Schaamte schaamte

 

Door de grond willen zakken na die ene gênante opmerking, jezelf voor je kop willen slaan als je een berichtje naar de verkeerde stuurt of je ontzettend schamen nadat je publiekelijk als een pasgeboren hert over je eigen hakken bent gestruikeld. Ha-ha. Schaam.

Maar schaamte kan nog veel dieper gaan dan dat. We schamen ons voor ons hele zijn. Voor ons uiterlijk, onze leeftijd, onze gedachten. Voor onze familie, ons financiële welzijn en onze seksuele verlangens. Maar waarom, ingodsnaam?

Waarom schamen wij ons zo?

Als we ons schamen, dan zijn we eigenlijk bang. We voelen angst. Angst om niet goed genoeg te zijn. Om geen liefde waard te zijn. Dat concludeert Dr. Brené Brown in haar boek ‘De moed van imperfectie’.

Schaamte staat lijnrecht tegenover zelfacceptatie en je goed voelen over jezelf. We denken dat we in de ogen van anderen ‘dalen’ als ze ons echt leren kennen. Als ze zien dat jij je ook weleens verslaapt, of de afwas ook weleens laat staan. Of dat goedbedoelde advies in onze gedachte afkatten. Of als ze zien dat onze buik een beetje uitpuilt

na die heerlijke lunch.
Als ze zien dat we toch niet zo perfect zijn. Well, f#ck perfectionisme! Het tast ons gevoel van eigenwaarde aan door zo te denken. 



Ja, we zijn bang dat mensen ons niet meer mogen als ze weten wie we echt zijn, waar we vandaan komen, wat voor gedachtes we hebben, waar we mee strugglen, waar we in geloven en hoe geweldig we zijn als we stralen. We vinden het allemaal moeilijk om toe te geven dat we ergens mee strugglen. Want schaamte is er helaas heel goed in om ons de mond te snoeren.

Omgaan met schaamte

Schaamte ervaren is menselijk en het is iets wat we allemaal ervaren, volgens Dr. Brené Brown. Knoop dat even in je oren, voor als je de volgende keer op nét-iets-te-hoge-hakken over de kinderkoppen van de winkelstraten zwalkt.

Schaamte gaat trouwens over jezélf, niet over je dáden. Haal die twee niet door elkaar.

Dus: schaamte (ik ben slecht.. dat ik niet op hakken kan lopen, dat ik de afwas laat staan, dat ik zo denk) en schuldgevoel (ik heb iets slechts gedaan.. ik heb m’n vriendin verraden, ik heb niet


Schaamte ontstaat
tussen
mensen, en verdwijnt
ook tussen mensen”

betaald, ik heb iemand in de steek gelaten).



Hoe ga je nou met dat pijnlijke, beschamende gevoel overweg? Er zijn in ieder geval drie dingen die je niét moet doen, volgens Dr. Brené Brown: verdringen, verzwijgen en veroordelen. Op die manier gaat schaamte ons leven domineren. Als we het binnenhouden, gaat het aan ons vreten. Oplossing? Deel het met anderen! Vertel je verhaal. Dat zal eerst heel lastig zijn, maar zoals Dr. Brene Brown zo mooi zegt: ‘schaamte ontstaat tussen mensen, en verdwijnt ook tussen mensen’.

Schaamte overwinnen

Wil je je schaamte kunnen loslaten? Raap dan je ballen bij elkaar en vertel je verhaal. Deel het met anderen.

Eng? Klopt. Maar: je krijgt moed door moed te tonen.

Dus adem in, adem uit en vertellen maar. Vertel het wel aan iemand die je vertrouwt en van

wie je weet dat diegene je de ruimte geeft om te vertellen.


Wil je daarnaast ook nog kunnen leven zonder telkens de angst te voelen dat je niet goed genoeg bent? Dan zit er maar één ding op: je zult je eigen verhaal moeten accepteren.

You got this.

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.