Opzoek naar dat
állesbelovende Ibiza-gevoel

“Ohh, Ibiza is écht fan-tás-tisch!!”, werd meermaals mijn kant uitgekreet wanneer ik vertelde dat ik ga wonen en werken op dit beloofde eiland. Het zou de hemel zijn. Een plek van vrijheid. Van zaligheid. Van absolute acceptatie. Alles kan en mag op Ibiza, niets is te gek. Je zou high worden van euforie. Van de energiën. De vibes. Hoewel ik best gevoelig ben voor dit soort vrije geneuzel, waan ik me toch na twee maanden – tot al mijn spijt – nog steeds niet in paradijselijke sferen. Tijd om op zoek te gaan naar dat állesbelovende Ibiza-gevoel..

Waar begin je met zoeken als je niet precies weet wát je zoekt? Het is bijna dezelfde struggle als het vinden van de juiste partner. Ook zo´n gedoe. Die verdomde Prins op z´n veel te Witte Paard. Misschien heeft dat ook wel iets met dat Ibiza-gevoel te maken? Ja, dat witte sowieso. Maar ik bedoel de juiste man aan je hand. Een Juan, een Pedro of van mijn part een Jesús zal dat gevoel misschien net iets makkelijker oproepen dan een magische energie die jou in trance zou moeten brengen. Ik gok dat die mannen dat ook wel kunnen. Maar dat geheel terzijde.

Misschien is het handig als ik eerst onderzoek wat dan inhemelsnaam dat Ibiza-gevoel is?


Het
Ibiza-gevoel
is..

“Thuiskomen”, antwoordt één van de Nederlanders die hier 28 jaar geleden (!) naar is geëmigreerd. “Het was een gevoel”, vertelt ze. Ze was meteen verkocht. Voelde zich vrij, alsof de wereld aan haar voeten lag. Ze kon doen wat ze wilde, alles was goed. Een andere Nederlandse, 12 jaar geleden geëmigreerd, valt haar bij: “hier let niemand op je. Dat is wat het allemaal zo vrij maakt.” 

Een andere Nederlander, twee jaar terug geëmigreerd, vertelt me ook dat het ´een gevoel is´. Ja, maar wat dan? Hoe dan? “Zodra je op het eiland landt, overvalt het je. Als je het gevoel niet meteen hebt, dan komt het ook niet meer”, antwoordt hij. Okeee, dat stemt mijn zoektocht positief. 

Toch doen deze gevoelsvragen over vrijheid mijn wenkbrauwen hoger rijzen dan mijn haargrens. Ik bedoel, wij wonen toch ook in een vrij land? Wat is er hier dan precies zo anders?
Ze kunnen de vinger er niet op leggen. Ik hoor verhalen over mensen die op blote voeten leven, over vrijende opa´s op het strand, over vrouwen die samen trommelen om energieën op te wekken. Maar wat is daar nu zo gek aan dan? Dat kan bij ons in Nederland toch ook gewoon? Of ben ik nu een te vrije geest? Misschien ben ik diep van binnen wel een hippie. Een oude Ibicenco die dit allemaal maar heel normaal vindt. Die opzoek is naar iets wat ze al kent. 

Oké, tijd om tastbaardere dingen te onderzoeken.

Ibiza
is..

Baaitjes ontdekken. Dat is na zo´n twee maanden participerende journalistiek mijn conclusie. Inmiddels heb ik elk plekje op de kaart uitgeplozen – en er is nog steeds zoveel te ontdekken – en dat is voor mij wat Ibiza Ibiza maakt. De natuur op het eiland is prachtig. Elke baai is anders.  Zo anders. Van ruige rotsen en kiezels tot wit bountystrand met helderblauwe zee. Zo prachtig. 

Ik zou zeggen: huur een auto en ontdek zelf alle 56 (!) baaien die Ibiza verborgen heeft. Deze ontdekkingstocht voelde voor mij echt als een cadeautje, elke Cala (vrijvertaald: baai) is als een verrassing. Voor mij is dít het Ibiza-gevoel.

Niet de vrijheid, de clubs, de feestjes, de luxe yachten en het uitbundige jetsetbestaan. Maar die prachtige baaitjes waar je, als je er voor open staat, heel soms die magische energiëen kan voelen stromen. Voel je dat niet, nothing on the hand. Je voelt je vanzelf paradijselijk als je met je voetjes in die helderblauwe zee staat en je de baai praktisch voor jezelf alleen hebt. Wát een natuurgeweld. Genieten.

Wat is voor jou hét Ibiza-gevoel? Vertel het me, want ik ben zeer benieuwd!

Wil je graag meer

weten over Ibiza?


Wil je graag een reis maken door Ibiza? Laat me je helpen!
Als reisleider ken ik als geen ander de meest ideale routes,
spots en fijne slaapplekjes daar in Ibiza.
Neem hier contact met me op!

Liever alles zelf doen, maar geen idee waar te beginnen? Word
je eigen reisleider en ontpop je tot ware wereldreiziger.
Meld je aan voor mijn online reisprogramma HOE OVERLEEF IK: ALLEEN OP REIS

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.