ontdek ibiza
Bestemmingen

IBIZA | Op zoek naar hét allesbelovende Ibiza-gevoel

“Ohh, Ibiza is écht fan-tás-tisch!!”, werd meermaals mijn kant uitgekreet wanneer ik vertelde dat ik ga wonen en werken op dit beloofde eiland. Het zou de hemel zijn. Een plek van vrijheid. Van zaligheid. Van absolute acceptatie. Alles kan en mag op Ibiza, niets is te gek. Je zou high worden van euforie. Van de energiën. De vibes. Hoewel ik best gevoelig ben voor dit soort vrije geneuzel, waan ik me toch na twee maanden – tot al mijn spijt – nog steeds niet in paradijselijke sferen. Tijd om op zoek te gaan naar dat állesbelovende Ibiza-gevoel..

Maar wáár te beginnen?

Waar begin je met zoeken als je niet precies weet wát je zoekt? Het is bijna dezelfde struggle als het vinden van de juiste partner. Ook zo´n gedoe. Die verdomde Prins op z´n veel te Witte Paard. Misschien heeft dat ook wel iets met dat Ibiza-gevoel te maken? Ja, dat witte sowieso. Maar ik bedoel de juiste man aan je hand. Een Juan, een Pedro of van mijn part een Jesús zal dat gevoel misschien net iets makkelijker oproepen dan een magische energie die jou in trance zou moeten brengen. Ik gok dat die mannen dat ook wel kunnen. Maar dat geheel terzijde.

Misschien is het handig als ik eerst onderzoek wat dan inhemelsnaam dat Ibiza-gevoel is?

Het Ibiza-gevoel is..

“Thuiskomen”, antwoordt één van de Nederlanders die hier 28 jaar geleden (!) naar is geëmigreerd. “Het was een gevoel”, vertelt ze. Ze was meteen verkocht. Voelde zich vrij, alsof de wereld aan haar voeten lag. Ze kon doen wat ze wilde, alles was goed. Een andere Nederlandse, 12 jaar geleden geëmigreerd, valt haar bij: “hier let niemand op je. Dat is wat het allemaal zo vrij maakt.” 

Een andere Nederlander, twee jaar terug geëmigreerd, vertelt me ook dat het ´een gevoel is´. Ja, maar wat dan? Hoe dan? “Zodra je op het eiland landt, overvalt het je. Als je het gevoel niet meteen hebt, dan komt het ook niet meer”, antwoordt hij. Okeee, dat stemt mijn zoektocht positief. 

Toch doen deze gevoelsvragen over vrijheid mijn wenkbrauwen hoger rijzen dan mijn haargrens. Ik bedoel, wij wonen toch ook in een vrij land? Wat is er hier dan precies zo anders?
Ze kunnen de vinger er niet op leggen. Ik hoor verhalen over mensen die op blote voeten leven, over vrijende opa´s op het strand, over vrouwen die samen trommelen om energieën op te wekken. Maar wat is daar nu zo gek aan dan? Dat kan bij ons in Nederland toch ook gewoon? Of ben ik nu een te vrije geest? Misschien ben ik diep van binnen wel een hippie. Een oude Ibicenco die dit allemaal maar heel normaal vindt. Die opzoek is naar iets wat ze al kent. 

Oké, tijd om tastbaardere dingen te onderzoeken. 

Ibiza is..

Baaitjes ontdekken. Dat is na zo´n twee maanden participerende journalistiek mijn conclusie. Inmiddels heb ik elk plekje op de kaart uitgeplozen – en er is nog steeds zoveel offroad te ontdekken – en dat is voor mij wat Ibiza Ibiza maakt. De natuur op het eiland is prachtig. Elke baai is anders.  Zo anders. Van ruige rotsen en kiezels tot wit bountystrand met helderblauwe zee. Zo prachtig.

Ik zou zeggen: huur een auto en ontdek zelf alle 56 (!) baaien die Ibiza verborgen heeft. Deze ontdekkingstocht voelde voor mij echt als een cadeautje, elke Cala (vrijvertaald: baai) is als een verrassing. Voor mij is dít het Ibiza-gevoel.
Niet de vrijheid, de clubs, de feestjes, de luxe yachten en het uitbundige jetsetbestaan. Maar die prachtige baaitjes waar je, als je er voor open staat, heel soms die magische energiëen kan voelen stromen. Voel je dat niet, nothing on the hand. Je voelt je vanzelf paradijselijk als je met je voetjes in die helderblauwe zee staat en je de baai praktisch voor jezelf alleen hebt. Wát een natuurgeweld. Genieten.

Wat is voor jou hét Ibiza-gevoel? Vertel het me, want ik ben zeer benieuwd!

