Ontdek
Eindhoven

 

Ver – heel ver – in het zuiden, ligt een heel fijn stadje. Ze is betoverd met allemaal lichtjes en straalt als de allermooiste. Haar magische lampen hebben haar omgetoverd tot een moderne stad vol innovatie, technologie en design. Meet de Lichtstad. Of: Ein-thoveeuh de geksteeuh – ‘Eindhoven’ voor niet-inwoners. In deze stadsgids neemt Avonturista je mee langs de #5 must sees in Eindhoven. Bende gij dr klaar veur?  Dan starten we eerst effe met wat facts:

Eindhoven is de vijfde grote stad van Nederland. Telt 235.000 inwoners (april 2020). Leading in technology. Slimste Regio Ter Wereld in 2011.  Creabea-stad. Lichtstad. Carnavalsstad. Eindhoven straalt elk jaar met het lichtfestival GLOW. En de Dutch Design Week. Organiseert Park Hillaria – de bijnagrootste kermis van het Zuiden. Geboortestad van Philips. En Phillip Cocu, Jeroen Dijsselbloem en Theo Maassen. Eindhoven heeft haar eigen Bevrijdingsdag: 18 september. Viert dat elk jaar met de Lichtjesroute. Huis van PSV. Eindhoven AirPort. Langste kroegenstraat van Nederland. Modern centrum met de BLOB en de Piazza. Het oude centrum met de Keizersgracht en De Bergen.

Het centrum 

1. Shop ’till you drop in de autovrije winkelstraten

De winkelstraten van Eindhoven zitten állemaal aan elkaar vast, zonder ellendig verkeer ertussendoor (oké, behalve als je naar de Mediamarkt wil dan. Oversteken duurt lang). De voetgangerszone strekt zich helemaal van Piazza tot Stratumsend – en das un end. Je vindt er álle grote winkels, alle grote merken en ook kei veul snackgeweld. 

2. Heerlijke terrassen en lekkere borrelplekken

Middenin het centrum vind je De Markt. Een plek met kei leuke terrassen en cafés waar je uren wil lunchen, borrelen of gewoon lekker een drankie wil doen om mensen te kijken. Favoriet is De Vooruitgang, die vind je vanaf het station gezien als laatste in de rij. Binnen doet het me denken aan de allure van New York, het warme van Marrakesh en het groen van een urban jungle. 
In het weekend kun je bij De Vooruitgang en de Wildeman (de buurman) een fijn feestje vieren. Wel effe opletten: ze hangen met de benen buiten, zó druk. 

3. Fijne architectuur met de Lichttoren en de BLOB

De binnenstad van Eindhoven is lekker modern en creatief. Het 18 Septemberplein is daar leading in met haar Piazza, De BLOB en de Lichttoren – kom je van het station: dan zie je ‘m al liggen aan je rechterhand. In die eerste twee vind je voornamelijk winkels, in die laatste vind je kantoren, appartementen én een heerlijke bar om even neer te strijken.

centrum
GUIDE

 • Shoppen 100% 100%
 • Snacken 90% 90%
 • Drankjes 90% 90%
 • Culinair 75% 75%
 • Feestjes 90% 90%

Strijp S

 

1. Het creatieve hart van Eindhoven

Meet de industriële parel van Eindhoven: Strijp S. Het is dé plek waar vroeger de lichtjes werden gemaakt en waar Philips haar fabrieken huisde. Het werd toen ook wel de Verboden Stad genoemd. En toen kwamen de jaren ’00 en toverde Eindhoven het industriële erfgoed om tot het creatieve hart van Eindhoven.

2. De industriële parel uit het verleden

De oude Philipsfabrieken houden hun prominente plaats op Strijp S. Ze zijn omgetoverd tot gebouw Anton en gebouw Gerard (de gebroeders Philips) en doen nu dienst als lofts. Waar oude fabriekspijpen de plafonds versieren en industriële ramen uitzicht geven op het Klokgebouw. In het Klokgebouw vind je evenementen, feestjes, sport- en dansscholen en nog meer creatieve fijnheden.

3. Fijne samenwerkings- of meetingplekken

Het terrein van Strijp S kent ook vele kantoren, waar een inspirerende werkvibe hangt. Je vindt hier interessante ontmoetingsplekken en fijne samenwerkingsruimten. Ga jij heul goed op die minimalistische, industriële sferen? Kom dan eens een dagje (samen)werken in Eindhoven.

 

 

 

 

 

STrijp s
GUIDE

 • Shoppen 50% 50%
 • Snacken 30% 30%
 • Drankjes 80% 80%
 • Culinair 80% 80%
 • Feestjes 20% 20%

De Berenkuil

 

1.’s Werelds creatiefste fietsrotonde

Iets buiten het centrum vind je een ondergrondse fietsrotonde vol graffiti-kunsten. Deze plek is photoshoot-waardig. Hoe je er komt? Ga via de achterkant van het station naar buiten en sla rechtsaf richting TU/e. Neem je fiets mee, want dit stuk wil je niet lopen. Fiets de heule weg af (blijf links!) en je rijdt vanzelf de rotonde in. Zin in om daarna te chillen? Neem dan ook effe een dekentje en wat lekkers mee en fiets zo de rotonde uit richting strand of park – ja, echt.

2. Bovengronds vind je de Karpendonkse Plassen

Je fietst dus die rotonde uit (linksaf) en dan vind je  bovengronds de Karpendonkse Plassen. En dat is vooral leuk omdat het een schitterende plek is met water, bomen en kei veul grasvelden. Kleedje mee, happie en drankie erbij en geniet van je barbecue/picknick/chill spot. Liever wat actiever? Wandel, ren of fiets dan over het pad wat in een rondje van zo’n twee kilometer om de plassen heen ligt.

