprookjeseiland in Europa, maar Kastellorizo overstijgt dit sprookje. Zo rustig, zo zonnig, zo vredig. Geen reclame, geen ellende, geen gedoe. En de vibe is zo lekker dromerig daar, jongens.

Slapen of
wegwezen?

Je zou kunnen zeggen: uit deze droom wil ik even nog niet ontwaken. Dan boek je gewoon lekker een knus hotelletje (zo aan de balie te reserveren of natuurlijk op bekende boekingsites). Ik kan me ook voorstellen dat je het na een dagje helemaal gehad hebt met die rust en dat je gráág weer naar de Turkse bedrijvigheid/je Turkse hotel gaat. 

Je kunt prima een dagje op en neer met de boot vanaf Kas (zo’n 200 km onder Antalya). Zo’n €50,- voor een retourticket. ’s Ochtends om 10.00 uur vertrekken. ’s Middags om 17.00 uur weer terug naar je vertrouwde vakantieadresje. Maar mét die dromerige vibe op zak. Puur genieten.

Wil je graag meer

weten over Griekenland?


Wil je graag een reis maken door Griekenland? Laat me je helpen!
Als reisleider ken ik als geen ander de meest ideale routes,
spots en fijne slaapplekjes daar in Griekenland.
Neem hier contact met me op! 

Liever alles zelf doen, maar geen idee waar te beginnen? Word
je eigen reisleider en ontpop je tot ware wereldreiziger.
Meld je aan voor mijn online programma HOE OVERLEEF IK: ALLEEN OP REIS

Meer ontdekken?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.