  * * *

VOLG AVONTURISTA VIA
INSTAGRAM Avonturista Instagram  FACEBOOK Avonturista Facebook  PINTEREST Avonturista Pinterest 

88 thoughts on “IBIZA | Op zoek naar hét allesbelovende Ibiza-gevoel”

 1. heerlijk om te lezen ! ik ben zelf nog nooit op ibiza geweest ,hoe suf aangezien ik er enkel mooie verhalen over hoor. Het ibiza gevoel ken ik dan ook nog niet. Waarschijnlijk door de hoge prijzen en het stukje blabla dat ik er nog niet ben geweest

 2. Ik ben nog nooit naar Ibiza geweest, maar dat komt omdat ik niet van stappen houd. Het heeft toch wel de naam van stapparadijs, toch? Voor de natuur zou ik het dan weer wel doen. Laat mij die energieën maar lekker voelen in die mooie baaitjes!

  1. Ha, daar zeg je iets heel goeds! Ibiza staat inderdaad bekend als stapparadijs, maar in werkelijkheid is het maar een klein deel van het eiland. Meer dan 80% bestaat uit die mooie natuur en die prachtige baaitjes! Gewoon Playa d’n Bossa, Figueretas en San Antonio vermijden en je vooral richten op het noorden, zuiden en zuid-westen van het eiland! Weet zeker dat je het geweldig vindt 🙂

  1. Haha, vind ik grappig! Heerlijk, die beelden die geschetst worden van het eiland. Ik daag je uit om er tóch eens heen te gaan en om zelf te ontdekken dat het veel méér is dan party en BN-er spot!

 3. Ik ben nog nooit in Ibiza geweest, maar ik zou het nu ook niet meteen overwegen. Het zegt me niet zoveel 🙂 Misschien komt dat wel doordat ik enkel verhalen hoor over uitgaan en drank, daarom vind ik deze post wel leuk om te lezen. Zo hoor ik het eens van een andere kant!

  1. Wat fijn om te horen, Laura! Daarvoor is dit artikel inderdaad bedoeld! Het eiland is zoveel meer dan feesten. Zo’n 80% bestaat uit die prachtige natuur en waanzinnige baaien. Gewoon de plaatsen Playa d’n Bossa, Figueretas en San Antonio vermijden en je richten op het noorden, zuiden en zuid-westen van het eiland. Reizen in mei en september helpt natuurlijk ook 🙂 Ben benieuwd wat jouw Ibiza-gevoel zal zijn!

 4. Ik ben nog nooit op Ibiza geweest maar dat zal je misschien wel begrijpen als je mijn blog ziet. Want het gevoel wat jij zoekt en hoort wat anderen daar hebben, dat herken ik zo enorm in wat ik heb met Italië. Ik heb het echte “thuiskomen” gevoel niet in heel Italië hoewel ik dol ben op elk hoekje en gaatje zowat, maar in Piemonte heb ik dat wel heel erg. Zodra ik daar kom voel ik een soort van rust over me heenkomen en wil ik er niet meer weg. Dat gevoel ik knap lastig uit te leggen als een ander dat (nog) niet herkend. Maar ben het wel met ze eens: als je het niet direct voelt, komt het ook niet meer. Maar.. goed nieuws: er ligt vast een plek op de wereld waar jij dat gevoel wel krijgt, en joh, misschien is dat wel gewoon Nederland?!

  1. Heerlijk! Ik heb het gevoel dat overal waar ik ben (even heb gewoond) een stukje van mijn hart achterlaat. Die ligt dadelijk over de hele wereld verspreid! 🙂 Maar inderdaad, wie weet! Sta voor alles open 😉 Super mooi dat jij dat gevoel in Piemonte hebt gevonden!

 5. Ik kan echt niet wachten om naar Ibiza te gaan en door jouw verhalen heb ik er nog meer zin in! Ben zeker van plan om ergens dit najaar die kant op te gaan!

 6. Wat heerlijk geschreven Daphne! Wij zijn nog nooit op Ibiza geweest, maar we zijn er wel heel nieuwsgierig naar. We zijn stiekem een beetje bang dat we ons er snel gaan vervelen, aangezien we niet echt strandliggers zijn…. Maar van baaitjes houden we dan weer wel. Om mooie foto’s te maken 😉

  1. Ach, wat lief van jullie! Dankjewel Narelle en Pim. Denk niet dat jullie je snel zullen vervelen op Ibiza, er is zoveel te ontdekken! Dan zou ik in het voor- of naseizoen reizen, zodat jullie de baaitjes ook echt voor jullie alleen hebben 😉

 7. Ik ga toevallig zondag voor het eerst naar Ibiza toe. Vanaf mijn 16e heb ik al geroepen: ” ik ga in Ibiza wonen”. Wauw en nu 11 jaar later ga ik er eindelijk eens heen. Wij gaan daar opzoek naar een woning om te huren voor 1 jaar. Om te kijken of het bevalt. We hebben we leen kind van 3,5 jaar dus mochten we er blijven zullen we snel de taal onder de knie moeten krijgen. Maar dat terzijde. We gaan dus op vakantie naar een eiland waar ik al van droom toen ik 16 was. Gewoon het gevoel indd. Ik hoop zo dat ik dat gevoel nog steeds heb ik als ik aankom. Net zoals wat jij beschrijft: je hebt veel mooie baaien etc. Ben zeer benieuwd.