3. Bovengronds deel #2: ontdek het stadsstrand!

Eindhoven ligt echt honderdduizend kilometer van iets van een kustlijn vandaan, en dus bedacht ze om zelf een strand in het leven te roepen. En wel: De IJzeren Man. Zacht zand, veul grasvelden om maximaal op te chillen en helderblauw water – kidding. Je kunt het vergelijken met een bruine vijver, maar hé: er zwemmen vissen in en het is heurlijk verkoelend op een zomerse dag – en je kunt er waterfietsen. Het water staat ondergronds in verbinding met de Karpendonkse Plassen, dus het is allemaal heel natuurlijk en verantwoord. 

 

 

berenkuil
GUIDE

 

 • Shoppen 0% 0%
 • Snacken 20% 20%
 • Cultuur & Natuur 90% 90%
 • Drankjes 25% 25%
 • Feestjes 15% 15%

Het Stratumseind

 

1. Meet de langste kroegenstraat van Nederland

Eindhoven het un primeur! En wel met de langste kroegenstraat van Nederland: het Stratumseind. Vroegah vond je hier alleen maar clubs, kroegen en nog meer feestgedruis. Tegenwoordig probeert de burgemeester het een beetje te mixen en te matchen met winkeltjes en restaurants. Gelukkig is het feestgedruis hier nog steeds leading en is dit echt de plek om he-le-maal uit je plaat te gaan. Moet wel eerlijk zeggen: het is VOORAL een plek waar veul jongeren helemaal uit hun plaat gaan.

2. Zuipen, zuipen, zuipen! En dan om 04:00 uur snacken, snacken, snacken

Feestcafés, studentenkroegen, silent disco’s, cocktailbars, shotbars, latinbars en karaokebars. Het Stratumseind heeft het allemaal. En het mooie? Ge kunt er dweilen. Das Brabants voor: van café naar café zwerven. Dweilen, dus. De kroegen vragen geen entree en zo kun je dus in elk kroegje effe een biertje doen. Of radje draaien. Of een paar shotjes achterover tikken. Om dan iets voor 04:00 uur naar de snackbar te rennen om een grote friet (friet, ja. Geen patat) en een berg frikandellen met curry te bestellen. Plus een pizza, kebab en een kapsalon.

3. Hier vier je het weekend, kijk je voetbalwedstrijden en doe je dansjes

Het Stratumseind is een plek voor ontspanning – oké: en soms voor een beetje spanning. Je gaat hierheen om het leven te vieren. Je verjaardag. Je vrijheid. Je geluk. Je brengt hier hele weekenden door, juicht en schreeuwt tegen voetbalwedstrijden en je doet dansjes op straat, op de bar en op ontelbaar vele dansvloeren.

 

 

 

 

 

 

stratumsend

GUIDE

 

 • Shoppen 10% 10%
 • Snacken 80% 80%
 • Drankjes 95% 95%
 • Culinair 20% 20%
 • Feestjes 95% 95%

De Bergen 

1. Meet het chiquere gedeelte van Eindhoven 

Op zoek naar een feestje of een lekker borrelplekje, maar wil je niet tussen de feestcafés en de lallende jongeren staan? Laaf je dan aan de high end  wijnbars, borrelbars of zelfs kreeftenbar. De Bergen straalt volwassenheid uit, en is een mix van cafés, restaurants, tweedehands winkeltjes, boekenwinkels en artistieke kunst.

2. Hier vind je de artistieke hotspots

Eindhoven blijft innoveren, en zo ook op horeca-gebied. In De Bergen poppen artistieke zaken op, waar ondernemers hun creativiteit de vrije loop laten. En das me toch un partij GEZELLIG. Ook qua boeken, kunst, muziek en strips kun je je hier helemaal uitleven. Fijn stukkie Eindhoven, wel.

3. Nip aan een wijntje, tik een kreetje weg of slurp op zijn Italiaans

We hadden het al effe over die Kreeftenbar (waar ze echt goddelijke zeegerechten serveren), maar hadden we bijvoorbeeld Mangiare ook al genoemd? Die brengt je van Eindhoven naar Italië, terwijl jij echt heel lekker gaat op die geuren daar in die keuken. En op de wijn. Je gaat ook echt heel lekker op de wijn.

 

 

 

 

 

De bergen
GUIDE

 

 • Shoppen 75% 75%
 • Snacken 10% 10%
 • Drankjes 90% 90%
 • Culinair 85% 85%
 • Feestjes 50% 50%


Ontdek
Eindhoven

Helemaal kei enthousiast geworden? Wil je Eindhoven graag leren kennen? Dat kan natuurlijk via deze stadsgids of (!) je laat je rondleiden door mij!

Als echte Eindhovense neem ik je gezellig mee op sleeptouw door mijn hometown en laat ik je alle fijne plekken van Eindhoven zien. Borrel in de skybar, op De Markt en in De Bergen. Spot fotogenieke hotspots en maak een tourtje langs alle highlights. You tell me. Het is jouw feestje!

✈ Neem hier contact met me op 


Meer weten
over
nieuwe verhalen?

Ontdek meer sappige reisverhalen en inspirerende bestemmingen, met maandelijks het magazine in je mailbox!

* indicates required


KEN JIJ DE AVONTURISTACADEMIE AL?

Avonturista presenteert: de Avonturista Academie. Stap in de wereld van cursussen en online programma’s en investeer in zelfontwikkeling. Leer reizen plannen, omgaan met noodsituaties of leer reisverhalen schrijven. Reisleider en journalist Daphne geeft de cursussen en voorziet jou de hele reisroute van feedback en tips.

Meer ontdekken?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.