Venetiaans slenteren,
struinen en flaneren

Venetië, je bent als een openluchtmuseum. Wáár je ook kijkt, het is een plaatje. Van romantisch versierde gevels die de boulevard complimenteren tot knusse hoe-pas-ik-hier-doorheen-straatjes waarin je uren – dágen – kunt ronddolen. Alles is pracht en praal. Alles is mooi. En dan met dat blauwe mediterraanse water door die straatjes heen.. Het is een sprookjeswereld. Eén waaruit ik niet meer wil ontsnappen.

Terwijl ik verheerlijkt uit het raampje van de loomvarende waterbus staar, trekken de Venetiaans versierde gevels aan mij voorbij. Kleurrijk. Met grote ramen. Dan weer donker. Het uitzicht verandert van dromerig naar mysterieus en naar alles daartussenin. De zon speelt met het water, de schaduw plaagt de straatjes. Het gestage gebrom van de waterbus voorkomt dat ik me totaal verlies in deze sprookjeswereld. Genieten dit.

Heel leuk allemaal. Maar jongens, waar dan te zitten en te pitten in dit pittoreske plaatsje?


Waan je in
Venetiaanse
grandeur


Ben je aangekomen op het populaire San Marco, dan ben je natuurlijk uitgeput van alle indrukken, wel-of-niet-gelukte-foto’s en de hoeveelheid aan ooh’s en aah’s die je gaandeweg hebt uitgekraamd. En nu wil je zitten. En wel in stijl. Je bent immers in Venetië.


Ontdek
San Marco

Het San Marco-plein ís natuurlijk Venetië (lees: kunst, cultuur, groei). En dat wéten de horeca-uitbaters. Denk je even een refreshment te willen doen met een parel van een plein in je oog, dan mag je diep in den buidel tasten. Zonder schaamrood op de kaken wordt er een miljoenenbedrag van €9,50 voor een kopje thee gevraagd. En dat is dan gewoon water uit de kraan. Maak er dan een leuk verhaal van. Het is bronwater. Geheiligd door San Marco himself. Of van mijn part is het water uit de straatjes. Of de zee. Maar niet uit je kraan.
Wil je tóch een bakkie doen op San Marco, dan raad ik je aan om in een zijstraatje een lekker plekje te zoeken. Of gewoon zelf een flesje-met-wat-leuks mee en dan op een bankje aan de kade opdrinken. Hoe romantisch.


Ontdek
Rialto


Kunnen bankjes en zijstraatjes je gestolen worden? Ga dan terug naar Rialto en waan je in knusheid. Daar op die boulevard bij de Rialto-brug zou iedereen even moeten gaan zitten. Al is het maar voor een kopje Ristretto. Deze boulevard is favoriet bij de Italiaan, want godman wat serveren ze daar een partij pasta’s met verse vis. Meer van dat, si, si, si! Vind je dat niks, ga er dan alsnog zitten en laat je verwennen door het adembenemende uitzicht op het water, de brug en de Venetiaanse bouwkunst. Puur genieten.

Venetiaans
slapen

Een dak boven je hoofd is 9 van de 10 keer wel prettig tijdens een reis. alhoewel, onder een brug slapen in Venetië móet lukken. Maar goed, laten we dus beginnen met: waar kunt u Venetiaans neerstrijken?

Ontdek
San Polo

Zoek je een beetje een lekker plekkie én wil je te voet een beetje kunnen connecten met de andere eilanden, dan raad ik je aan om op het middelste eiland een stekkie te zoeken. San Polo. Bakken vol knusse straatjes waarin je kunt verdwalen, paleizen waarin je je kunt vergapen aan al het pracht en praal (zoals het beroemde huis Ca’Pesaro) en een heerlijk flaneerbare boulevard vol schattig verlichte restaurantjes mét uitzicht op de Rialto-brug. Die laatste verbind het eiland met de overkant: het populaire San Marco. Steek niet te snel over, want het uitzicht vanaf die brug, jongens.. Schilderijtje, hoor.

Hotels in
Venetië

Wat opvalt in Venetië is dat er superschattige hotelletjes achter de indrukwekkende gevels huizen. Langs het water vind je natuurlijk de haute couture hotels, waar men zich met allure uit de watertaxi laat hijsen om zo – hop – de rodeloper opgedropt te worden. Met koffers en al.
Ga je een zijstraatje in – wat wel twee hele meters met de haute couture voordeur verschilt – dan vind je daar de meest knusse én betaalbare hotelletjes. De meeste entrees doen aan als een huiselijke voordeur (zit ik hier wel goed?!) en blijken vaak niet meer dan 5 á 10 kamers te hebben. Superschattig.

Ontdek
Rialto

Ons hotel Residenza Laguna was er zo één, zo’n schattige met maar 5 kamertjes. We sliepen op de derde verdieping, op de hoek van Rialto en San Polo. Met enerzijds het uitzicht op de winkelstraat en anderzijds – jawel – uitzicht op het water. Moest je je wel helemaal uitrekken en uit het raam gaan hangen. Maar hé, we zagen water!

Dat we water zagen, was een goed teken. We bevonden ons binnen een halve minuut van de romantische kade waar Venetië zich in haar hoeveelheid aan je overweldigde. Elke. Keer. Weer.
Gondels voor de deur, de Rialto-brug om de hoek. Daartussen een rits aan naar-verse-vis-geurende-restaurants. Wat wil je nog meer?

Wil je wat verder van huis, dan is dit ook een prima locatie. Aan de overkant van de Rialto-brug stoppen verschillende waterbussen elke 11 minuten en die brengen je naar overal waar je
zijn wil. Kan die waterbus je gestolen worden, dan kun je ook prima te voet de oversteek maken naar San Marco. Mocht je in één keer van Rialto naar het beroemde San Marco-plein willen lopen, dan kost je dat zo’n 10 minuutjes. Zonder stoppen en staren, dan. Maak er dus maar drieënhalfuur van, want godman wat is Venetië een fotogenieke stad.

Wil je graag meer

weten over Italië?


Wil je graag een reis maken door Italië? Laat me je helpen!
Als reisleider ken ik als geen ander de meest ideale routes,
spots en fijne slaapplekjes daar in Italië.
Neem hier contact met me op!

Liever alles zelf doen, maar geen idee waar te beginnen? Word
je eigen reisleider en ontpop je tot ware wereldreiziger.
Meld je aan voor mijn online programma HOE OVERLEEF IK: ALLEEN OP REIS

Meer lezen?

Oeh la, la.. In deze Parijse secret bars wil jij nu zijn!

Gin, champagne of een goed glas water (’t is jouw feestje) met een flinke berg allure en hoog decadentie-gehalte? Moet je in Parijs zijn. En dan het liefst in een exclusieve secret bar. Verstopt voor het plebs. Wachtend op jou. Hier vind je die secret bars in Parijs.