  1. Wat leuk, Kimberley! En hebben jullie een huis kunnen vinden? En hoe voelde Ibiza na al die jaren?! Hopelijk heb je jouw droomeiland gevonden 😀

 8. Hahaha, “nothing on the hand”. Met een grote lach lees ik jouw leuke schrijfsels! Enne, het ultieme Ibiza gevoel? Geen idee, ik ben er nog nooit geweest! 🙂

 9. Ibiza is zo’n lekker eiland! Juist de stilte, de mooie baaitjes, de prachtige natuur en het lekkere eten… het verstoppen voor de massa is het beste wat je kan doen op dit prachtige eiland!

 10. Al jaren wil ik een keer naar Ibiza, maar uiteindelijk ben ik er nog nooit geweest. Voor mij hoeft het feest gedeelte niet. Ik heb een keer een programma gezien over een mindfull hostel, daar zou ik wel heen willen.

  1. Dankjewel voor jouw reactie! Gelukkig is Ibiza zóveel groter dan alleen het feestgedeelte. Dan zou ik heel ver weg blijven van Playa d’n Bossa en Figueretas in het zuid-oosten (dat is de Nederlandse strip) en San Antonio (de Engelse strip). Maar dan blijft er nog 80% van het eiland over wat absoluut niet over feest gaat! Oriënteer je eens op het noorden (Portinatx, San Miguel, Sant Joan) of op het zuid-westen richting de magische Es Vedra (Cala Vadella, Cala Tarida). Zoveel moois en rustgevends te vinden!

 11. Ik ben zelf nog nooit op Ibiza geweest. Maar weet ook niet of het wel helemaal iets voor mij is. Ik zou wel naar NYC willen verhuizen. Zou ik mij meer thuis voelen denk ik

  1. Dankjewel voor jouw reactie! Haha, NYC is weer écht iets heel anders dan Ibiza inderdaad. Ook een fijne plek om te vertoeven!

  1. Dankjewel voor jouw reactie, Danella! Gaaf dat het op jouw lijstje staat, je gaat het helemaal te gek vinden!

 12. Ik ben dus nog nooit op Ibiza geweest, maar hoor en zie er zoveel goeds over. toevallig is een vriendin er nu en aan de foto’s et zien is het vooral mooie stranden, ritjes op scooters, een drankje bij zonsondergang. Het lijkt me in ieder geval heerlijk om ( voor even) te wonen.

  1. Dankjewel voor jouw reactie, Lodi! Er is wel erg veel te doen over Ibiza, hè. Het is een prachtig eiland met bijzondere baaien waar je zéker met de auto naartoe moet (de scooter zou ik bewaren voor Formentera). Het is vooral een loom eiland. Dus vooral perfect om (inderdaad) lekker aan dat mooie strand te liggen en aan je cocktail te nippen bij zonsondergang. Genieten!

 13. Ha leuk stuk! Mijn tante en nichtjes woonde er 15 jaar lang (en inmiddels is dat alweer 25 jaar terug ook nog) en wij gingen dan in de herfstvakantie bij ze op bezoek. Ik vond het er prachtig en ik houd sowieso erg van eilanden, dat is echt anders dan het vasteland. Ik heb zelf mijn hart jaren geleden aan een ander eiland verpand. Maar wat grappig is, is dat mijn nichtjes het er verschrikkelijk vonden en blij waren toen ze daar weggingen.

  1. Dankjewel, Frederique 😀 Wat leuk dat jouw familie daar een tijd heeft gewoond! Vervelend om daar telkens naartoe te gaan 😉 Ha, grappig van jouw nichtjes! Dat hoor ik wel vaker over Ibiza, ja.. Het is helemaal jouw ding of je vindt het verschrikkelijk. Aan welk eiland heb jij jouw hart verpand dan?

  1. Haha! Het is zéker leuk om daar met het gezin op vakantie te gaan! Genoeg te beleven (plus een waterpark voor de kids). Leuk dat het op jullie lijst staat 😀

 14. Wat een leuk verhaal! Ik ben nog nooit op Ibiza geweest omdat het me niet zo heel erg trok. Het leek niet veel meer dan een feesteiland, maar ik had geen idee dat er zo’n mooie natuur zou zijn. Bedankt voor de tip 😉

  1. Ahh, dankjewel Ellen voor jouw lieve reactie! En heel graag gedaan. Ik denk dat heel veel mensen denken: Ibiza is feest en that’s it. Nouuuu, niet dus haha! Zulke prachtige baaitjes. Geweldige vergezichten. Adembenemend kleurspel van de zee. Genieten!

