Ontdek Ölüdeniz:
de Turkse parel
aan de zuidkust

Wakker wordend op een berg, met uitzicht over zee zo-ver-je-kijken-kunt, schittert het blauw mijn netvlies tegemoet. In de verte zweven vogels – of zijn het paragliders? – loom aan de horizon, vervaagd door het felle zonlicht. Links reusachtige kliffen. Rechts het zandpad naar beneden. Het enige geluid komt van de herrie die ikzelf maak – de hut overhoop gooiend, opzoek naar mijn camera.

Het is een bijzondere plek, Ölüdeniz. Van overweldigende bergen tot indrukwekkende dalen. En dan heb je nog niet eens die Blue Lagoon gezien. Mijn. Hemel. Wat een natuurgeweld. 

Waan je in
paradijselijke sferen

Dit paradijselijk stukje Aarde vind je aan de Turkse Zuidkust, op zo’n 200 kilometer links vanaf Antalya gezien. Ölüdeniz wordt ook wel de ‘Blue Lagoon van de Turkse Zuidkust’ of ‘Butterfly Valley’ genoemd. 

Het is helaas niet een supermakkelijk bereikbaar stukje paradijs, maar hé: dat is Hawaï ook niet. Vlieg naar Antalya (zo’n 4 uur), huur een auto en maak er een Zuid-Turkije-roadtrip van (via Kemer, Myra en Kas). En blijf dan drieduizend weken hangen in Ölüdeniz. Echt. Ik beloof het je, je gaat het fantastisch vinden.

 

Butterfly Valley

Dit is dan weer zo’n plek waar je écht naartoe moet. Butterfly Valley ligt nét iets buiten Ölüdeniz, achter die grote paraglideberg. De route ernaartoe is alleen al een feestje, laat staan als je dan eindelijk in die valleien staat en de stilte en de schoonheid je overvalt. Mijn. Hemel. Butterfly Valley is zo’n fijne plek.  Bucketlist materiaal, guys!

 

 

 

 


Vliegen boven de
Blue Lagoon

Oké, je bent er. En dan? Ölüdeniz biedt duizend-en-een activiteiten. Maar er is één ding waar dit paradijs bekend om staat: paragliden. Dat ga je dus gewoon doen. Ook al sta je te trillen op je benen, dat deed ik ook. Ik wilde het zó graag dat ik me echt die berg op heb laten slepen, en menig hand heb blauwgeknepen. Ik wilde vliegen en zweven, en de wereld van boven beleven. Dus ik ging. En jij gaat ook.  
Die tocht naar boven duurde trouwens drie ellendig lange kwartieren. Dat autootje moet natuurlijk twee kilometer omhoog cirkelen, die berg op. Ja, inderdaad. Twee. Kilometer.

Maar, neem het van me aan: het is het állemaal waard. Hoe hoger we gingen hoe witter ik werd, maar toen we eenmaal die top bereikten en ik de auto uit mocht.. Toen wilde ik van enthousiasme bijna zelf die berg afspringen. Wat is de wereld ongelofelijk prachtig van boven.
En daar bovenop die berg, strak van de adrenaline, daalde ook een soort rust over me heen. Paragliden is zo iets rustigs. Zo relaxt. Je glijdt echt door de lucht. Het is geen bungeejump of parachutesprong waarbij je even flink gefacelift wordt. Dit is rust en reinheid. Je loopt letterlijk de berg af – springen is er echt niet bij – en dan – hoppa – zweef je ineens door de lucht. Genieten.


Gezellig faceliften met de instructeur

Binnen iets meer dan een half uur sta je met paraglide en al weer veilig met je voetjes in het zand. Mocht je van actie houden, dan kan de instructeur nogal eens wat trucjes uithalen waardoor je opeens wél zo beneden bent (en toch gefacelift). Maar dat doet ‘ie alleen als jij het leuk vindt. Mocht je het niet vertrouwen: die instructeurs mogen alleen met jou paragliden als ze al vijf jaar ervaring hebben. Ze mogen ook niet meer dan zes sprongen per dag maken, dus je hoeft niet bang te zijn dat meneer achter je in slaap valt en je zelf de touwtjes in handen moet nemen – letterlijk.

Zin gekregen om te gaan vliegen? Voor een sprong inclusief alles (het materiaal, de instructeur, het vervoer naar boven, de foto’s en video’s) betaal je zo’n €100,- Have fun!

Zweven vanaf je
strandbed

Ben je toch meer down-to-earth en kan dat hele zweven je gestolen worden? Dan ga je gewoon lekker genieten op het mooiste stukje strand van Turkije: de Blue Lagoon in Ölüdeniz. In plaats van erbóven te vliegen, ga jij er gewoon lekker óp luieren. 

Wel een tip: de Turken zelf zijn érg trots op hun geliefde Ölüdeniz en zij trekken tijdens de vakanties massaal naar deze baai. Even checken van tevoren, want het is dan echt afgeladen vol. Wel gezellig, als nek-aan-nek liggen je ding is.

Slapen in
Ölüdeniz

Ook dat kan in Ölüdeniz. Fijn, hè. Kies je voor comfort in een zoveel-sterren-hotel? Of slaap je liever in een hutje op een berg? En wil je dan uitzicht vanaf die berg of wil je direct het strand op kunnen duiken? In Ölüdeniz kan het allemaal.

Een erg fijn hotel is Paradise Garden, op de berg voordat je Ölüdeniz inrijdt. Gastvrij, een fijn zwembad en met uitzicht op de baai van Ölüdeniz. Een parel voor het oog. Leuk detail: vanaf het zwembad kun je ook lekker naar al die langszwevende paragliders koekeloeren.
Tip: claim voor het ontbijt en het diner je plekje aan de rand en je kijkt je ógen uit. Geen kaarsjes meer nodig. Graag gedaan.


Meer weten
overTurkije?

Wil je graag een reis maken door Turkije? Laat me je helpen!
Als reisleider ken ik als geen ander de meest ideale routes,
spots en fijne slaapplekjes daar in Turkije.
Neem hier contact met me op!

Liever alles zelf doen, maar geen idee waar te beginnen? Word
je eigen reisleider en ontpop je tot ware wereldreiziger.
Meld je aan voor mijn online programma Hoe overleef ik: Alleen op Reis


Meer weten
over
nieuwe verhalen?

Ontdek meer sappige reisverhalen en inspirerende bestemmingen, met maandelijks het magazine in je mailbox!

* indicates required


KEN JIJ DE AVONTURISTACADEMIE AL?

Avonturista presenteert: de Avonturista Academie. Stap in de wereld van cursussen en online programma’s en investeer in zelfontwikkeling. Leer reizen plannen, omgaan met noodsituaties of leer reisverhalen schrijven. Reisleider en journalist Daphne geeft de cursussen en voorziet jou de hele reisroute van feedback en tips.

Ontdek meer bestemmingen

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.