Allergie op reis
 allergie op reis


Solo op reis en uit eten gaan vond ik een van de spannendste dingen die er bestonden. Niet omdat je dan alleen aan een tafeltje zit, maar omdat ik als Miss Mega Allergisch het ‘uit eten gaan’ telkens als Russisch Roulette ervaarde. Hebben die lieve Thai me echt begrepen? Heeft de kok er echt rekening mee gehouden? Ga ik nu dood? Help?

Die eerste hap is altijd het spannendste. Ik wacht gewoon rustig af wat het voedsel met m’n lijf doet (thank god voor acute reacties) en kijk dan dus lekker om me heen. En dat gaat dan best wel mindful. Wat voel ik? Wat zie ik? Lekker bewust van het hier en nu. En als ik dan geen gekke kriebels of zwellingen of andere ellende voel, dan val ik me toch een partij aan op dat goddelijk maal.

Goedgekeurde thaise gerechten

Wat die goddelijke maaltjes dan zijn? Ik heb hier een lijst voor je, gebaseerd op mijn allergieën. Deze gerechten zijn dus gluten-, melk-, ei-, noten- en pindavrij. Wél eerst goed met de kok overleggen, alsjeblieft. En je allergieën laten vertalen (helpt met de taalbarrière). Wat je ook bestelt: blijf communiceren. En daarna: lekker genieten!

Weten wat je nog meer kunt doen om goed voorbereid met een allergie op reis te gaan? Download hier gratis mijn Allergie Op Reis Checklist. Hopelijk kan ik je ermee helpen!

Goed, terug naar Thailand. Naar de goddelijke maaltjes.

Dit zijn ze (en ik heb ze allemaal meerdere malen gegeten):


Fried rice (zonder ei)

Sweet ’n sour chicken

Rode, gele en groene curry (zonder noten)
Glassnoodle (is van rijst) salad met zeevruchten 

Garlic and pepper pork

Mango stickyrice (met kokosmelk) 

Morning glory

Gegrilde gamba’s

Pad sew ew (platte rijstnoedels, pas op de sojasaus)

Vers fruit als mango, papaya, jackfruit, durian, mangosteen, rambutan en pomelo.

Food feest in thailand 

Soms was daar het wonderbaarlijke moment dat koks, serveersters of obers me helemaal begrepen. En dat ze met wat aanpassingen en creativiteit mij kennis liet maken met nieuwe smaken en nieuwe gerechten. En dan was het feest hoor, jongens. Want probeer je even voor te stellen dat je voor het eerst iets proeft. De structuur. De smaakexplosie. Het wow-effect. Mijn hemel!Een van mijn recentste food feestjes (mei 2020) vierde ik in Thailand. 

 

En wel uit de Indiase keuken, op Koh Samui.In deze editie ging het feestje over de Bahji: een soort gefrituurde uien-koek. Nu is dat normaal één grote no-go (want: meel en ei), maar deze keer was het een ‘yes ‘mam!’.

Hulde aan de serveerster en de chef voor het meedenken: in plaats van meel en ei gebruikten ze kikkererwten-meel en kon ik dit goddelijke koekje gevuld met uien gewoon PROEVEN! En dat was echt een mega-feest. Weer een nieuwe smaak kunnen ontdekken! Fantastisch.

Het allereerste food feestje 

Het allereerste Asian food feest wat ik ooit vierde was pas in december 2018 (!). Belachelijk laat in mijn leven (ik was toen 29) proefde ik voor het eerst een gerecht aan de andere kant van de wereld. Ik was alleen, en doodsbang dat het fout zou gaan. Ik durfde bijna niet te bestellen. Geef mij maar gewoon droge rijst, oké? Maar: nee.

Communiceer, heb vertróuwen en probéér. Ja, dat is doodeng. Maar ik wilde dat iemand me eerder had gepusht om te vertrouwen op het eten in het buitenland. 

 

Om te vertrouwen op andere mensen. En dat doe ik nu bij jou. Want er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open.

Al die smaken. Die geuren. Die kleuren. Het is een bizar nieuwe ervaring, en ik wil niet dat je die jezelf ontneemt vanwege je angst voor een allergische reactie. Natuurlijk is het bij mij ook wel eens misgegaan, maar hé: ik leef nog steeds! En ik heb ondertussen zoveel meer nieuwe gerechten mogen ervaren. En dat is werkelijk fantastisch. Die smaakexplosies ga ik nóóit meer vergeten.

NIEUW: BESTEL MIJN ALLERGIE OP REIS BOEK!

Heb jij ook een allergie en ga je op reis naar Azië? En vraag je je af welke ingrediënten ze gebruiken? Welke olie? Sauzen? Sporen? Pre-order dan hier mijn Allergie Op Reis boek. Met super waardevolle tips over wáár te eten (inclusief adres), wát te eten (inclusief ingrediënten), wát de alternatieven zijn en dus met wat voor oliën ze in welk land bakken.

Alle gerechten, restaurants en bars heb ik eigenhandig ontdekt én uitgeprobeerd, dus ik weet echt waar ik het over heb. Laat mij je helpen om goed voorbereid en veilig met een allergie op reis te gaan. Hopelijk haal je hier vertrouwen en moed uit, en ga jij zelfverzekerd met je allergie op reis! 

DOWNLOAD DE ALLERGIE OP REIS CHECKLIST

Heb jij ook een allergie en vind je op reis uit eten gaan net zo spannend? Download dan hier m’n gratis checklist en ga goed voorbereid op reis! Hopelijk kan ik jou er ook mee helpen. Laat je inspireren en bemoedigen. En ga veilig en zelfverzekerd op reis. Je gaat ECHT NIET veilig thuisblijven omdat jij een allergie hebt. Er is een hele wereld out there die wacht om ontdekt te worden. En jij gaat! Hoe? Zo.

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.