ALLERGIE VRIJE PANNENKOEKEN

“Waar ben je allemaal allergisch voor?”, wordt me vaak gevraagd. “Voor notenpannenkoeken”, zeg ik dan gekscherend. Omdat daar de waslijst aan ingrediënten in zit waarvoor ik allergisch ben: gluten, melk, ei, noten en pinda’s. Dus hoe bak je dan zo’n goudgele vriend zónder al deze ingrediënten? Nou, zo.

Deze ingrediëntenlijst is creatief, aangezien er geen enkel origineel ingrediënt deze pannenkoeken ingaat. Oké, behalve suiker dan. Da ken ik dan weer wel hebbe. Maar je kunt het ook weglaten. Om ze extra lekker – en voedzaam – te maken, maken we in deze editie feestelijke bananenpannenkoeken.

 

 

DIT HEB JE NODIG

Je hebt deze keukenspulletjes nodig:


  Koekenpan(nen) (voor als je Miss Ongeduldig bent)

  Grote kom waar je lekker in kunt mixen

  Staafmixer of vork (old-school met de hand kloppen)

  Spatel (om de pannenkoeken mee om te draaien)

  Maatbeker (als je alles netjes wil afmeten)

  Twee borden (om de pannenkoeken warm te houden)

Zet deze ingrediënten voor jezelf klaar:

300 gram rijstmeel (of een ander soort meel naar keuze)
✓ 500 ml kokosmelk (of sojamelk of rijstmelk)

Halve theelepel baking soda (belangrijk voor de luchtigheid)

2 bananen

✓ 30 gram suiker

✓ 1 handje bosbessen (en/of frambozen als je zin hebt)

✓ 2 eetlepels oja vanillevla 

✓ Flinke scheut ahornsiroop (of pannenkoeken stroop)

✓ Klontje plantaardige boter of zonnebloemolie (voor in de pan)

ALTERNATIEVE INGREDIENTEN

 

Qua meel heb je een aantal opties: rijstmeel, zelfrijzend bakmeel (die glutenvrije van de Appie) of tapiocameel. Die laatste vond ikzelf wat minder, omdat het deeg een beetje sticky wordt. Zo’n soort kauwgom-structuur. Mocht je daar van houden, dan is tapioca je vriend.
Zelf vond ik het zelfrijzend bakmeel erg geslaagd (worden de pannenkoeken lekker luchtig van) en het rijstmeel (lekker vullend).

Qua melk en vla heb je ook een aantal opties. Mocht je niet lekker gaan op soja, dan kun je ook voor een kokosnoot- of rijstvariant gaan. Geldt zowel voor de melk als voor de vla. Kokosnootyoghurt vind je in de Appie (eigen merk) en soja vanillevla vind je in de Jumbo (eigen merk). Helaas valt Alpro Soja hier af, aangezien zij sporen van noten in hun lijn hebben.

AAN DE SLAG – HA!

 

Goed, hopelijk krijg je geen keuzestress van dit recept en kun je gewoon lekker aan het bakken slaan. Want dit wordt een feestje! Daar gaan we.

#1 Toch enige frustratie van de keuzestress opgelopen? Dan mag je die er nu allemaal uitgooien door de bananen te prakken! Of te pletten. Of te snijden. Wat jij wil. Je kunt hele schijfjes banaan door je pannenkoek mixen, of er een lekkere geprakte smurrie van maken. Het is jouw feestje.#2 Pak daarna de grote kom en gooi daar 300 gr meel, halve theelepel baking soda, 30 gram suiker en de geprakte bananen in. Klop je met een vork? Dan voeg je al roerend de melk toe. Liever de staafmixer? Giet dan alle melk erbij en sla aan het mixen. Als je een lekker stroperig mixje hebt, kun je even proeven. De mix moet niet zó stroperig zijn dat hij niet meer in je kom beweegt (dan giet je er meer melk bij) en ook niet zo vloeibaar dat het bijna soep lijkt (dan gooi je er meer meel bij).

#3 Klaar met je mix? Dan is het tijd om ‘m in de pan te gooien! Ik pak altijd twee koekenpannen, omdat ik Miss Ongeduldig ben en het zo allemaal veel sneller gaat. Aan jou de keus, uiteraard.

#4 Verhit je koekenpan(nen) met een klontje plantaardige boter of een scheutje zonnebloemolie. Giet een laagje mix in de pan. Probeer het laagje zo ‘dun’ mogelijk te houden. Dikke pannenkoeken zonder luchtigheid vind ik zelf lastig weg te krijgen. Maar: ieder z’n ding!

#5 Houd je goudgele vriend goed in de gaten en keer hem om met je spatel – of met je pannenkoeken-flip-skills. Als beide kanten goudgeelbruin zijn, gooi je ‘m op een van de borden en zet je het andere bord er omgekeerd bovenop om hem warm te houden. 

#6 Als al je pannenkoeken gebakken zijn en ze op een mooi stapeltje liggen, begin je aan de versiering. Giet uit de losse pols wat soja vanillevla over de bovenste pannenkoek heen. Als het goed is gaat dit mooi uitlopen en ‘drapeert’ de vla over je pannenkoeken. Strooi hier een handje bosbessen (en/of frambozen) overheen voor het feestelijke effect.

#7 Als finishing touch grijp je naar de fles ahornsiroop, en deze schenk je sierlijk óp en om je pannenkoeken heen. Tadááá. Feestje!


DOWNLOAD DE ALLERGIE OP REIS CHECKLIST

Heb jij ook een allergie en vind je op reis uit eten gaan net zo spannend? Download dan hier m’n gratis checklist en ga goed voorbereid op reis! Hopelijk kan ik jou er ook mee helpen. Laat je inspireren en bemoedigen. En ga veilig en zelfverzekerd op reis. Je gaat ECHT NIET veilig thuisblijven omdat jij een allergie hebt. Er is een hele wereld out there die wacht om ontdekt te worden. En jij gaat! Hoe? Zo.

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.