TENERIFE


Tenerife is ruig, rumoerig en razend populair. Maar ze is ook rustgevend.  Al moet je daar wel de juiste plekjes voor kennen. Met deze 5 oogstrelend mooie strandjes heb je voor elke strandliefhebber wat wils: avontuurlijk, ontspannend, adembenemend, knus of typisch Tenerife: het vulkaanstrand.

Ga je één weekje naar het eiland van de Eeuwige Lente? Lucky you! Dan heb je elke dag een nieuw strandje te ontdekken. Lekker autootje huren en gas erop. Of gewoon lekker zelf aan de wandel, zo vanuit jouw hotel in het zuiden húp de boulevard op. Disfrutar!

1.PLAYA DE ALCALA

Typisch Tenerife: vulkaanstranden. En vulkanischer ga je het niet krijgen in Playa de Alcalá: ruig, gitzwart vulkaanzand en zwarte glimmende rotsen sieren deze typische Tenerifeño baai. Het is niet je alledaagse zandstrand met ligbedje, strandbar en watersporten. Het is ruig, klein en álles komt onder dat vulkaanzand te zitten. Maar boeiend, dat is dit strand allemaal waard.

Liever allemaal wat gemakkelijker? Playa de Alcalá heeft ook een mini boulevard, waar je lekker op terrasstoelen kunt genieten van de zee. 

Het vulkaanzand is dan weer niet zo goed zichtbaar vanaf de boulevard, maar hé: als je dat zand niet wil, dan hoef je haar ook niet te zien toch. Zonde, wel. Want het is zo’n plaatje.
Alcalá ligt in het westen, en een flink eind boven de Costa Adeje.

Hoe kom je daar?
Via de TF-1 en de TF-46 rijd je in een half uurtje naar Alcalá. Om het strand te bereiken, rijd je eerst het dorpje zelf in. En dat is echt zo’n typisch Canarisch dorpje. Klein, gemoedelijk en versierd met vlaggetjes. Parkeer je auto aan het grote plein want daar begint ook meteen de boulevard. Ennn slenteren maar!

2.PLAYA DE ABAMA

Wáánzinnig strand net boven de Costa Adeje. Hier heb je wel echt een auto voor nodig, want je gaat een hotel moeten doorkruisen om het strand te kunnen bereiken (ja echt). Eenmaal Abama doorkruist, kom je bij een waanzinnig uitzicht op de baai zelf.

Je kunt nu afdalen met een soort treintje (alleen voor hotelgasten) en anders ben je gedoemd tot de trap. Die is omlaag best te doen. Maar omhóóg?! Jongens, Madre Mia. Ik heb er nog spierpijn van. Maar ook dat maakt allemaal niet uit, want ook deze baai is het helemaal waard.

Neem alles mee wat je naar je ‘typische gezellige strand’ mee zou nemen en maak er een goddelijke dag van. Handdoeken, kleedjes, parasol, opblaas flamingo’s, muziek, drank, duizenden hapjes, leesvoer, zonnebrand en ga zo maar door. Maak er een feest van. Hier kan het.

3.PLAYA DE LAS TERESITAS

In de categorie ‘uitgestrekte witte zandstranden’ is dit echt een award-winner. Maar vooral eigenlijk het uitzichtpunt – vind ik. Het strand zelf is opgespoten en enórm lang en breed. Je vindt er foodtrucks, watersporten, ligbedjes. Je typische ‘gezellige’ strand, zeg maar.

Ze ligt in het noorden van Tenerife, zo’n 10 kilometer boven de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, op een dik uur rijden vanaf de Costa Adeje. Laat je niet gekmaken door alle foto’s: dit populaire strand ligt NIET in het zuiden – waar waarschijnlijk wel jouw beach resort ligt. Ook al is het een stukkie rijden, het is wel de moeite waard. En dan vooral dat uitzichtpunt, dus.

Ben je gearriveerd op Teresitas? Rijd dan door, de bergen in. Kronkel zo ver omhoog tot je opeens grote stenen en een soort betonnen bunkers vol graffiti ziet. Hier staan waarschijnlijk wel meer auto’s geparkeerd. Er is niet echt een parkeerplaats, dus prop hem gewoon langs de kant van de weg. Sowieso zijn die graffiti-bunkers al een vette urban plek, maar dat UITZICHT jongens. Adembenemend.

4.PLAYA DEL DUQUE

Dit is waarschijnlijk een van de stranden aan jouw boulevard. Verblijf je in Los Cristianos, Playa de las Americas of Costa Adeje? Dan loopt de boulevard helemaal door tot na Playa del Duque. Een flink stukkie slenteren, dus. Maar wel een lekker stukkie.

Playa del Duque wordt als ‘iets chiquer’ gezien: winkelcentra vol horloges en sieraden, restaurants vol kreeftenbarren en een heerlijk strand mét luxe strandbedjes. Je hoeft er niet te gaan liggen, er voorbij slenteren is al een sensatie voor het oog. Je kijkt namelijk over de baai van Playa de Fañabé, en dat is genieten.

Liever niet slenterend naar Playa Del Duque? Dan raad ik je aan om met de taxi of de bus te gaan. Parkeren is echt de hel in Costa Adeje. Vaak betaald (er zijn ook parkeergarages), maar vooral vaak geen plek. En als er iets frustrerend is, is het op een zonovergoten plek opgesloten zitten in je auto. Lekker aan de wandel, dus.

5.LA CALETA

Deze laatste tip is eigenlijk een toptip, want het is een strand én een mega cute dorpje in één. La Caleta heeft niet echt een zandstrand (lees: een mini-streepje zand waar bootjes op liggen), maar wel een hele fijne boulevard die de héle baai bewandeld. En het is juist zo fijn dat het zo’n kleine boulevard is, je krijgt er echt zo’n knus gevoel van.

Aan deze boulevard vind je bankjes, maar ook overheerlijk geurende restaurants met vis, papas canaria’s en knoflookbroden waar je van lunch tot diner kunt vertoeven. En slenteren. Vergeet niet te slenteren door dit hele dorpje. Of: slenter er gewoon helemaal naartoe – van hotel tot strand.

La Caleta ligt aan ‘het einde’ van de Adeje-boulevard en je zou dus te voet helemaal naar Los Cristianos kunnen slenteren. De boulevard is zo’n 10 kilometer, dus pak er lekker een dagje voor. Of een week, als je alle heerlijke restaurants en barretjes en strandjes langs die boulevard wil uitproberen (há).

GEHEIME STRANDEN

Tenerife kent nóg meer geheime strandjes, waar ik zelf echt heel graag kom. Om me even te verstoppen voor de menigte. Om alleen maar zee te horen ruisen. Om ongegeneerd naakt op de rotsen te bakken. Om te picknicken. Om wijn te drinken. Om van de natuur te genieten.

Deze plekken zijn uniek, en niet voor iedereen. En ik ga ze ook niet zomaar met iedereen delen – voordat heel Holland op m’n favoriete rots zit. Maar als je echt geïnteresseerd bent, dan wil ik het met liefde met je delen.

Download hier de Tenerife Strandgids en ontdek de geheime stranden. Disfrutar!

Pakkende blogs leren schrijven?

Durf groter, brutaler en pakkender te schrijven zodat je ráákt.

Ik daag je uit om anders naar jouw teksten te kijken, om anders te denken. Ik daag je uit om jouw eigenheid te vinden. En: om in jezelf te geloven.

Ga nooit meer met frustratie aan de tik, maar schrijf binnen no time teksten die ráken – omdat je weet wat je moet doen.

Doe mee aan Tekstschrijven like a Boss!

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.