Ontdek de
Kroaatse parel


Knusse straatjes, gesticht door de Grieken. Versierd met Middeleeuwse stenen, verrijkt met Venetiaanse Palazzo’s. Het is tijdreizen, daar in Trogir. En dat doe je goed, want deze parel is het best bewaarde openluchtmuseum van Europa en staat in zijn gehéél op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Slenteren door die prachtige straatjes is wel de main attraction in Trogir. Bliksembezoek haar op weg naar Split of trek úren uit om elke steen in deze oude stad te ontdekken. Verdwaal, plof neer (met een glas Malvazija en wat prosciutto en olijven) en dwaal weer verder. Geniet ze.

 

Waar te
daten?

Vandaag heb je een date met de oude stad van Trogir. Met de knusse straatjes. De wirwar. Een date met het verleden. Waan je tussen de oudheid. Zie Trogir als één grote date, en niet als een aantal highlights die je snel-snel moet bezoeken. Sommige plaatsen moet je beléven. Nou, en daar is Trogir er één van. Ze staat niet voor niets met haar álles op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Niet één ding, dus. Alles.

Oké, als je dan toch per se highlights wil, komen ze:

✈ De Sint Lawrence Kathedraal (plus gezellig plein vol terrassen)
✈ Het Kasteel van Karmelengo (gebouwd door de Venetianen)
✈ De straatjes. Had ik dat al gezegd?

Blijf dus vooral in het historische centrum, het moderne gedeelte is weinig interessant. Écht helemaal lost-verdwalen is (bijna) niet mogelijk, want het oude centrum van Trogir ligt op een eiland. Gewoon geen bruggen oversteken, en alles komt goed.

De ingang van de oude stad vind je aan de kant van het busstation. Daar heb je de entree naar de stadspoort – best een minigate. Enn, dwalen maar!

 


Waar te
eten?

Hier heb ik niet echt een adresje voor je. Wel tips, uiteraard. Ik vond het zelf op twee plekken méga-gezellig om te terrassen.

Dat is in het straatje van de Sint Lawrence Kathedraal (en rondom) en aan de ‘andere kant’ van het eiland, aan de kust. Daar heb je uitzicht op het water, op het moderne gedeelte van Trogir én op het kasteel. Nestel je in een van die knusse plekjes en proef eens een Kroatische Rakija zoals Medica (honinglikeur) of Teranino (kersenlikeur en favoriet). Bestel er cevapcici (gekruide worstjes) of gegrilde zeevruchten bij, en genieten maar.

Voor de rest geldt de Trogir-regel: gewoon lekker ronddwalen, en je vindt die nestel-parel vanzelf.

 

 

 

Waar te
slapen?

Je wil natuurlijk in het historische centrum slapen, en ontwaken tussen al die romantische straatjes en dingetjes en datjes. Ook als je alleen reist. Je proeft het best die Trogiriaanse (is het een woord? Ik vind het lekker klinken) vibes als je tussen die typische steen leeft en met je neus precies boven die straatjes hangt. Dat kun je in de volgende parels:

✈ Apartments & Rooms Trogir Stars met die typische Trogirse stenen. En ja, ook de binnenmuren zien er zo uit. Let wel even op dat je ook echt dat type kamer reserveert en je straks niet tussen kartonnen-tussenmuren (of weet ik veel) slaapt.

✈ Boek Bubalus Boutique Rooms wanneer je die Griekse stenen allemaal echt wel heel schattig vindt, maar toch ook wel naar een soort van strakheid van beton verlangt. Van binnen strak design, van buiten knus Trogir.

✈ Apartments Capo is een mix van beide. Én je hebt die typische steen, én een wat luxer interieur.

Waar ligt
Trogir?


Trogir ligt aan de kust, ongeveer in het midden van Kroatië, nét een beetje links van Split. Zo’n 30 kilometer naar links. Je bent er binnen no time vanaf de luchthaven van Split (want die ligt daar in de buurt).

En anders kun je er ook gezellig met de boot naartoe (vanaf Split). Kom je van ‘boven’ – lees: Porec, Plitvice Meren of Zadar – dan is Trogir écht even een pitstoppie waard.

 

Hoe kom
je er?

Met de auto, de bus, de boot of het vliegtuig. Allen dus het dichtstbijzijnde vanaf Split, maar ideaal als je juist op doorreis bent in de richting ván Split.

✈ Met de auto:
Kom je van ‘boven’ (Istrië en Noord-Dalmatië), dan raad ik je aan om via de Adriatic Road (Jadranska Magistrala, de D8, geen tolweg) lekker langs de kust te rijden en steden als Zadar, Biograd na Moru en Sibenik gezellig mee te pakken. Wil je juist wel via de tolweg (lees: nieuwere wegen en meerdere banen) dan raad ik je aan om de Autocesta A1 te pakken. Let goed op de afslag naar Trogir, je zal een klein stukje ‘terug’ moeten rijden omdat je van de tolweg afdaalt naar een eiland. Geen stress, alles komt goed. De route alleen al is adembenemend mooi.

✈ Met de bus:
Vanaf Split ben je binnen een half uurtje in Trogir. Ideaal, want de bus stopt ‘precies’ voor de oude stad. Let op: de bus vertrekt in Split niet van het hoofdstation. Je zult zo’n 1,5 kilometer buiten het centrum station Sukoisanka vinden. Daar vertrekt bus 37 naar Trogir.

✈ Met de boot:
Vanaf de haven in Split vertrekken er verschillende ferries en plezierboten naar Trogir. Pak de ferry van Jadrolinija Line 606 en vaar rechtstreeks naar Trogir. Of maak er een leuke dagtocht van en bezoek bijvoorbeeld ook de Blue Cave en Hvar Island. In de haven van Split vind je genoeg leuke boottochtjes. Let op: de boten zijn seizoensgebonden en varen meestal alleen tussen mei en september.

✈ Met het vliegtuig:
Met het vliegtuig kan ook! Split heeft een luchthaven en kan je perfecte start zijn voor een rondreis door Dalmatië. Check hier goedkope Vliegtickets van Eindhoven of Amsterdam naar Split.

____________________________
✈ Liever georganiseerd op pad? Check hier de Kras rondreizen aanbiedingen 
of de reizen van TUI naar Kroatie

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.