ÖLÜDENIZ | Paragliden over de Blue Lagoon van de Turkse Zuidkust

Wakker wordend op een berg, met uitzicht over zee zo-ver-je-kijken-kunt, schittert het blauw mijn netvlies tegemoet. In de verte zweven vogels – of zijn het paragliders? – loom aan de horizon, vervaagd door het felle zonlicht. Links reusachtige kliffen. Rechts het zandpad naar beneden. Het enige geluid komt van de herrie die ikzelf maak – de hut overhoop gooiend, opzoek naar mijn camera.

Het is een bijzondere plek, Ölüdeniz. Van overweldigende bergen tot indrukwekkende dalen. En dan heb je nog niet eens die Blue Lagoon gezien. Mijn. Hemel. Wat een natuurgeweld. 

 

Ölüdeniz aan de Turkse Zuidkust

Dit paradijselijk stukje Aarde vind je aan de Turkse Zuidkust, op zo’n 200 kilometer links vanaf Antalya gezien. Ölüdeniz wordt ook wel de ‘Blue Lagoon van de Turkse Zuidkust’ of ‘Butterfly Valley’ genoemd. Op dat laatste kom ik straks terug.
Het is helaas niet een supermakkelijk bereikbaar stukje paradijs, maar hé: dat is Hawaï ook niet. Vlieg naar Antalya (zo’n 4uur), huur een auto en maak er een Zuid-Turkije-roadtrip van (via Kemer, Myra en Kas). En blijf dan drie weken hangen in Ölüdeniz. Echt. Ik beloof het je, je gaat het fantastisch vinden.

 

Paragliden

Oké, je bent er. Drie weken lang. En dan? Je kunt echt vanálles doen in Ölüdeniz. Maar er is één ding waar dit paradijs bekend om staat: paragliden. Dat ga je dus gewoon doen, met dat bange lijf van je. Ik moest ook bijna huilen van angst, maar ik wilde het zó graag dat ik me echt die berg op heb laten slepen – sorry voor alle blauwgeknepen handen. Dat was overigens wel een tochtje van driekwartier – geen grap. Tja, wat wil je? We gingen wel mooi 2 kilometer die berg op. Tweeduizendmeter, jongens. Twee. Duizend. Mijn. Hemel.

Maar echt, ik beloof het je – ja, alweer – het is het zo waard. Hoe hoger we gingen hoe witter ik werd, maar toen we eenmaal die top bereikten en ik de auto uit mocht.. Echt, ik wilde van enthousiasme bijna zelf die berg afspringen. Wat is de wereld ongelofelijk prachtig van boven. En daar bovenop die berg, strak van de adrenaline, daalde ook een soort rust over me heen. Paragliden is zo iets rustigs. Zo relaxt. Je glijdt echt door de lucht. Het is geen bungeejump of parachutesprong waarbij je even flink gefacelift wordt. Dit is rust en reinheid. Je loopt letterlijk de berg af – springen is er echt niet bij – en dan – hoppa – zweef je ineens door de lucht. Genieten.

Avonturista Ölüdeniz

De instructeur is jouw held

Binnen iets meer dan een half uur sta je met paraglide en al weer veilig met je voetjes in het zand. Mocht je van actie houden, dan kan de instructeur nogal eens wat trucjes uithalen waardoor je opeens wél zo beneden bent (en toch gefacelift). Maar dat doet ‘ie alleen als jij het leuk vindt. Mocht je het niet vertrouwen: die instructeurs mogen alleen met jou paragliden als ze al vijf jaar ervaring hebben. Ze mogen ook niet meer dan zes sprongen per dag maken, dus je hoeft niet bang te zijn dat meneer achter je in slaap valt en je zelf de touwtjes in handen moet nemen – letterlijk.

Maar ga dit doen, mensen. Echt! Wat een ervaring. De instructeur neemt ook zo’n leuk goprootje mee de lucht in waarmee hij jou constant stalkt en vastlegt en filmt. Maar eenmaal beneden wil je hem duizend kussen geven omdat hij echt de mooiste foto’s van de wereld kiekt. Overtuigd? Wel even reserveren van tevoren – en dat kan overal in Ölüdeniz – want de paragliders hebben het drukker dan een kapper tijdens kerstmis. Voor een sprong inclusief alles (het materiaal, de instructeur, het vervoer naar boven, de foto’s en video’s) betaal je zo’n €100,-

Avonturista Ölüdeniz

 

Blue Lagoon

Ben je toch meer down-to-earth en kan dat hele zweven je gestolen worden? Dan ga je gewoon lekker genieten op het mooiste stukje strand van Turkije: de Blue Lagoon in Ölüdeniz. Hierboven op de foto zie je dat lange stukje uitreksel, dat is ‘m hoor! Kijk jij toch gewoon lekker vanuit je strandstoel naar al die zwevers. Stelletje gekken.
Wel een tip: de Turken zelf zijn érg trots op hun geliefde Ölüdeniz en zij trekken tijdens de vakanties massaal naar deze baai. Even checken van tevoren, want het is dan echt afgeladen vol. Wel gezellig, zo nek-aan-nek liggen.

.

Butterfly Valley

Dit is dan weer zo’n plek waar je écht naartoe moet. Butterfly Valley ligt nét iets buiten Ölüdeniz, achter die grote paraglideberg. De route er naartoe is alleen al een feestje, laat staan als je dan eindelijk in die valleien staat. Mijn. Hemel. Butterfly Valley is zo’n fijne plek dat ik daar een heel nieuw artikel aan zal wijden. Maar schrijf hem maar alvast op je bucketlist, jongens!

Avonturista Ölüdeniz

.

Slapen

Ook dat kan in Ölüdeniz. Fijn, hè. Kies je voor comfort in een zoveel-sterren-hotel? Of slaap je liever in een hutje op een berg? En wil je dan uitzicht vanaf die berg of wil je direct het strand op kunnen duiken? In Ölüdeniz kan het allemaal.

Een erg fijn hotel is Paradise Garden, op de berg voordat je Ölüdeniz inrijdt. Gastvrij, een fijn zwembad en met uitzicht op de baai van Ölüdeniz. Een parel voor het oog. Leuk detail: vanaf het zwembad kun je ook lekker naar al die langszwevende paragliders koekeloeren. Best gezellig. Ennn.. bakken maar. Tip: claim voor het ontbijt en het diner je plekje aan de rand en je kijkt je ógen uit. Geen kaarsjes meer nodig. Graag gedaan.

Avonturista Ölüdeniz

Avonturista Ölüdeniz  Avonturista Ölüdeniz

 

 

  * * *

VOLG AVONTURISTA VIA
INSTAGRAM Avonturista Instagram  FACEBOOK Avonturista Facebook  PINTEREST Avonturista Pinterest

4 thoughts on “ÖLÜDENIZ | Paragliden over de Blue Lagoon van de Turkse Zuidkust

    1. Dankjewel, Krystle! Het was zooooo gaaf om te doen! Kan er nog steeds van nagenieten 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *