reisleiders misvattingen
Reisverhalen

REISLEIDERS | De 10 grootste misvattingen over reisleiders

Grappig, wel. Al die misvattingen over reisleiding. Reisleiders zijn altijd op vakantie. En reisleiders liggen altijd maar op het strand. Tuurlijk, dat is inderdaad onze functie en daar worden wij inderdaad voor betaald. Droombaantje, niet? Heel leuk, allemaal. Maar om voor eens en voor altijd van al die frustratie af te zijn, presenteert Avonturista jullie bij dezen de 10 grootste misvattingen over reisleiders:

1. Nee, wij zijn niet op vakantie!

Verre van, zelfs. Dit is harder werken dan vijf banen, een huishouden en een berg kinderen bij elkaar. Ach, maar jullie zijn toch lekker in het buitenland? Ja, dat de zon schijnt betekent ook echt dat we meteen – PATS – in vakantiegangers veranderen. Dat we ook echt de hele dag in waar-is-m’n-opblaasflamingo-en-wie-heeft-m’n-cocktail-gezien-vibes verkeren. Pff. Mochten we willen.

2. Reisleiders richten zich alleen maar op het strand.

Want reisleiding lééft toch alleen maar voor het strand?! Het is bakken en braden en alles wat zich daarbuiten bevindt is niet interessant. Oké, en jij denkt dat we op deze manier onze baan behouden? Dat is pas interessant.

3. En nee, wij zitten dus ook niet alleen maar in restaurants of cafés.

Wij zitten ook in hotels. En strandbars. Minstens zo belangrijk natuurlijk. Wat wij daar doen? Voornamelijk eten. Oh, en daarnaast zitten wij daar ook nog voor jullie. Omdat het vaak een ontmoetingsplaats is voor welkomsten, vraagmomenten en andere services die wij graag aan jullie verlenen. Wij gaan toch niet zomaar in ons uniform in een restaurant of bar zitten. Daar hebben wij ook normale – incognito –  kleding voor.  Gelukkig.

4. Nee, jij bent niet onze enige gast.

Wij hebben er nog zo’n 500 meer rondlopen. En dus zijn wij niet jouw persoonlijke reismaatje, butler of hé-het-wc-papier-is-op-redders. Dat kunnen jullie hopelijk nog wel zelf.

5. Ohh en nee, wij zijn ook niet jouw persoonlijke boksbal of therapeut.

We snappen het, hoor. Jullie hebben er lang voor gewerkt en gespaard en echt naar de vakantie toegeleefd. En dit is jullie moment. Maar gillend tegen ons tekeergaan dat het hotel niet in orde is, heeft net zoveel zin als een geit leren vliegen. En daarnaast geeft dat jullie toch goddorie niet het recht om ons uit te schelden, te bedreigen of vast te ketenen zodat we naar jullie levensproblemen kunnen luisteren. Wij doen er álles aan om jullie een te gekke vakantie te bezorgen. Maar hé, wij zijn ook maar mensen.

6. Nee, wij smeren jou niets aan.

Wij adviseren jullie het allerbeste uit de vakantie te halen. Dat wij op bestemming wonen en alles al een keer gedaan en gezien hebben maakt natuurlijk niks uit. Dat reisleiders weten waar we over praten ook niet. Wij zijn vooral vervelende verkopers. En wij willen vooral ook niet dat jullie allemaal leuke dingen doen. Vooral niet als dat goed verzekerd en goed geregeld is. Kom nou, zeg.

7. En nee, wij verdienen geen miljoenen.

Was het maar zo’n feest. Dan zouden we dus wel met die opblaasflamingo en die cocktail ergens op de Bahama’s zitten.

8. Nee, we kunnen niets doen aan de vliegtijden, vliegtuigen of vertragingen.

Ohhh, ja. De reisleiding op bestemming is inderdaad verantwoordelijk voor het luchtverkeer wat elke seconde vanaf Schiphol vertrekt. Doen we er ook nog gewoon even bij. Hebben verder toch niets te doen. Godman, jongens kónden we maar in die verkeerstoren of in die cockpit kijken. Dan hadden we die vliegtuigen persoonlijk naar bestemming gebracht.

9. En ook niet aan het weer.

Zien wij eruit als weervoorspellers? Als een verwarming? Kunnen wij het strand en de zee opwarmen? Nee. Zijn wij tovenaars? Dat dan weer wel, ja.

10. Nee, reisleiders werken niet voor het reisbureau, het hotel of de luchthaven.

Dat wij duizendpoten zijn moge duidelijk zijn, maar dit? Sorry jullie teleur te moeten stellen, maar reisleiders werken voor de reisorganisatie. Surprise, surprise! Wat, de reisórganisatie?! Ja, die ken je wel. Dat is waar jullie online op dat knopje met ‘nu boeken’ drukten. Reisleiders verwelkomen jullie op bestemming, begeleiden jullie naar de hotels, komen de volgende dag gezellig langs voor alle uitleg, tips en vragen en dan komen we jullie ook nog ophalen voor de terugreis. En dan staan wij daartussen ook nog 24/7 klaar voor al jullie vragen en problemen. Als we nou geen tovenaars meer zijn.

Dit artikel is met een knipoog geschreven – mocht je dat nog niet doorhebben, hier is ‘your Captain Obvious speaking’.

 

  * * *

     VOLG AVONTURISTA VIA
INSTAGRAM Avonturista Instagram  FACEBOOK Avonturista Facebook  PINTEREST Avonturista Pinterest 

11 thoughts on “REISLEIDERS | De 10 grootste misvattingen over reisleiders”

  1. Heerlijk werk! Moet wel een maand (bijslapen) als ik terug ben van het zomerseizoen maar ben nu weer klaar voor het winterseizoen… en idd herkenning!! ;D Gelukkig zitten er tussen heel véél leuke vakantiegangers meestal maar een paar zuurpruimen.

  2. Ik denk dat ik inderdaad al die misvattingen over reisleiders had!! Leuk om er over te lezen hoe het daadwerkelijk is Maar…. alsnog lijkt het mij een van de leukste banen!

  3. Heel herkenbaar! Ik had ooit via Neckermann een vakantie naar Kreta geboekt en bij aankomst bleek dat het hotel overboekt was, dus op een gegeven moment komt de reisleidster eraan en echt, binnen 5 tellen stonden er 10 Nederlandse gasten tegen haar te schreeuwen dat ze het moest gaan regelen, want anders gingen ze zorgen dat ze haar baantje kwijt was. Ik stond echt met klapperende oren op een afstandje en wilde spontaan wel door de grond zakken.

  4. Leuke weetjes, maar deze wist ik al. Reisleiders zijn meer mensen die de hele omgeving kennen, waaronder ook de locale handelaars. Ze moeten de buurt eerst verkennen en in contact komen met de locale bevolking om meer te weten te komen over de locatie. Zo kunnen ze ons de juiste informatie geven, terwijl wij allemaal gefascineerd zijn door de kennis van onze reisleider :p.
    Ik was enkele maanden op zoek naar een job en kwam toen een aanbieding als reisgids voor Spanje tegen. Zou wel leuk zijn, maar ik ben nog niet klaar om alles hier achter te laten.

  5. Grappig geschreven al verbaas ik me soms wel over bepaalde reisleiders als ik sos red mijn vakantie zie. Ben zelf vroeger met beachmasters geweest en is toen ingebroken in onze chalet. Kreeg totaal geen hulp waar de politie was voor de aangifte hoe ik taxi kom bellen en dat soort zaken. Vind dat dan weer wel erbij horen eigenlijk

  6. Klopt helemaal. Heb dat werk 35 jaar gedaan en het is een leuke maar heel zware baan, waarbij je inderdaad 24/7 aan het werk bent zeker sinds het bestaan can de mobiele telefoon Respect voor alle mensen die dit werk doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *