Ontdek het kleurrijkste eiland van Venetië:
Burano

Burano, wat is ze ongelooflijk schattig. Met haar kleine huisjes en haar felle kleurtjes. Met haar kleine kanaaltje. Haar snoezige bootjes. En al haar heerlijkheid. En dat allemaal op ongeveer 40 minuten varen vanaf Venetië.

Je zou zeggen: als je in Venetië bent dan wíl je niks anders meer zien dan Venetië zelf. Maar zoals het helaas met het menselijke oog werkt: we raken nogal snel verwend. Ach, kijk. Weer een rijkversierde gevel met sierlijke zuilen. En, oh. Weer zo’n schattig bootje. Dat gevoel, zeg maar. Wanneer je dát bereikt is Burano echt een geweldig we-gaan-er-even-uitje. En ook als je dat níet bereikt, dan is Burano echt het bezoeken waard. Check maar waarom.

Bijzonder
Burano

Wanneer de boot ronkend aanmeert op Burano – en we Venetië lang en breed achter ons hebben gelaten – valt je meteen één ding op: de kleurrijke huisjes stralen je tegemoet. Ik kreeg echt duw en trek neigingen – laat me erlangs, ik wil die boot af – omdat ik zo enthousiast raakte van dit schattig stukje eiland. En toen had ik nog niet eens het centrumpje gezien.

Eén van de eerste huisjes die je tegenkomt, is van een schilderes. Haar veel-te-fijn-gekleurde schilderijtjes staan als een snoepwinkeltje uitgestald en schreeuwen om gezien te worden. Om aangeraakt te worden. Ik raak natuurlijk weer helemaal enthousiast van deze kleurrijke kunst en kan maar niet kiezen welke ik wil. De schilderes en ik bespreken uitvoerig het kleurenpallet van mijn huis, versus het kleurenpallet van haar werk. Het moet wel allemaal matchen, natuurlijk. Ik besluit voor het toonbeeld van Burano te gaan, zonder kleurrijk lijstje.

Als we drie stappen door het straatje zetten, staan we plots in het centrumpje van Burano. Schattigheid overvalt ons. Het is als een kleurrijk Madurodam. Links en rechts staan huisjes in alle kleuren van de regenboog. Het kanaaltje waarover je met één been zou kunnen fierljeppen scheid ons met de overkant. Nog meer schattigs. Maar hé, honger dat we hebben. First things first.

.

Eten op
Burano

En we vínden toch een parel van een restaurant. Niet dat dat moeilijk is, in dit ontzettend reusachtige dorp. Kuch. Maar knap of niet: het eten is fingerlicking good.

Je vindt restaurant Osteria Al Fureghin op het hoofdstraatje. Bruggetje over en naar rechts. We nemen een pasta met garnalen en pompoen en een verse gamba-salade. Scampiiii’s, si si si! De smaken vliegen ons om de oren en eigenlijk willen we niet meer weg. We kijken uit het raam (window seat, whoehoe) en wachten tot de horde flitsende toeristen een straatje zijn opgeschoven. Laat dat flesje rosé maar komen!

Ontdek
Burano

Rond en gezond vol Italiaanse goedheid besluiten we om Burano te verkennen. We slenteren door de straatjes, langs de huisjes en bekijken de gedetailleerde raamkozijnen. Ik kan je natuurlijk úrenlang in geuren en kleuren vertellen hoe Burano is, maar ik zou zeggen: oordeel zelf.

Denk er wel een klein beetje een zonnetje bij voor dat echte mediterraanse gevoel. Wij waren er in januari (2017), wat enerzijds jammer is vanwege het weer maar anderzijds: je hebt het eiland bijna voor jezelf. Het is soms even wachten totdat de hordes uit je beeld zijn vertrokken, maar het is geen constante stroom aan mensen. En jongens, wat is dat veel waard.

Een dagje Burano maak je zo lang of kort als je zelf wil. Je kunt het eiland binnen een uurtje rond (wat zeg ik, half uurtje) als je nergens stopt om te fotograferen, te eten of te drinken. Maar jongens, dat zou natuurlijk een doodzonde zijn. We zijn immers nog steeds in Italië. Geniet!

Wij hebben er echt een dagje voor uit getrokken. Vanaf ons hotel tot aan de kade van Burano was het zo’n 1,5 uur varen. Enkele reis. Zoek goed uit van tevoren welke waterbuslijnen je moet nemen, want een paar keer overstappen is vereist. Raak ook niet in de war met het eerst-gelegen-eiland Murano (daar bevind zich de glasblaasfabriek en de ‘gewone’ arbeidershuisjes), maar vaar vooral door naar het kleurrijke Burano. En betreedt de sprookjeswereld.

 

 

Wil je graag meer

weten over Italië?


Wil je graag een reis maken door Italië? Laat me je helpen!
Als reisleider ken ik als geen ander de meest ideale routes,
spots en fijne slaapplekjes daar in Italië.
Neem hier contact met me op!

Liever alles zelf doen, maar geen idee waar te beginnen? Word
je eigen reisleider en ontpop je tot ware wereldreiziger.
Meld je aan voor mijn online reisprogramma HOE OVERLEEF IK: ALLEEN OP REIS

Meer lezen?

Rondreis Zuid-Italië: 8x genieten in Puglia

Puglia roadtrip-gids op je beeldscherm. Ga voor een rondreis Zuid-Italië! Maak je klaar voor adembenemende baaitjes, azuurblauwe zeezichten, eindeloze olijfboomgaarden, witte stadjes en klik als een bezetene tienduizend foto’s – omdat je gewoon niet kunt geloven hoe..

Leuke restaurantjes in Parijs: 8x genieten

Parijs is.. Ho, stop. Nee. Niet je tekst beginnen met de uiterst saaie zin ‘dat Parijs altijd een goed idee is’ of ‘dat je Parijs echt moet zien’. Wie zegt dat?! Ga Parijs gewoon lekker zelf beleven! Dans, flaneer, huppel of schrijd langs goddelijkheden van restaurants, bistro’s en bars

Cinque Terre: ontdek de parel van Italië

Vijf kleurrijke dorpjes, gebouwd op de weelderige rotsen van Ligurië: Cinque Terre. Slinger en slenter door de knusse straatjes van Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso, laat je verleiden door Italiaanse schoonheid en maak je klaar voor een flink partij schattigheid op je netvlies.