Kreta
 kreta


De Griekse eilanden zijn weer geopend vanaf 1 juli! Feest! Tijd om die beentjes richting de Griekse eilanden te begeven. First stop: Kreta. Maak je klaar voor deze één weekse strandroute die je langs oogstrelend mooie stranden, lieflijke dorpjes en knusse taverna’s brengt. Hé ho, let’s gooo!

Ga je één week naar dit goddelijke eiland? Lucky you! Lekker autootje huren en gas erop. Of ja, ontspannen gas erop. Het is wel vakantie, hè. Wil je in één week de hele noordelijke kustlijn van oost naar west rijden? Dan zou ik je het volgende adviseren:

Dag #1|Aankomst op kreta Heraklion

Wees lief voor jezelf. Je hebt de hele dag gereisd, bent in een nieuw land en waarschijnlijk ontzettend aan vakantie toe. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je jezelf trakteren op een bezoek aan het strand, op een slentertje door het dorp en/of op een aantal overheerlijke mezes.

Slapen: 3 nachten in Piskopiano (ongeveer 40 minuten van de luchthaven)

Dag #2| piskopiano & chersonissos

Wakkerworden in Griekeland! Wat een feest. Doe vandaag lekker waar je zin in hebt: slenter door het dorp van Piskopiano vol kleine straatjes met kinderkoppen, die zich een weg naar boven baant langs allerlei geurende taverna’s. Of bezoek het strand van Chersonissos, slenter over de boulevard en trakteer jezelf op Griekse goddelijkheden. Liever iets actiefs doen? Je kunt dag 2 omruilen met dag 3 en lekker aan het roadtrippen slaan.

Slapen: nog 2 nachtjes in Piskopiano, tussen de Griekse taverna’s.

Dag #3| vaï & agios nikolaos 

Maak een daguitstapje naar het strand van Vaï en ga heerlijke dineren in het knusse Agios Nikalaos. Vaï is het meest oostelijke puntje van Kreta en een parel voor het oog. Achter de palmenvelden vind je de dromerige baai van Vaï. Afgetopt met Griekse eetparel. Bovenop de berg. Ga er heen, plant jezelf op een stoel en geniet van het waanzinnige uitzicht. En van de verse mezes. Zó lekker.

Rijd daarna door naar Agios Nikalaos en trakteer jezelf op een visje in een van de knusse restaurants aan de mini-boulevard, vol met knusse bootjes geurende gamba’s.
Dit op dag 2 al gedaan? Maak vandaag een boottocht naar Spinalonga eiland!

Slapen: nog 1 nachtje in Piskopiano, tussen de Griekse taverna’s.

Dag #4|heerlijk rethimnon & chania 

Rijd naar Chania, met een tussenstop in Rethimnon, en geniet van zon, zee en dorp. Je kunt hier een pitstop maken om de waanzinnige stranden te bekijken en een vers visje weg te happen (zoals ik deed), of je kunt echt een bezoek aan het historische centrum van Rethimnon brengen. 

Maak er dan wel een dagje van. Vanaf Piskopiano zul je er zo’n vijf á zes uur over rijden.

Slapen: 4 nachten in Chania (of eentje in Rethimnon).

Dag #5|het oogstrelende chania

Wees lief voor jezelf: vandaag even een dagje geen auto. Slenter lekker door Chania en ontdek de Griekse schoonheid. Haar centrum heeft mij echt weggeblazen met haar sfeer. Wát een knusse bedoeling. Denk aan knusse straatjes vol bloemen en gezellige winkeltjes, en aan een adembenemende boulevard langs het water, waar echt úren kunt zitten en gewoon lekker om je heen kunt kijken.

Slapen: nog 3 nachtjes in Chania, liefst in de oude stad.

Dag #6|het paradijselijke bálos beach

En route naar een van de mooiste stranden van Griekenland: Bálos Beach! Fijn, wit zandstrand en exotische blauwe kleuren zullen je netvlies opspatten. Adembenemend mooi. Houd er rekening mee dat je wel een stukje naar de baai moet lopen, en je er niet helemaal met de auto kunt komen.

Ze ligt trouwens helemaal in het noord-westen van het eiland, op het schiereiland Gramvousa. Besef even dat je op dit punt helemaal van het uiterste oostelijke, naar het uiterste westelijke puntje bent gereden. Credits voor jezelf!

Slapen: nog 2 nachtjes in Chania.

Dag #7|het hemelse elafonissi 

Save the best for last: het allermooiste strand van Kreta, Elafonissi Beach. Je wordt hier getrakteerd op een azuurblauw zeespektakel en bijna roze zandstrand. Adembenemend mooi.

Je zou hier ook kunnen slapen, maar houd rekening met je terugreis morgen. Dit is het meest zuid-westelijke puntje van het eiland!

Slapen: nog 1 nachtje in Chania, of voor de liefhebbers: in de buurt van Elafonissi.

Dag #8|de terugreis via chania 

Dit ligt helemaal aan je vlucht en vertrektijd. Idealistisch gezien zou je via Chania terugvliegen. Retourtje Heraklion geboekt? Houd er dan rekening mee dat je er zo’n zes uur over doet om over de kronkelige, bochtige wegen naar Heraklion Airport te komen. Rondje van de zaak!

De strandroute in één weekje

Als ik één ding geleerd heb op vakantie en op reis, is het: geef jezelf tijd. Vooral met reisdagen. Met rondtrekken. Je wil niet alleen maar in de auto zitten. Jezelf aan een tijdschema vastpinnen. En totaal geen ruimte meer hebben voor spontane dingen.

Verblijf daarom meerdere nachten op één plek, rijd niet elke dag auto en geef jezelf ook een stranddag cadeau. Het is jouw feestje 🙂 Geniet van goddelijk Griekenland!

Extra eiland aan je vakantie toevoegen? Maak dan een dagtrip naar adembenemend buureiland Santorini.

Dit is de één-weekse strandroute:

Dag 1 Aankomst op Kreta (Heraklion)

Dag 2 Piskopiano en/of Chersonissos

Dag 3 Vaï en Agios Nikalaos

Dag 4 Rethimnon en Chania

Dag 5 Chania

Dag 6 Bálos Beach

Dag 7 Elafonissi Beach

Dag 8 Terugreis via Chania
(of zes uur terugrijden naar Heraklion)

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.