  1. Haha, precies! Dat bedoelde ik met ‘wat maakt dat anders dan in Nederland?’ Dankjewel voor jouw heerlijke reactie 😀

 15. Ik ben nog nooit op Ibiza geweest, maar zo’n roadtripje langs alle baaien lijkt me heerlijk! Dit komt alleszins bij het op de (veel te lange) to-visit lijst! 😀

  1. Haha, heerlijk! Dankjewel voor jouw leuke reactie, Eva! Voeg het toe aan de to-visitlijst (ik ken het ja, haha). Heeel veel plezier alvast 😀

 16. Ibiza stond op het lijstje van dit jaar. Niet voor een volle vakantie, maar voor een stop. We wilde namelijk een middellandse zee cruise maken. Helaas kwam het uiteindelijk toch boven budget, dus is hij doorgeschoven naar volgend jaar.
  Het mooie aan Ibiza lijkt mij de verschillende energieën die er hangen, partylife, hippie life of gewoon nature life. Ibiza heeft eigenlijk voor iedereen wat, al denkt iedereen aan het party eiland Ibiza. Kortom, super leuk artikel!

  1. Dankjewel voor jouw te gekke reactie, Bianca! 😀 Je hebt helemaal gelijk wat betreft de verschillende energieën daar. Dat is ook genieten! Wat supertof dat jullie een middellandse zee cruise willen maken. Héél erg vet! Alvast veel plezier volgend jaar 😀

  1. Dat is ook heerlijk, haha 😉 Het is vooral zo ontzettend prachtig in die baaien, zo genieten! Heel veel plezier alvast 😀

 17. Leuk geschreven en wat veel baaien! Het lijkt mij zo mooi daar ben er nog nooit geweest. Denk ook niet dat dat ooit zal gebeuren, want ik houd niet van vliegen.

  1. Haha, ik moest zo lachen om jouw reactie! Je kunt er ook met de bus en boot naartoe.. Ben je wel even onderweg, maar hé: dan ben je wel op Ibiza 😉 Dankjewel voor je leuke reactie en lieve compliment!

 18. Wij zijn eind mei een weekje geweest. We logeerden in Figueretas en dat is relatief rustig en mooi. Ik ben wel een kaar met de bus naar San Antoni geweest maar dat vond ik dan weer niks. Formantera ook prachtig! Daar zijn we gaan fietsen, echt een aanrader!

  In ieder geval, ga zeker nog een paar keer terug om effectief een auto te huren!

  1. Wat leuk, Kristof! In mei is het inderdaad nog relatief rustig in Figueretas.. Maar nu (juli) barst het daar uit zijn voegen! Wil je liever alsnog een rustig plekje opzoeken in het hoogseizoen? Dan raad ik je aan om eens naar het noorden te kijken (Portinatx, San Miguel, Sant Joan) of naar het zuidwesten (Cala Vadella, Cala Tarida). Leuk dat jullie nog eens teruggaan om het eiland met de auto te verkennen! Heel veel plezier alvast 😀

 19. Oh dit lijkt me zo’n heerlijk paradijs eiland! Ik had er meteen gevoel bij toen ik de serie en film ‘Verliefd op Ibiza’ zag. Ik zat er helemaal in en wenste dat ik dan ook daar ter plekke was. Ik geniet ook al helemaal van jouw verhaal.. leuk dat je mensen hebt gevraagd hoe zij dat zien! Zij die er wonen. Duidelijke research heb je al met al gedaan! Heeeeeerlijk dat eiland lijkt me.. ik wil er ook zeker eens heen!

  1. Ach, lieverd! Dankjewel voor jouw leuke reactie 😀 Zéker snel een bezoekje aan Ibiza brengen. Lekker in het naseizoen, zou ik zeggen. Dan heb je de baaien tóch iets meer voor jou alleen 😉 Veel plezier alvast!

 20. Ik ben nu twee keer op Ibiza geweest en t lijkt me heerlijk om daar een halfjaartje te wonen. Ik ervaar dat vrije gevoel ook, maar het is inderdaad niet uit te leggen, gewoon een bepaalde energie die het eiland heeft..
  In eerste instantie ging ik naar Ibiza voor het uitgaansleven, en hoewel dat zeker top is ben ik inderdaad vooral verliefd geworden op de mooie natuur en vele baaitjes en dorpjes die het eiland te bieden heeft! Ben het helemaal met je eens dat dát het echte Ibiza is.

  1. Dankjewel voor je leuke reactie, Ana! Ben blij dat je het helemaal met me eens bent 🙂 Mooi he, hoe de natuur je kan verrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *