VENETIË | Hier vind je de prachtigste plekjes, parels en panorama’s

Venetië, je bent als een openluchtmuseum. Wáár je ook kijkt, het is een plaatje. Van romantisch versierde gevels die de boulevard complimenteren tot knusse hoe-pas-ik-hier-doorheen-straatjes waarin je uren – dágen – kunt ronddolen. Alles is pracht en praal. Alles is mooi. En dan met dat blauwe mediterraanse water door die straatjes heen.. Het is een sprookjeswereld. Eén waaruit ik niet meer wil ontsnappen.

Terwijl ik verheerlijkt uit het raampje van de loomvarende waterbus staar, trekken de Venetiaans versierde gevels aan mij voorbij. Kleurrijk. Met grote ramen. Dan weer donker. Het uitzicht verandert van dromerig naar mysterieus en naar alles daartussenin. De zon speelt met het water, de schaduw plaagt de straatjes. Het gestage gebrom van de waterbus voorkomt dat ik me totaal verlies in deze sprookjeswereld. Genieten dit.

Heel leuk allemaal. Maar jongens, waar dan te zitten en te pitten in dit pittoreske plaatsje?

.

Pittoresk pitten

Een dak boven je hoofd is 9 van de 10 keer wel prettig tijdens een reis. alhoewel, onder een brug slapen in Venetië móet lukken. Dat lijkt mij nog eens legendarisch. Foto’s van degene wie het is gelukt! Maar goed, laten we dus beginnen met: waar te pitten?

 

San Polo

Zoek je een beetje een lekker plekkie én wil je te voet een beetje kunnen connecten met de andere eilanden, dan raad ik je aan om op het middelste eiland een stekkie te zoeken. San Polo. Bakken vol knusse straatjes waarin je kunt verdwalen, paleizen waarin je je kunt vergapen aan al het pracht en praal (zoals het beroemde huis Ca’Pesaro) en een heerlijk flaneerbare boulevard vol schattig verlichte restaurantjes mét uitzicht op de Rialto-brug. Die laatste verbind het eiland met de overkant: het populaire San Marco. Steek niet te snel over, want het uitzicht vanaf die brug, jongens.. Schilderijtje, hoor.

 

Hotels

Wat opvalt in Venetië is dat er superschattige hotelletjes achter de indrukwekkende gevels huizen. Langs het water vind je natuurlijk de haute couture hotels, waar men zich met allure uit de watertaxi laat hijsen om zo – hop – de rodeloper opgedropt te worden. Met koffers en al.
Ga je een zijstraatje in – wat wel twee hele meters met de haute couture voordeur verschilt – dan vind je daar de meest knusse én betaalbare hotelletjes. De meeste entrees doen aan als een huiselijke voordeur (zit ik hier wel goed?!) en blijken vaak niet meer dan 5 á 10 kamers te hebben. Superschattig.

Avonturista Venetië

Is het niet schattig?

.

Rialto

Ons hotel Residenza Laguna was er zo één, zo’n schattige met maar 5 kamertjes. We sliepen op de derde verdieping, op de hoek van Rialto en San Polo. Met enerzijds het uitzicht op de winkelstraat en anderzijds – jawel – uitzicht op het water. Moest je je wel helemaal uitrekken en uit het raam gaan hangen. Maar hé, we zagen water!

Dat we water zagen, was een goed teken. We bevonden ons binnen een halve minuut van de romantische kade waar Venetië zich in haar hoeveelheid aan je overweldigde. Elke. Keer. Weer.
Gondels voor de deur, de Rialto-brug om de hoek. Daartussen een rits aan naar-verse-vis-geurende-restaurants. Wat wil je nog meer?

Wil je wat verder van huis, dan is dit ook een prima locatie. Aan de overkant van de Rialto-brug stoppen verschillende waterbussen elke 11 minuten en die brengen je naar overal waar je zijn wil. Kan die waterbus je gestolen worden, dan kun je ook prima te voet de oversteek maken naar San Marco. Mocht je in één keer van Rialto naar het beroemde San Marco-plein willen lopen, dan kost je dat zo’n 10 minuutjes. Zonder stoppen en staren, dan. Maak er dus maar drieënhalfuur van, want godman wat is Venetië een fotogenieke stad.

Avnturista Venetië

Gondelview vanaf el Grand Canal óp de Rialto-brug, dames en heren!

 

Zitten in stijl

Ben je aangekomen op het populaire San Marco, dan ben je natuurlijk uitgeput van alle indrukken, wel-of-niet-gelukte-foto’s en de hoeveelheid aan ooh’s en aah’s die je gaandeweg hebt uitgekraamd. En nu wil je zitten. En wel in stijl. Je bent immers in Venetië.

 

San Marco

Het San Marco-plein ís natuurlijk Venetië (lees: kunst, cultuur, groei). En dat wéten de horeca-uitbaters. Denk je even een refreshment te willen doen met een parel van een plein in je oog, dan mag je diep in den buidel tasten. Zonder schaamrood op de kaken wordt er een miljoenenbedrag van €9,50 voor een kopje thee gevraagd. En dat is dan gewoon water uit de kraan. Maak er dan een leuk verhaal van. Het is bronwater. Geheiligd door San Marco himself. Of van mijn part is het water uit de straatjes. Of de zee. Maar niet uit je kraan.
Wil je tóch een bakkie doen op San Marco, dan raad ik je aan om in een zijstraatje een lekker plekje te zoeken. Of gewoon zelf een flesje-met-wat-leuks mee en dan op een bankje aan de kade opdrinken. Hoe romantisch.

Avonturista Venetië

Het romantische San Marco-plein, met op links Palazzo Ducale en op rechts Museo Correr

Avonturista Venetië

Dit is dus zo’n schitterend plaatsje waar je níet moet gaan zitten als je geen miljonair bent

 

Rialto

Kunnen bankjes en zijstraatjes je gestolen worden? Ga dan terug naar Rialto en waan je in knusheid. Daar op die boulevard bij de Rialto-brug zou iedereen even moeten gaan zitten. Al is het maar voor een kopje Ristretto. Deze boulevard is favoriet bij de Italiaan, want godman wat serveren ze daar een partij pasta’s met verse vis. Meer van dat, si si si! Vind je dat niks, ga er dan alsnog zitten en laat je verwennen door het adembenemende uitzicht op het water, de brug en de Venetiaanse bouwkunst. Puur genieten.

Wanneer de boot ronkend aanmeert op Burano – en we Venetië lang en breed achter ons hebben gelaten – valt je meteen één ding op: de kleurrijke huisjes stralen je tegemoet. Ik kreeg echt duw en trek neigingen – laat me erlangs, ik wil die boot uit – omdat ik zo enthousiast raakte van dit schattig stukje eiland. En toen had ik nog niet eens het centrumpje gezien.

Uitzicht vanaf de Rialto-brug. Met op links de waterbusstops en op rechts de knusse boulevard

 

Ben je benieuwd naar wat je allemaal kunt doen in Venetië? Check het hier!


Zou je graag tips en adressen krijgen over de beste, leukste, lekkerste hotspots? Laat me dat dan hieronder in de reacties even weten! Ikzelf ga altijd uit van het-zelf-willen-ontdekken, maar advies op maat kan natuurlijk altijd geregeld worden.

 

  * * *

VOLG AVONTURISTA VIA
INSTAGRAM Avonturista Instagram  FACEBOOK Avonturista Facebook  PINTEREST Avonturista Pinterest

16 thoughts on “VENETIË | Hier vind je de prachtigste plekjes, parels en panorama’s

    1. Dankjewel, Pascalle! 😀 Dat was precies de bedoeling, haha! Al een ticket geboekt? 😉

  1. Venetië ziet er prachtig uit en staat nog op mijn reis-verlanglijstje. Men zegt dat hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat je Venetië niet meer in z’n geheel meemaakt. Je foto’s zijn in ieder geval prachtig en veelbelovend en zo’n hotel met maar vijf kamertjes klink heel lieflijk. Eigenlijk precies zoals mijn beeld van Venetië is.

    1. Dankjewel, Priscilla! Wat lief 😀 Venetië is ook zo heerlijk lieflijk en magisch.. En helaas klopt het wat ze zeggen: dat de stad langzaam aan het zinken is. Snel boeken hoor, want Venetië is echt een te gekke plek!

    1. Dankjewel, Sarina! Wat heerlijk dat je meteen die kriebels krijgt 😀 Doen dan! 😉 Venetië is ook echt een sprookje.. Heerlijk!

  2. Wat een leuk artikel! Deze tips kan ik vast en zeker nog goed gebruiken. Ik ben een paar jaar geleden al eens in Venetië geweest maar toen was het maar voor 1 dag. Als ik nog eens terug ga komt dit zeker van pas.

    1. Dankjewel, Loes! 😀 Wat heerlijk dat je er al eens van hebt mogen proeven.. Snel terug, maar dan voor een langere tijd! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *