INTERVIEW | Vreemdgaan is goed voor je relatie

Cameron Diaz zei het al: monogamie bestaat niet. En zo denkt affaire-coach Louise van der Velde (43) er ook over. Volgens haar zou vreemdgaan goed zijn voor een relatie. Say what?! 

“Sara was een succesvolle, aantrekkelijke en zelfverzekerde zakenvrouw – en nu zit ze hier, huilend op mijn therapeutenbank als een hoopje ellende”, vertelt Louise. “Zoals de meeste mensen die ik ontmoet in mijn Harley Street kliniek zat ze in een monogaam, kreupel en ongelukkig huwelijk. Ze hield van haar man maar ze hunkerde naar seks en intimiteit, iets wat haar man haar niet wilde geven. Ik zou haar kunnen vertellen dat ze hem moest verlaten, weg moest lopen om ergens anders haar geluk te vinden. Maar in plaats daarvan vertelde ik haar dat ze een vriendje moest nemen.”

 

“Ik leer koppels hoe ze
vreemd moeten gaan”

 

“Ik ben een affaire-coach en ik geloof niet in monogamie. Vrouwen hebben meer dan één man nodig om aan al hun behoeftes te voldoen – en vice versa. Deze overtuiging komt van Cameron Diaz. Ze zei: ‘Het is beter om meerdere lovers te hebben dan dat je probeert om trouw te zijn aan één.’ Ze heeft gelijk. Maar ik had niet verwacht dat ik de advocaat voor open relaties zou worden.”

 

Verschillende vriendjes

“In mijn vakgebied ontmoet ik allerlei soorten mensen met allerlei levensstijlen. Zoals Sara, die succesvolle zakenvrouw, die nu naast haar man verschillende vriendjes heeft – en een emmer vol zelfvertrouwen. Ik coach advocaten die zich in zelfvernietigende relatiepatronen bevinden maar ook koppels die hun vonk zijn verloren. Vaak willen mensen elkaar helemaal niet verlaten. Ze voelen zich comfortabel met hun relatie, houden zielsveel van elkaar en hebben misschien wel kinderen samen. Simpelweg zijn ze seksueel ontevreden.”

 

“Er zijn mensen die er niet van overtuigd kunnen
worden dat het iets goeds is voor de relatie”

 

“Soms is het maar één persoon in de relatie die hulp zoekt en dus maar één persoon die buitenechtelijke seks wil. Ik vertel ze dan om die aanpak met hun partners te bespreken – vriendelijk en vooral vanwege de juiste redenen. Wanneer de partner akkoord gaat, spreken we met zijn allen af om te kijken wat er allemaal gezegd is. Er zijn mensen die er niet van overtuigd kunnen worden dat vreemdgaan iets goeds is voor de relatie. Het belangrijkste is dat niemand bedrogen of voorgelogen is vanwege een allesvernietigende , geheime affaire.”

 

Al eerder vreemdgegaan

“Bij koppels die mijn hulp pas inroepen nadat een van de twee is vreemdgegaan, rust er altijd een soort vijandigheid in de nasleep. In zulke gevallen (en die zijn er veel) gaan de meesten heel erg in de slachtoffer- of daderrol zitten. Ik probeer ze te leren dat vreemdgaan niet één iemands fout is – problemen in het huwelijk worden meestal veroorzaakt door beide partijen.”
“Laatst las ik in een controversieel statement dat de persoon die het slachtoffer is van de affaire zijn excuses moest aanbieden aan zijn echtgenoot. Hoewel ik dit vrij extreem vind, werpt het wel een interessante kijk op waarom vreemdgaan gebeurd. Kan degene die wordt bedrogen altijd onschuldig worden bevonden? In deze context zijn de woorden slachtoffer en dader giftig, dus ban ik ze.”

 

Geluk hangt niet af van de relatie

“Mijn werk bestaat voornamelijk uit mensen leren om hun geluk niet te laten afhangen van hun relatie. Ik help ze om negatieve emoties los te laten (door middel van tijdlijntherapie en door terug te gaan naar het eerste moment dat ze gekwetst werden en waarom) en help ze om controle te krijgen over hun eigen geluk. Uiteindelijk leer ik ze dat een affaire niet om hen draait, en dat ook te accepteren. Dat ze nog steeds goed genoeg voor elkaar zijn en niet hoeven te ‘veranderen’ om bij hun partner te kunnen blijven. Van nature voelen we ons aangetrokken tot andere mensen, maar dat hoeft geen slecht iets te zijn.”

 

Liegen en bedriegen is fout

“Wanneer ik het benoem om met anderen naar bed te gaan, tonen veel mensen dezelfde reactie: ze deinzen terug. Het is niet wat de maatschappij ons vertelt wat te doen. Het is sowieso fout op een bepaalde manier. Maar eigenlijk is liegen en bedriegen fout. Het is fout dat de maatschappij ons vertelt om je trouw te beloven aan één persoon voor de rest van je leven. En het is fout dat meisjes opgroeien met het idee van een sprookje.

