burano
Bestemmingen

BURANO | Dit is het kleurrijkste eiland van Venetië

 

Burano, wat is ze ongelooflijk schattig. Met haar kleine huisjes en haar felle kleurtjes. Met haar kleine kanaaltje. Haar snoezige bootjes. En al haar heerlijkheid. En dat allemaal op ongeveer 40 minuten varen vanaf Venetië.

Je zou zeggen: als je in Venetië bent dan wíl je niks anders meer zien dan Venetië zelf. Maar zoals het helaas met het menselijke oog werkt: we raken nogal snel verwend. Ach, kijk. Weer een rijkversierde gevel met sierlijke zuilen. En, oh. Weer zo’n schattig bootje. Dat gevoel, zeg maar. Wanneer je dát bereikt is Burano echt een geweldig we-gaan-er-even-uitje. En ook als je dat níet bereikt, dan is Burano echt het bezoeken waard. Check maar waarom.

Bijzonder Burano

Wanneer de boot ronkend aanmeert op Burano – en we Venetië lang en breed achter ons hebben gelaten – valt je meteen één ding op: de kleurrijke huisjes stralen je tegemoet. Ik kreeg echt duw en trek neigingen – laat me erlangs, ik wil die boot af – omdat ik zo enthousiast raakte van dit schattig stukje eiland. En toen had ik nog niet eens het centrumpje gezien.

Eén van de eerste huisjes die je tegenkomt, is van een schilderes. Haar veel-te-fijn-gekleurde schilderijtjes staan als een snoepwinkeltje uitgestald en schreeuwen om gezien te worden. Om aangeraakt te worden. Ik raak natuurlijk weer helemaal enthousiast van deze kleurrijke kunst en kan maar niet kiezen welke ik wil. De schilderes en ik bespreken uitvoerig het kleurenpallet van mijn huis, versus het kleurenpallet van haar werk. Het moet wel allemaal matchen, natuurlijk. Ik besluit voor het toonbeeld van Burano te gaan, zonder kleurrijk lijstje.

Als we drie stappen door het straatje zetten, staan we plots in het centrumpje van Burano. Schattigheid overvalt ons. Het is als een kleurrijk Madurodam. Links en rechts staan huisjes in alle kleuren van de regenboog. Het kanaaltje waarover je met één been zou kunnen fierljeppen scheid ons met de overkant. Nog meer schattigs. Maar hé, honger dat we hebben. First things first.

Eten op Burano

En we vínden toch een parel van een restaurant. Niet dat dat moeilijk is, in dit ontzettend reusachtige dorp. Kuch. Maar knap of niet: het eten is fingerlicking good. Je vindt restaurant Osteria Al Fureghin op het hoofdstraatje. Bruggetje over en naar rechts. We nemen een pasta met garnalen en pompoen en een verse gamba-salade. Scampiiii’s, si si si! De smaken vliegen ons om de oren en eigenlijk willen we niet meer weg. We kijken uit het raam (window seat, whoehoe) en wachten tot de horde flitsende toeristen een straatje zijn opgeschoven. Laat dat flesje rosé maar komen!

Avonturista Burano Avonturista Burano

 

Ontdek Burano

Rond en gezond vol Italiaanse goedheid besluiten we om Burano te verkennen. We slenteren door de straatjes, langs de huisjes en bekijken de gedetailleerde raamkozijnen. Ik kan je natuurlijk úrenlang in geuren en kleuren vertellen hoe Burano is, maar ik zou zeggen: oordeel zelf.

Denk er wel een klein beetje een zonnetje bij voor dat echte mediterraanse gevoel. Wij waren er in januari (2017), wat enerzijds jammer is vanwege het weer maar anderzijds: je hebt het eiland bijna voor jezelf. Het is soms even wachten totdat de hordes uit je beeld zijn vertrokken, maar het is geen constante stroom aan mensen. En jongens, wat is dat veel waard.

Avonturista Burano

Eén van de knusse zijstraatjes in Burano

Avonturista Burano

Langs de kade in het centrum van Burano

Avonturista Burano

Hét toonbeeld van Burano, vanaf het bruggetje gezien

Avonturista Burano

De andere kant van de brug

Avonturista Burano  Avonturista Burano

Deze gevels wil ik ook in mijn straat!


Een dagje Burano maak je zo lang of kort als je zelf wil. Je kunt het eiland binnen een uurtje rond (wat zeg ik, half uurtje) als je nergens stopt om te fotograferen, te eten of te drinken. Maar jongens, dat zou natuurlijk een doodzonde zijn. We zijn immers nog steeds in Italië. Geniet!

Wij hebben er echt een dagje voor uit getrokken. Vanaf ons hotel tot aan de kade van Burano was het zo’n 1,5 uur varen. Enkele reis. Zoek goed uit van tevoren welke waterbuslijnen je moet nemen, want een paar keer overstappen is vereist. Raak ook niet in de war met het eerst-gelegen-eiland Murano (daar bevind zich de glasblaasfabriek en de ‘gewone’ arbeidershuisjes), maar vaar vooral door naar het kleurrijke Burano. En betreedt de sprookjeswereld.

 

  * * *

VOLG AVONTURISTA VIA
INSTAGRAM Avonturista Instagram  FACEBOOK Avonturista Facebook  PINTEREST Avonturista Pinterest

12 thoughts on “BURANO | Dit is het kleurrijkste eiland van Venetië”

 1. Wauw haha, het is echt zo’n tafereel uit een tijdschrift of zo! Ik wist wel dat Italië altijd frisgekleurde huisjes heeft, maar dit heeft toch nog iets aparts. En dan nog wat pasta en wijn erbij, heerlijk.

 2. Wauw wat een mooie plek! Wil hier nu meteen naartoe hihi.
  Ik heb Venetië in september bezocht, was er helaas maar een dagje dus echt alleen de hele toeristische plekken gezien. Die ook even goed mooi waren! Maar zo te zien heb ik heel wat gemist dus 🙂

  1. Ahh, dankjewel voor jouw leuke reactie Ana Rita! Heb je een goede reden om dus heel snel terug te gaan naar Venetie 😉

 3. Burano is prachtig mooi! Tijdens mijn eerste bezoek aan Venetië vond ik Burano zelf veel leuker en mooier dan Venetië zelf. Tijdens het tweede bezoek heeft Venetië mij heelerg positief verrast en werd ik verliefd. Burano heb ik toen niet bezocht, in Venetië zelf had j geen last van mist, maar op zee zo erg dat je in Burano waarschijnlijk niks zag. Zonde. Murano hebben we die dag wel even bezocht, hadden we eerder niet gedaan. Ik vond dat dus echt tegenvallen en door de mist zagen we ook nog eens weinig. Mooie foto’s heb je gemaakt van Burano!

  1. Dankjewel voor je lieve reactie 😀 Wat zonde dat het de tweede keer zo mistig was! Wel fijn dat je helemaal verliefd bent geworden op Venetie. Staat een derde bezoekje al op de planning? 😉 Toen wij in Venetie waren, sneeuwde het.. Magisch mooi! Ben toen meteen verliefd geworden. Zou Venetie (en Burano) nog wel met strakblauwe lucht willen zien! Dat lijkt me dan ook weer magisch mooi..

 4. Wauw, dit is inderdaad sprookjesachtig. Ik zou daar heel lang willen rondhangen. En rond en gezond vol Italiaanse goedheid? Haha… daar zag ik zomaar iets anders voor me.. 😉

  1. Dankjewel! Te gek, he! 😀 Zo´n heerlijke plek om te zijn.. Hahaha, ik moest zo lachen om jouw reactie! Nu zie ik ook andere dingen voor me 😉

 5. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *