Grappig, wel. Al die misvattingen over reisleiding. Reisleiders zijn altijd op vakantie. En reisleiders liggen altijd maar op het strand. Tuurlijk, dat is inderdaad onze functie en daar worden wij inderdaad voor betaald. Droombaantje, niet? Heel leuk, allemaal. Maar om voor eens en voor altijd van al die frustratie af te zijn, presenteert Avonturista jullie bij dezen de 10 grootste misvattingen over reisleiders:

Oké, let’s go..

 

1. Nee, wij zijn niet op vakantie!

Verre van, zelfs. Dit is harder werken dan vijf banen, een huishouden en een berg kinderen bij elkaar. Ach, maar jullie zijn toch lekker in het buitenland? Ja, dat de zon schijnt betekent ook echt dat we meteen – PATS – in vakantiegangers veranderen. Dat we ook echt de hele dag in waar-is-m’n-opblaasflamingo-en-wie-heeft-m’n-cocktail-gezien-vibes verkeren. Pff. Mochten we willen.

2. Reisleiders liggen alleen maar op het strand, nope.

Want reisleiding lééft toch alleen maar voor het strand?! Het is bakken en braden en alles wat zich daarbuiten bevindt is niet interessant. Oké, en jij denkt dat we op deze manier onze baan behouden? Dat is pas interessant.

3. En nee, wij zitten dus ook niet alleen maar in restaurants of cafés.

Wij zitten ook in hotels. En strandbars. Minstens zo belangrijk natuurlijk. Wat wij daar doen? Voornamelijk eten. Oh, en daarnaast zitten wij daar ook nog voor jullie. Omdat het vaak een ontmoetingsplaats is voor welkomsten, vraagmomenten en andere services die wij graag aan jullie verlenen. Wij gaan toch niet zomaar in ons uniform in een restaurant of bar zitten. Daar hebben wij ook normale – incognito –  kleding voor. Gelukkig.

4. Nee, jij bent niet onze enige gast.

Wij hebben er nog zo’n 500 meer rondlopen. En dus zijn wij niet jouw persoonlijke reismaatje, butler of hé-het-wc-papier-is-op-redders. Dat kunnen jullie hopelijk nog wel zelf.

5. Oh en nee, wij zijn ook niet jouw persoonlijke boksbal of therapeut.

We snappen het, hoor. Jullie hebben er lang voor gewerkt en gespaard en echt naar de vakantie toegeleefd. En dit is jullie moment. Maar gillend tegen ons tekeergaan dat het hotel niet in orde is, heeft net zoveel zin als een geit leren vliegen. En daarnaast geeft dat jullie toch goddorie niet het recht om ons uit te schelden, te bedreigen of vast te ketenen zodat we naar jullie levensproblemen kunnen luisteren. Wij doen er álles aan om jullie een te gekke vakantie te bezorgen. Maar hé, wij zijn ook maar mensen.

6. Nee, wij smeren jou niets aan.

We snappen het, hoor. Jullie hebben er lang voor gewerkt en gespaard en echt naar de vakantie toegeleefd. En dit is jullie moment. Maar gillend tegen ons tekeergaan dat het hotel niet in orde is, heeft net zoveel zin als een geit leren vliegen. En daarnaast geeft dat jullie toch goddorie niet het recht om ons uit te schelden, te bedreigen of vast te ketenen zodat we naar jullie levensproblemen kunnen luisteren. Wij doen er álles aan om jullie een te gekke vakantie te bezorgen. Maar hé, wij zijn ook maar mensen.

7. En nee, wij verdienen geen miljoenen.

Of ja, verdienen. Dat zeker wel. Maar in keiharde euro’s krijgen we ze niet. Was het maar zo’n feest. Dan zouden we dus wel met die opblaasflamingo en die cocktail ergens op de Bahama’s zitten.

8. Nee, we kunnen niets doen aan de vliegtuigen, -tijden of vertragingen.

Ohh, ja. De reisleiding op bestemming is inderdaad verantwoordelijk voor het luchtverkeer wat elke seconde vanaf Schiphol vertrekt. Doen we er ook nog gewoon even bij. Hebben verder toch niets te doen. Godman, jongens kónden we maar in die verkeerstoren of in die cockpit kijken. Dan hadden we die vliegtuigen persoonlijk naar bestemming gebracht.

9. En nee, ook niet aan het weer.

Zien wij eruit als weervoorspellers? Als een verwarming? Kunnen wij het strand en de zee opwarmen? Nee. Zijn wij tovenaars? Dat dan weer wel, ja.

10. Nee, reisleiders werken niet voor het reisbureau, het hotel of de luchthaven.

Dat wij duizendpoten zijn moge duidelijk zijn, maar dit? Sorry jullie teleur te moeten stellen, maar reisleiders werken voor de reisorganisatie. Surprise, surprise! Wat, de reisórganisatie?! Ja, die ken je wel. Dat is waar jullie online op dat knopje met ‘nu boeken’ drukten.

Wat reisleiders dan wél zijn?

Reisleiders verwelkomen jullie op bestemming, begeleiden jullie naar de hotels, komen de volgende dag gezellig langs voor alle uitleg, tips en vragen en dan komen we jullie ook nog ophalen voor de terugreis. En dan staan wij daartussen ook nog 24/7 klaar voor al jullie vragen en problemen. Als we nou geen tovenaars meer zijn.

Wil je zelf graag

reisleiden?


Wil je graag op reis? Maar wil je wel alles zelf regelen en doen? 
Laat mij je helpen! Ik heb hier speciaal een reisprogramma voor
ontwikkelt. Daarmee transformeer je jezelf tot eigen reisleider.
En als echt alles misgaat: dan ben ik er voor je. Als back-up
reisleider. Online. Want je bent natuurlijk wel alléén op reis. 

Meld je aan voor mijn online programma HOE OVERLEEF IK: ALLEEN OP REIS


Meer weten
over de 
reiswereld?

Ontdek meer sappige reisverhalen en inspirerende bestemmingen, met maandelijks het magazine in je mailbox!

* indicates required


Meer lezen?

TENERIFE | 5x oogstrelend mooie stranden

facebookinstagrampinterest Tenerife tenerife   Tenerife is ruig, rumoerig en razend populair. Maar ze is ook rustgevend.  Al moet je daar wel de juiste plekjes voor kennen. Met deze 5 oogstrelend mooie strandjes heb je voor elke strandliefhebber wat wils:...

KRETA | De strandroute van Kreta in één week

facebookinstagrampinterest Kreta kreta De Griekse eilanden zijn weer geopend vanaf 1 juli! Feest! Tijd om die beentjes richting de Griekse eilanden te begeven. First stop: Kreta. Maak je klaar voor deze één weekse strandroute die je langs oogstrelend mooie stranden,...

BATAVIA | Ontdek Oud-Nederland in het verre Indonesië

facebookinstagrampinterestBatavia batavia Meet een oud stukkie Nederland, in het verre Indonesië. Waar scooters ronkend tussen het Jakartaanse verkeer door jakkeren, bloeit plots een parel uit het verleden: Batavia. Je zou zeggen dat het voor de Indo’s juist niet zo’n...