 

“We bedriegen meer
dan ooit tevoren”

 

“Een recentelijk verslag laat zien dat de helft van alle koppels ‘afdwaalt’ tijdens hun relatie. En nu vrouwen ook werken en sociaal bezig zijn, bedriegen we meer dan ooit tevoren. Als monogamie echt zou werken, zouden we dan allemaal liegen? Niet iedereen kiest ervoor om een open relatie te hebben, maar diegenen die dat wel doen zien opmerkelijke verschillen in hun levens. En cruciaal: veel van deze koppels blijven samen.”

Wat vind jij? Is vreemdgaan goed voor de relatie? Of blijf je jouw lief liever trouw, in goede en in slechte tijden?

 

 

  * * *

VOLG AVONTURISTA VIA
INSTAGRAM Avonturista Instagram  FACEBOOK Avonturista Facebook  PINTEREST Avonturista Pinterest

 

26 thoughts on “INTERVIEW | Vreemdgaan is goed voor je relatie

 1. Het werkt inderdaad bij ons. Het kan. Ik had het ook niet gedacht. In volledige openheid, met goedkeuring en toestemming van mijn lieve partner (monogame relatie van meer dan 20 jaar) heb ik een leuk avontuur met iemand anders. Ik ben volledig open en vertel alles aan beiden. Met alle belangrijke details. Het geeft mijn bestaande relatie een enorme boost, mijn zin in intimiteit is alleen maar gestegen en voel mij super. Mijn vriend ziet mijn zonnige humeur en vrolijkheid maar al te graag. Hij is niet jaloers en ik bewonder hem daarom. Hij gunt mij plezier en genot, geweldig. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik nog niet open durf te zijn tegenover mijn omgeving. Vooral mijn familie zal het waarschijnlijk niet kunnen begrijpen. Er gebeurt veel geweldigs in mijn leven en ik kan het niet echt delen, dat is jammer.

  1. Dankjewel, Saskia voor jouw prachtige en openhartige reactie! Wat fijn dat het bij jullie werkt. Hopelijk komt er snel meer openheid over in de maatschappij, zodat je ook daar gewoon vrij in kunt zijn 🙂

 2. Afgezien wat een ieder gewoon zelf wil, en wat ik respecteer, denk ik dat het opvoeden van de maatschappij wel kan helpen tegen vreemdgaan. Vreemdgaan is namelijk de schaduwzijde van bekendgaan zoals ik dat noem. Bekendgaan is goed communiceren met je partner, afspraken maken, begrenzingen en vrijheden bespreken. Een open relatie heet niet voor niets open relatie, je communiceert open naar elkaar toe. Je zet je levenspartner bijv. ook op de eerste plaats in een open relatie. Boeken/websites over open relaties vertellen meer hoe partners dat invullen en ervaren. Er zijn zelf kroegbijeenkomsten waarbij je als ‘single in een relatie’ elkaar ontmoet en nieuwe vriendschappen kan sluiten met mensen die ook allemaal een vaste partner hebben. Ik ben het niet eens dat je relatie verkeerd zit als je zelf een open relatie wil en de ander niet. Angst voor verlies, voor gebrek aan vertrouwen kan een rol spelen waarbij het ego teveel last ervaart dat je partner wel vrijheid ervaart. Degene die dus blokkeert zou bij zich zelf moeten afvragen of die in de juiste relatie zit. Niet perse degene die een open relatie prefereert want de maatschappelijke grondtoon is toch de opgelegde, opgedrongen monogamie. Weet dat je als mens van meerdere mensen kan houden, zoals van je kinderen, je broer of zus, of vader of moeder, een goede vriend, vriendin, of collega’s kan houden. Je weet als single dat je gelang je eigen voorkeur, lifestyle, passie etc. je eigen gang kan gaan. Maar op moment dat er een vaste relatie ontstaat moet het jarenlang 1 op 1. Die stramme houding veroorzaakt volgens mij ook de vele scheidingen. Als we goed bewust worden van veranderende rollen bij komst van kinderen, van kostwinnerschap, van groei of stilstand, daarover goed communiceren(verwachtingspatronen afstemmen) dan scheelt dat al. Zelfs al ben je uitgekeken op je man of vrouw, kijk naar alternatieven binnen je vastgeroeste relatie. Dat papa en mama nog altijd bij elkaar wonen, en accepteren dat ze een open relatie toestaan is voor kinderen minder schokkend dan dat er daadwerkelijk uit elkaar wordt gegaan. Het gekke is namelijk dat als het juridisch allemaal geregeld is dat gescheiden ouders, zoals ik het meemaak, vrij vlot een nieuwe partner hebben, die ook op de feestjes/verjaardagen van de ex rondlopen. Think about it!

 3. Ieder z’n eigen overtuiging en eigen geluk! Ik ben zelf een grote voorstander van monogamie! Voel ik me er gewoon erg gelukkig en blij bij en zou niet anders willen!

  1. Dankjewel voor jouw reactie, Manouk 😀 Zolang je je er gelukkig bij voelt, is het goed!

 4. Weet je, ik vind liegen en bedriegen inderdaad veel erger dat het daadwerkelijke ‘vreemdgaan’. Tenminste dat denk ik. Vreemdgaan is voor mij een lastig onderwerp en ik geloof inderdaad niet echt in monogame sprookjes. Daarvoor ben ik zelf te vaak bedrogen in het verleden.

  1. Wat naar dat je zo vaak bedrogen bent, Grace. Ik ben het met je eens dar liegen en bedriegen veel erger is dan het daadwerkelijke ‘vreemdgaan’. Tenminste, dat denk ik ook haha. Dankjewel voor je reactie!

 5. Zo blij dat ik je ontdekte via Facebook, want dit soort artikels lees ik amper. Ik wist zelfs niet dat er affaire coachen bestaan ofja toch niet met die term. Zelf ben ik wel bedrogen geweest, maar ik ga er zeker mee akkoord dat in een situatie van vreemdgaan er geen slachtoffer en dader is. Of dat die termen toch niet zo mogen worden gebruikt omdat ze giftig zijn. Het vreemdgaan is een gevolg van een tekort die door beide partijen anders wordt ervaren denk ik. En die ene vult het anders in… C’est la vie I guess?

  1. Ahw, Jennifer! Zo’n lieve reactie 😀 Dankjewel! Ik ben het met je eens. Het blijft een zeer lastig en persoonlijk onderwerp. Een waar zeker meer over gesproken en geschreven mag worden, juist omdat we er allemaal anders over denken! 🙂

 6. Ik blijf liever trouw aan mijn lieve vriend. Volgens mij is het nooit goed voor een relatie om vreemd te gaan. Als je die behoefte hebt, is het misschien sowieso verstandig om het uit te maken.

  1. Dat is inderdaad ook zo 🙂 Toch is het iets om over na te denken. Ieder zijn ding, natuurlijk!

 7. “ Zoals Sara, die succesvolle zakenvrouw, die nu naast haar man verschillende vriendjes heeft”, Heftig! Bizar dat zoiets bestaat, maar aan de andere kant ben ik het er wel mee eens dat het beter is dan liegen en bedriegen…

  1. Het is zeker iets speciaals! Voer om over na te denken. En er rust een taboe op, voor mijn gevoel. Dus daar moet over geschreven worden!

  1. Dankjewel, Daphne 😀 Het is zeker iets om over na te denken, maar ik hou het ook lekker bij mijn eigen vriend 😉

 8. Ik heb er ook al over nagedacht, maar volgens mij is het de maatschappij die je van kinds af aan aanleert dat er maar 1 iemand voor je bestaat. Ik zit daar dus nog mee in mijn hoofd. Ik denk niet dat ik per se intiem kan zijn met iemand buiten mijn vriend. Ik denk dat vooral mijn ego een boost zou krijgen bij een open relatie, maar is dat wel wat ik wil?! hm 🙂

  Leuk artikel!

  1. Dankjewel, Stephanie! Het is zeker iets om over na te denken.. Want wat is ‘normaal’? Doen waar jij je prettig bij voelt! En of dat nou een relatie volgens de maatschappij is, of een open relatie. Inderdaad, wat jíj wil 🙂

 9. Dit is typisch iets wat ik ook steeds meer om mij heen hoor. De meningen zijn heel verschillend. Mooi geschreven. Ik denk er nog even over na.

  1. Dankjewel, Nicole! Ja, het is zeker iets wat om ons heen gebeurd. Toch rust er een taboe op, voor mijn gevoel. Lekker doen waar je je goed bij voelt! 🙂

 10. Goed geschreven en zeer interessant! Hoewel ik ook geloof dat we van nature geen monogame wezens zijn, hoop ik er vanuit een soort romantische, idealistische kijk op relaties toch altijd op dat mijn partner en ik (als ik die heb) elkaar trouw zullen blijven. Aan de andere kant zou ik het de ander graag willen gunnen, mocht de behoefte er zijn. Maar tot nu toe werkte dat voor mij niet (heb het meegemaakt, dat mijn toenmalige partner een open relatie wilde), omdat ik te bang was dat hij halsopverkop verliefd zou worden op een ander. Dit had niet alleen met onzekerheid of een onnodig laag zelfbeeld te maken, maar vooral met het feit dat de basis van de relatie niet solide genoeg was. Want dat vind ik wel het allerbelangrijkste. Als het in de basis echt goed zit, er niet al teveel problemen spelen (want dan ben je in mijn ogen te laat en is die basis al veel te wankel) en je maakt goede afspraken, wie weet… Ik ken genoeg stellen bij wie het wel werkt. Maar of ik dat ooit zou willen of kunnen?

  1. Dankjewel Eva, voor je prachtige en openhartige reactie. Ik herken mezelf heel erg in die ‘romantische, idealistische kijk op relaties’. Je bent toch gemáákt voor elkaar? – denkt mijn romantische hoofd dan. Ergens kan ik me ook wel voorstellen dat de aanpak van Louise zou werken bij koppels. Toch houd ik het zelf liever bij dat romantische beeld. Interessant dat jij mensen kent bij wie het werkt, dat is top om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *